Owocowy ogród Margity

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Owocowy ogród Margity

Post »

mati1999 pisze:Jak ty to robisz że masz taki rozmaryn i jeszcze w ziemi ? :shock:
Właśnie, właśnie, zimuje on w ogrodzie?? O laurze czytałam, że jest w stanie wytrzymać do -10 stopni pod osłoną a rozmaryn? Uwielbiam go ale co rok kupuję gotowe sadzonki, bo wymarza w gruncie a w domu schnie i łysieje. Może gdyby tak z nasion wysiać byłby wytrzymalszy?
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Rozmaryn będzie niedługo wykopany i zimę spędzi na nieogrzewanym, ale jasnym ganku. Mam też mniejszy okaz samodzielnie ukorzeniony z 12 cm gałązki. Ucięłam ją wiosną (dwa lata temu), włożyłam do słoika z wodą i po około dwóch miesiącach pojawiły się korzonki.

Laur również spędzi zimę w domu. Na razie jest to jeden około 70 cm pęd. Planuję formować go w kulę na pniu.

Szałwia zostanie (jak co roku) w zielniku, na wiosnę zostanie przycięta. Krzak nie jest już dekoracyjny, więc ukorzeniam od wiosny nową sadzonkę, przez okład. Szałwia ślicznie kwitnie.
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aha to wszystko jasne ;:108
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Rozmaryn do pozazdroszczenia. W związku z kwestią przesadzania z gruntu do donicy, jakie on ma korzenie w gruncie? Mnie się nie udało uprawiać jednej sadzonki dłużej, niż przez dwa lata, bo gubiły igły i mszyce chyba je podżerały zimą. No, ale stały w kuchni na oknie i pewnie za ciepło miały. Teściowa miała okazały rozmaryn i laur na zimnym oknie - tj. w kuchni, ale przy nieszczelnym, drewnianym oknie. Może ten okres spoczynku im dobrze robi. Zobaczymy, jak w tym roku zniesie zimę - już jest zimny ganek.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Rozmaryn mógłby wielkością konkurować z tym rosnącymi w klimacie śródziemnomorskim. Piękny jest i jak musi pachnieć ;:108
Ech, chyba sobie sprawię taki rozmaryn zadołowany w donicy i przenoszony do domu na zimę.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p

Post »

Rozmaryn ma już ponad sześć lat. Dawniej dołowany był w donicy, ale już drugi rok jest z niej wyciągany. Ma bardzo zbitą bryłę korzeniową i jeśli się jej nie rozwali wiosną, to nie rozrasta się i jesienią łatwo go przenieść do donicy. Zimą oczywiście marnieje, traci dużo igieł, ale w zielniku odżywa.
Pachnie wspaniale. Wystarczy lekko trącić go ręką i zapach roznosi się po całym ganku.
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Uwielbiam takie pachnące zioła. Nawet jeśli używam jakiegoś sporadycznie w kuchni, to lubię zapach, jaki unosi się przy dotknięciu rozmarynu czy lawendy. Dla tego zapachu mogłabym mieć takie okazy, jak twój.
ogrodowo
Zapraszam :-)
jurek16a
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 25 mar 2013, o 19:28

Post »

Witam Małgosiu :wit
Piękny ogród, kwiaty, zioła, drzewa, krzewy.
A winorośli nie planujesz ?
Podobno nam się klimat ociepla ?!
Pozdrawiam Jurek
per aspera ad astra
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p

Post »

Jurku, winogrona rosną przy ścianie domu, od strony wschodniej.

Oto różanecznik, odmiana NN - najładniejszy jest chyba o tej porze roku. Niczym nie okrywany, a daje radę.

Obrazek
***zdjęcie dzisiejsze***
Awatar użytkownika
Tulap
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2014, o 09:30

Post »

Ale on cudny :shock:
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44

Post »

Piękna paleta barw na różaneczniku, perełka jesieni. Ja rozważałam zakup azalii wielkokwiatowej, między innymi ze względu na pięknie przebarwiające się liście. Na razie kupiłam mamie na próbę a. Homebush i ;:222. Liście się przebarwiły, ale nie na ognisty kolorek, tylko niemal fioletowo. Raczej nie dodałaby energii w cienistym zakątku.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Dotarłem i ja . :D Jakie zioła . ;:oj Jest dobrze a co to dopiero będzie . ;:215
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p

Post »

Witam wszystkich gości w moim wątku.

Sadzone w marcu borówki pięknie się wybarwiły. Mam nadzieję, że wszystko z nimi w porządku i przeżyją zimę. Początkowo dopadło je jakieś choróbsko, więc w sierpniu wycięłam wszystkie stare pędy, zostały tylko tegoroczne przyrosty. Później zaczęłam się zastanawiać, czy w przyszłym roku będą owocować. :( Jak myślicie?

Obrazek...Obrazek
***zdjęcia dzisiejsze***
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33

Post »

Małgosiu borówki rzeczywiście pięknie wyglądają jesienią. Moje kupione w sklepie sadzonki były mniejsze niż te, które wsadziłaś i garść owoców wydały :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
miisia
100p
100p
Od: 5 lut 2013, o 17:03

Post »

Witaj Małgosiu,mnie rownież przyciągnął do ciebie tytuł twojego wątku ;:138 .Interesują mnie krzewy ,drzewka owocowe i myslę ,że tu znajdę wiele przydatnych ciekawostek.Mam też borówki amerykańskie,warto je mieć nie tylko dla ich smaku ale tak jak widac u ciebie jesięnią pięknie się przebarwiają i cieszą oczy.
Marianna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”