Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

No to Martusia masz powera! ;:215
Wniosek z tego taki, że muszę podkręcić tempo w środę bo ja wykosiłam tylko połowę tego co powinnam a sadzenia znów będzie dużo :;230
Szparagówkę sadziłaś do gruntu? Ja planuję szparagówkę i na suche ziarno ale zastanawiam się czy nie za wcześnie. I bardziej chodzi o ślimaki niż o chłody nocne :roll:

Och, jak ja bym chciała tam już mieszkać ;:108
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Ika2008
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2013, o 08:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Małgosiu, szparagówkę dałam do gruntu, miałam sadzić w paletki, w obawie przed ślimakami ale ostatecznie zrezygnowałam, może wszystkiego nie zeżrą.
Na suche ziarno posadziłam parę dni wcześniej karłową odmianę Eureka . U mnie tradycyjnie sadzi się te wszystkie fasole typu jasiek na Stanisława, czyli 8 maja.
Ale miałam czas i chęci więc poszła do gruntu troszkę wcześniej. Mam nadzieję, że zanim wzejdzie minie niebezpieczeństwo przymrozków.
Pozdrawiam, Marta.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja zrobiłam rozsadę

Obrazek

Mam cenne na suche z AWN Nigeria, Z orzełkiem i Apallosa. Nasion było po kilka sztuk więc nie chcę ryzykować pożarcia choć i tak na balkonie coś skosztowało jednej Nigerii. Wszystkie karłowe. Szparagówkę mam Erlę i Sonestę ale w zeszłym roku większość pożarta zanim wyszła a trzy które cudem ocalały strasznie mi chorowały i w zasadzie nie wiem jak smakują :roll:
Muszę jeszcze coś poczytać o chorobach fasoli Obrazek
Na Stanisława zapamiętam bo mój M tak ma na imię ;:306
Tu na południu przymrozków chyba już nie będzie. Sprawdzam dwa razy dziennie prognozę i póki co, jakieś ochłodzenie ale przymrozków nie ;:215
Właśnie pisałam do koleżanki z FO, że u nich ma być sporo zimniej niż u nas (B. to o Tobie :wit )
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Małgosiu nie dodałam sobie do zakładek i nie miałam powiadomień, a tu tyle ciekawych rzeczy. Ślicznie wszystko rośnie! ja raz wysiałam rzeżuchę to w ogóle nie wykiełkowała, albo coś ją spałaszowało ;:306
Różyczkę koniecznie przesadź, bo ja tak jedną straciłam, no chyba że bardziej pasuje wziąć stamtąd ostróżkę.
Oczywiście że z Tobą pojadę do Kasi! bardzo chętnie, bo ze mnie żaden kierowca :oops:
Uwielbiam czytać Twoje ogrodnicze relacje, bo jest w nich tyle miłości do roślin. Jednak jak czytam i pomyślę, że ja tyle lat straciłam nie mając żadnego ogródka ;:145 no cóż mam motywację, żeby długo żyć i nadrobić straty ;:333
Miłej niedzieli i ucałuj berbecia (o mnie tak babcia mówiła ;:167 )
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p
Od: 4 sie 2012, o 12:16

Post »

No widze kochana żeś przepadła już całkiem i z każdym dniem będzie gorzej ;:224 Zostałaś ogrodomaniaczką ;:306 ;:196 i dobrze oby nas przybywało...bo to diabelnie przyjemne, siać, sadzić i patrzeć jak rośnie...a jak jeszcze co nieco można skonsumowac to juz nic więcej do szczęścia nie trzeba ;:215
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit
Marysiu Ważne, że jesteś ;:168 i bardzo dziękuję za miłe słowa ;:180

Jeśli chodzi o "zaporę rzeżuchową" to na razie działa. Sałata przetrwała pierwsze dni ale musiałam ją do pionu postawić bo ślimaki przelazłyby po leżących liściach jak po moście. Wysiałam rzeżuchę tydzień wcześniej i mimo słabego podlewania wyrosła ;:oj

Ostróżkę muszę przesadzić bo za nią także róża siedzi (ale taka wielokwiatowa chyba) ale to nie teraz. Ma ogromną masę liści i już widać pędy kwiatowe. Poczekam do następnej wiosny bo taką na wpół śpiącą będzie łatwiej wyciągnąć. Teraz chyba łatwiej będzie tego kłującego maluszka przesadzić.
A może tej ostróżce kilka zacieniających różyczkę liści usunąć?
Berbeć ucałowany choć bardzo się wzbraniał ;:306

Kasiula Wiem, że przepadłam :twisted:
Tak jak pisałam na początku mój warzywnik powstał, bo nie wiedziałam czy mi się to spodoba. Obecnie ma 6m2 i muszę mocno kombinować jak, co i gdzie upchnąć. Już robię plany nowego i mam nadzieję, że wyjdzie jakieś 16m2. Jak dobrze pójdzie to za tydzień rozpoczynam produkcję krawężników. Do jesieni mam nadzieję zdążę. Potem badanie gleby, zasilanie i już będzie kolejna wiosna ;:306

Z kwiatami rozkręcam się. Zazwyczaj wysiewałam lub kupowałam małe gabarytowo roślinki. Dużych unikałam jak ognia. Mając taką przestrzeń muszę zacząć myśleć innymi kategoriami. Powoli oswajam się z większymi ode mnie ;:306

Prawda jest taka, że ja lewituję non stop. Idę z małym na spacer i od razu rejestruję gdzie, co kwitnie, jak rośnie, czy siedzą jakieś szkodniki. Jak pojadę na wieś to wyłączone mam całe myślenie o codzienności, telefon nie przeszkadza bo tam brak zasięgu, sąsiedzi mili ale nie uciążliwi.

