Dereń jadalny(Cornus mas) - wymagania,rozmnażanie Cz.I
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Mój dereń ładnie sobie rośnie od roku. W tym miał aż 1 owoca, którego dziś znalazłem na ziemi. Może go wysieję? 

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- 500p
- Od: 23 mar 2007, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- nocny_drwal
- Kontakt:
No ba, taki miałem zamiar, z którym chodziłem już od kwietnia, jak zakwitł
Ale jak się okazało, owoc nie nadaje się już do konsumpcji, więc będę musiał rok poczekać
Ale jak to forma dzika? bo ja mam zwykłego, nie jakąś odmianę. Czysty gatunek ma gorsze owoce? Bo jakoś nie siedzę aż tak w temacie derenia jadalnego.

Ale jak to forma dzika? bo ja mam zwykłego, nie jakąś odmianę. Czysty gatunek ma gorsze owoce? Bo jakoś nie siedzę aż tak w temacie derenia jadalnego.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- 500p
Witaj Drwalu
Wiem , że istnieje kilka odmian derenia np. biały, jadalny i zwyczajny.
A jeśli chodzi o powtarzalnośc cech matecznych u drzew i krzewów owocowych , to sam wiesz jaka jest prawdopodobność otrzymania z pestki jabłka lub śliwki sadzonki podobnej do matczynej.
ja tylko dedukuję jako rolnik a Ty przecież ogrodnik.
Pozdrawiam serdecznie Kasia
Wiem , że istnieje kilka odmian derenia np. biały, jadalny i zwyczajny.
A jeśli chodzi o powtarzalnośc cech matecznych u drzew i krzewów owocowych , to sam wiesz jaka jest prawdopodobność otrzymania z pestki jabłka lub śliwki sadzonki podobnej do matczynej.
ja tylko dedukuję jako rolnik a Ty przecież ogrodnik.
Pozdrawiam serdecznie Kasia
-
- 500p
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Dereni jadalnych jest całe mnóstwo, głównie wyhodowanych w Rosji, na Białorusi i Ukrainie, chociaż nie tylko. U nas kupuje się Cornus mas i ... tyle
Czasem pojawiają się odmiany wielkoowocowe, albo różnokolorowe, ale pojawiają się i natychmiast znikają z oferty 
Owoce derenia są najsmaczniejsze, jak już spadną na ziemię
Jeden owocek? No to za rok, jeśli będziesz miał tak jak u mnie, znajdziesz owocków już kilkanaście
A po paru latach, mam nadzieję, nawet na solidną porcję nalewki starczy 
Rozmnażanie derenia jest łatwe, ale nie jadalnego, akurat jadalny nie jest taki łatwy i chętny, jak inne derenie, co to gałązkę wsadzisz do ziemi i już rośnie krzew. Próbować jednak można, jak w naturze, owocki spadają, nasionka się zagnieżdżają w ziemi i roślinka albo urośnie, albo nie
Tylko nawet jeśli urośnie, to kiedy zaowocuje???

Owoce derenia są najsmaczniejsze, jak już spadną na ziemię

Jeden owocek? No to za rok, jeśli będziesz miał tak jak u mnie, znajdziesz owocków już kilkanaście

Rozmnażanie derenia jest łatwe, ale nie jadalnego, akurat jadalny nie jest taki łatwy i chętny, jak inne derenie, co to gałązkę wsadzisz do ziemi i już rośnie krzew. Próbować jednak można, jak w naturze, owocki spadają, nasionka się zagnieżdżają w ziemi i roślinka albo urośnie, albo nie

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czytam w postach o odmianach derenia jadalnego wielkoowocowego. Co tz wielkoowocowy, jaka jest wielkość owocu takiego derenia ? Mam cztery derenie jadalne, trzy w formie drzewek, jeden w formie krzewu (tak uformował producent). Moje derenie już owocują i wielkość ich owalnych owoców kształtuje się w granicach 1,5 do 2,5 cm. Tych po 2,5 mm jest stosunkowo niewiele. Średnia wielkość owoców na moich dereniach oscyluje w granicach 2 mm. Nie wiem jakie to są odmiany, nie były oznaczone w szkółce w której kupowałem - oznaczone były jako dereń jadalny. Derenie uformowane jako drzewka bardzo ładnie rosną, tegoroczne przyrosty około 80 - 100 cm, natomiast uformowany jako krzew w tym roku miał bardzo małe przyrosty - około 25 - 30 cm. Rosną w takiej samej glebie, mają takie same warunki wodne. Czym spowodowane są takie duże różnice w przyrostach trudno mi wywnioskować. Wszystkie nawożone są przefermentowana gnojowicą z kurzaka.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Akwelan, Przejdź na pierwszą stronę tego wątku, podane są tam odnośniki do odpowiednich źródeł
I cała lista nazw odmian wielkoowocowych 

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
Dereń jadalny
Więcej na temat odmian na stronie:
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=432
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=432
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
- nocny_drwal
- Kontakt:
U nas kiedyś, dawno temu był to bardzo znany krzew owocowy. Jak rozmawiam z ludźmi, to o dereniówce słyszeli, ale już z czego co i jak to nie wiedzą. Niestety sadownicy nie traktują go jako gatunek sadowniczy, a szkółkarze ozdobni mają ładniejsze rośliny na głowie. Trzeba się wziąć za propagację! A kto to ma robić, jak nie my?
Jak mój krzaczek urośnie, to będę testował co i jak z ukorzenianiem. Wiem, że się ciężko ukorzenia, ale już nie takie rośliny opracowałem jak rozmnażać

Jak mój krzaczek urośnie, to będę testował co i jak z ukorzenianiem. Wiem, że się ciężko ukorzenia, ale już nie takie rośliny opracowałem jak rozmnażać

mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- 200p
- Od: 8 mar 2008, o 22:59
Dereń jadalny
Derenie znane są od dawna- to prawda. Przy każdym starym dworze, starym pałacu rosły derenie. Do dziś w miejscach gdzie kiedyś były parki przypałacowe rosną w zaroślach derenie. Nie była to natomiast roślina powszechnie spotykana i pospólstwo raczej dereniówki nie piło.
Jak Pan Bóg dopuści to i z kija wypuści
- nocny_drwal
- Kontakt:
No tak, tylko teraz pytanie, co sprawiło, że dereń zniknął praktycznie z polskich ogrodów? Teraz powoli wraca do łask, ale wciąż dla wielu jest to roślina "obca".
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Cóż... moda, moda, moda i... pewne przyzwyczajenia kulturowe. Pamiętajmy, że "w szczycie" jego popularności (XVI-XVII w.) był ceniony przede wszystkim z uwagi na wartość dekoracyjną... nie było wówczas takiego asortymentu roślin ozdobnych jak dziś... później, okresowe powodzenie tej rośliny wynikało z nowych możliwości wykorzystania owoców. Jedną z nich była np. produkcja żółtego barwnikanocny_drwal pisze:No tak, tylko teraz pytanie, co sprawiło, że dereń zniknął praktycznie z polskich ogrodów?...

Pozdrawiam serdecznie