Kiedy były owe meloniki siane ja mam takie malutkie, że ledwo je widać.
Uprawa melonów cz.1
- sylwka555
- 50p
- Od: 28 kwie 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bardzo, bardzo proszę o pomoc.
Jeszcze raz proszę o pomoc. Co mam zrobić z melonami ? Da się je uratować?
- sylwka555
- 50p
Chyba nikt
Moje meloniki pewnie tego nie przeżyją:(

- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A może za mało podlewasz i usychają a pogoda jest upalna.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
- sylwka555
- 50p
Podlewanie
na pewno nie jest to brak wody,gdyż regularnie podlewam a brak wody zauważyłabym na innych roślinach.
- Siedmiokropka
- 100p
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
Myślę, że jest tak jak z cukinią-jak ma za dużo owoców to część zrzuca, by reszta mogła dojrzeć. Należy nawozić i postępować normalnie jak przy uprawie dotychczasowej. Usuwać przegniłe owoce, sprawdzać liście.tomek-warszawa pisze:Mam pewnie problem z melonami
Mam 3 rośliny melona mają 2 spore melony a resztę malutkie i właśnie te malutkie żółkną. Dlaczego one żółkną i mają tylko dwa owoce?
Ekspertem nie jestem, powód żółknięcia może być inny. Przeszkodą jest też brak zdjęć.
Pozdrawiam, Marta
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
- Siedmiokropka
- 100p
- Od: 11 maja 2007, o 13:16
Re: Chory melon
sylwka555
Ojojoj!
To mi przyszło do głowy
Straszny widok. Erazm ma rację, to grzyby. Należy pryskać tak jak w przypadku zaatakowanych ogórków. Na forum są podane środki, które należy użyć. Ja bym wszystko wyrwała i spaliła, myslę że owoców też nie będzie, a grzyby mogą się roznieść po całym ogródku.
Pozdrawiam, Marta
Ojojoj!

Pozdrawiam, Marta
Boże spraw by nam się chciało, tak jak nam się nie chce!
niestety moje melony które pokazywałem na zdjęciach nie nadawały się do jedzenia. Wydawały zdecydowanie za mocny zapach aromatu , po przekrojeniu wydawały się ładne miały pestki i pomarańczowy miąsz ale niestety miały taki okropny smak ze parę wyrzuciłem i z reszta to samo zrobię. To byla odmiana emir ale urosły mi jeszcze dwa innej odmiany (z melona z sklepu) i te sa bardzo dobre. Czy ktoś ma odmiane emir?
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja już chyba wiem, czemu mi małe meloniki gniły, bo były niezapylone. Jak się zapyla melony?
Czy u odmiany OLIWIN trzeba stosować cięcie?
Czy u odmiany OLIWIN trzeba stosować cięcie?
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991