Oj, gdybym ja wiedziała wcześniej, że ten świat wciągnie mnie bez pardonu to poszłabym na Uniwersytet Rolniczy a nie do bankowości :;230

Miłego wieczorka wszystkim życzę
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu Twój umysł ścisły przekłada się na ogród :D ja jestem w porównaniu z Tobą okropna bałaganiara i takież mam efekty :uszy Jednak swojego charakteru nie zmienię, bo za późno ale będę Cię obserwować i podziwiać ;:173
Mój jak był mały to też z całowaniem był na bakier, ale mamusia zawsze mogła :;230
Chociaż znawcy róż na FO twierdzą, że róże można zawsze przesadzać, to jednak podetnij liście zasłaniające różyczkę, szczególnie póki ostróżka będzie kwitła.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ach Marysiu.... czasem jestem zła sama na siebie, że tak wszystko muszę mieć zaplanowane, zapisane, przeliczone. To dotyczy wszystkich dziedzin życia ;:oj Ale tak jak mówisz- trudno pewne rzeczy w sobie zmienić a czasem jest to nawet niemożliwe.
Czy Ty wiesz, że ja wstęp do tego wątku pisałam prawie miesiąc? :;230 :;230 :;230 a myślałam o tym od lutego czy marca
Ostróżkę może faktycznie nieco przerzedzę i przytnę fryzurkę a wezmę się za nie jesienią lub na wiosnę. Różyczka oberwała trochę w zimie i musiałam ją bardzo nisko ciąć to może niech się najpierw wzmocni. Jedna i druga to prezenty od mojej córki i mojego mężczyzny i nie chciałabym ich stracić :roll:
Ach i zapomniałam napisać, że bardzo się cieszę, że zechcesz ze mną wybrać się do Kasi. Jak przyjdzie odpowiedni czas to się jakoś umówimy ;:215.
A berbeć zawsze się ze mną tak droczy ale wiem ,że lubi pieszczoty mamine. Czasem sam bierze swój ukochany kocyk, wpycha się na kolana i przytula. Ot taki przekorniś ;:167
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu solidna firma jesteś, ale dzięki temu musisz dużo czasu poświęcać na pewne sprawy :wink: O to masz jeszcze córkę :?: ale o tym porozmawiamy jak się spotkamy. Rzuć hasło i miło mi będzie ;:168 Dobrej nocy ;:19
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś robię tylko "przeciąg" przez FO bo padam na twarz choć w ogrodzie nie pracowałam ;:222 Mam strasznie pokręcony tydzień i zwolnię tempo pewnie dopiero w czwartek wieczorem.
Dziś parę "domowych"

Moja papryka- siałam pierwszy raz i jestem zachwycona całą rośliną-budowa, liście, pokrój. A kwiatki choć niepozorne mają swój urok. Jeśli nie doczekam się owoców to trudno ale kwiatuchy są przepiękne

Obrazek

Begonia stale kwitnąca o pełnych kwiatach pączkuje ale na kwiatki jeszcze trochę muszę poczekać. Oczywiście też siałam pierwszy raz

Obrazek

Również siany, pierwszy raz koleus- mój ulubiony ;:215

Obrazek

A to powojnik mieszkający na balkonie Nelly Moser. Pierwszy pąk powoli pęka- mam nadzieję, że zdąży pokazać choć jeden kwiat bo wygląda, że dopadł go uwiąd. Dostała go w zeszłym roku, po kwitnieniu i niestety do jesieni wykończył go przędziorek. Byłby to naprawdę pierwszy jego kwiat w nowym lokum. Trzymajcie proszę kciuki.

Obrazek

Jutro wyprawa na wieś i tym razem postaram się o więcej zdjęć ;:333

Marysiu Może i solidna ale powolna ;:306
Najprawdopodobniej będę musiała mocno przyśpieszyć z pracami, wyjazd do Ciebie i do Kasi też się chyba trochę posypie ale jakoś damy radę ;:304 Więcej napiszę w czwartek jak będzie "po wszystkim" :wink:
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Małgosiu i ja przelatuję przez FO ;:65 bo czasu malutko ;:131
Papryka zaowocuje i to wcześniej niż moja, bo moja kwiatków jeszcze nie ma (zapomniałam cyknąć Ci foliaczka na tarasie z paprykami). Powojnik mimo uwiądu będzie rósł u mnie jeden nagle dostał uwiąd i cały sczezł, a na drugi rok odbił i rośnie do tej pory (i kwitnie!). Koleusa mam jednego (nie sianego) i chyba inny więc jakby co...
Damy radę prędzej czy później ;:168
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Małgosiu ja też siałam koleusy ale coś mi całkiem nie tak poszło bo mam 4 ;:222 za to mam kilka ukorzenionych z jesieni z gałązek, ale też kilka tylko bo ciapa jestem i cały bukiet różnej maści pokrzywek wstawiłam do wody i do spiżarki na okno i ...zapomniałam o nich ;:223 jak mnie olśniło to tylko kilka jeszcze zipało...no i te kilka żyje, 3 rodzaje. Ale wszystkie w różowo czerwone ciapy, siane maja coś zielonego.

A odwiedziny u mnie...nie pali się, całe lato mamy ;:215
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu ;:168
Koleusa oczywiście masz jak w banku ;:108 Te dwa takie maziate wyszły a reszta to limonkowe, jeden zielono- żółty i takie jak wszędzie fioletowo- zielone Może jutro pstryknę focię tym co siedzą na balkonie bo na wieś wywiozłam mniejsze sadzonki.
Powojnik lada moment otworzy pąk a ja wciąż się łudzę, że to nie uwiąd. Na razie zwiędły mi 4 młode przyrosty ale z jednego zdrewniałego co na wiosnę chyba trochę nadłamałam przy korzeniu. Z tego co czytałam to uwiąd załatwia powojnika w całości i bardzo szybko. Może jednak to nie to :roll:

Kasiu ;:168
Ja pewnie koleusów przez zimę nie utrzymam. Mam do dyspozycji jedno okno od północnego- wschodu, które od grudnia jest zarezerwowane dla zasiewów ;:306
Może spróbuję na klatce postawić ale tam znów zimno- jakieś 11* Dałby radę?

Jutro bardzo dużo się wyjaśni bo czeka mnie ważne spotkanie. Wtedy już będę wiedziała jak i co mam planować ;:333

A dziś poszalałam na wsi.
Pomidory wszystkie już wysadzone i w pogotowiu mam namiociki gdyby w weekend w nocy chciało się zbyt ochłodzić

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te, które wsadziłam w sobotę nabrały ładnego koloru, wyprostowały się ale część dość mocno deszcz potraktował. Na szczęście "zbiło" tylko te najniższe liście.
Jakoś wydawało mi się, że więcej ich jest :roll: Na parapecie się nie mieściły, potem zajęły mi pół balkonu a w warzywniku jakoś ich nie widać ;:306

Tradycyjnie "północna" rabata

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nawet nie wiedziałam, że wsadziłam fiołki w 2 kolorach. Niestety ślimaki już o nich wiedzą ;:223

Obrazek

Tawułek nie mogę się doczekać bo jak kupiłam były już mocno przekwitnięte

Obrazek

Obrazek

W końcu doczekałam i ja tulipanów :heja

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piwonie mnie zaskakują. Zarówno starsza jak i tegoroczna zbierają siły na kwitnienie. Przyjęły się również biedotki, które miesiąc temu wykopywałam spod półmetrowej warstwy ziemi ;:138 Biedotek nie sfociłam bo brakło mi juz czasu ;:174

Obrazek

Obrazek

A to zawiozłam mojej mamie. W końcu to Ona dziś walczyła ze "strasznym dwulatkiem" ;:109

Obrazek

PS
Bardzo proszę nie komentować ilości chwastów. Nie mam pojęcia skąd się wzięły :;230 ;:306 :;230
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
katharos
1000p
1000p

Post »

Masz tylko jedno okno w mieszkaniu ;:oj To faktycznie problem, co do klatki to nie wiem, na oknie pewno by przetrzymały, byle do wiosny żeby nowych szczepek narobić.
Ja bukiet szczepek miałam od teściowej, miała ich masę i jesienią stwierdziła że nie ma już siły do nich. Więc ja narwałam i co ;:222 ale może wspólnymi siłami dorobimy się całej kolekcji kolorów ;:215
Warzywniak sliczny, pomidorom możesz listki od dołu oberwać, deszcz nie będzie ich do ziemi przyklepywał i nie będą chytać chorób. Ja w tym roku robię eksperyment z ogórkami gruntowymi, trochę zasiałam koło kur i poprowadzę na sznurkach po siatce, ponoc jest więcej ogórków i też nie chorują bo nie stykaja się z ziemią...zobaczymy ;:204
I jaki przymrozek w weekend :shock: będzie ładna pogoda...w sobotę to ma być piękna bo jadę na wycieczkę ...na swięto azalii do Pisarzowic, jak dziecko nie mogę sie doczekać ;:306
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Małgosiu :wit
Twój ogródeczek jest jak cukiereczek .
A tak serio , to jestem pełna podziwu dla Ciebie . Pomidorki całkiem , całkiem . Masz elegancki porządek , u mnie jak wiesz panuje raczej wolna amerykanka .

Pozdrawiam i życzę dużo ;:3 Beata .
Pozdrawiam, Beata.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”