Na wzgórzu z widokiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na wzgórzu z widokiem

Post »

Justyno witaj, i tak mimo, że zimy jeszcze nie widać to już za wiosną tęsknię :wink:
Gosiu i Danusiu, to jest bardzo dobry pomysł, kwestia odległości. Jak widać na zdjęciach nie ma zbyt dużo miejsca między domkiem a pergolą, a musi się zmieścić jeszcze weranda, więc między pergolą a potencjalnym tarasem zostałoby góra 2 metry odległości. Trochę mi to nie pasuje wizualnie. Zobaczymy jak to będzie w przyszłym roku :)
Kasia czy Ty chcesz żebym pozbyła się z pergoli trzech super owocujących jeżyn bezkolcowych ;:oj
Żeby ją ożywić posadzę na wiosnę nasturcję pnącą o kremowych kwiatach, nie przepadam za roślinami kwitnącymi na żółto i pomarańczowo - dobrze, że tradycyjne gatunki mają już takie mutanty :D Piszę :)
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Pozbyć się jeżyn? Nawet róże nie są tego warte ;:185 Nigdy w życiu
Też chcę mieć jeżyny, kolcowe i bezkolcowe. Muszę tylko przez zimę przemyśleć podpory, aby nie zbankrutować i aby było ładnie!
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale fajna działeczka . :D A widoki ... tezż chciałbym takie mieć . :wink: Pergola ;:215 .Dużo już zrobiliście, ale pewnie więcej jest do zrobienia . Trzymam kciuki za wykonanie wszystkich planów .Wiadomo że wykonasz je z czasem . :wink: Będę wpadał , także działaj . :lol:
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Jaka ładna działka się zapowiada. Patent poprzedniego właściciela z umieszczeniem jeżyny na pergoli bardzo fajny. Że sama na to nie wpadłam... U mnie jeżyna rośnie przy płocie wciskając się pędami nawet na drzewka owocowe czy za płot między pnącza sąsiada. Na zielniku uważaj z oregano. Potrafi się nieźle rozrosnąć i krzaczyć. U mnie tworzy wielkie kępy w kilku miejscach. Za rok, czy dwa sama zobaczysz, że albo będzie wymagało dużego przycinania i obrywania nadmiaru kłączy, albo będziesz musiała mu znaleźć miejsca gdzieś na skraju rabaty, by mogło się swobodnie rozrastać.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Mileno, wyczytałam, ze hodujesz rośliny z nasion, popieram. Też od moich początków z działką starałam się wiele roślin wysiewać, nawet wiele udało mi się pozyskać w ten sposób. Jest to fajna metoda - niedroga i dająca wiele satysfakcji, no i ucząca ogrodniczej cierpliwości ;:224 Większość moich ziół została w ten sposób pozyskana (m.in. melisa, oregano, tymianek, lubczyk, lawenda lekarska, szczypiorek).
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Metoda fajna i najtańsza z możliwych, a zioła są banalnie łatwe w wyhodowaniu z nasionek. Ja też popieram takie metody :)
Przy takim podejściu do ogrodnictwa faktycznie przeszklona oranżeria, albo jakaś szklarenka jest nieodzowna. Bez tego trudno byłoby upchnąć wszystkie rozsady na parapetach.
ogrodowo
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

To za trzy miesiące będzie się działo. ;:138
Ja też już szykuję nasiona.
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Już naprawdę niemal wychodzę z siebie tak bardzo nie mogę się doczekać. Żeby chociaż był już luty - pierwsze wysiewy kwiatów ozdobnych na palety ;:65
Parapety to ja mam trzy, więc naprawdę nie wiem gdzie pomieszczę przepikowane rośliny w ilości około 250 ;:oj
Także gdyby w kwietniu stanęła weranda byłabym wniebowzięta.
Mój tata na swojej działce ma jeżynę posadzoną przy niskim płocie, trochę ją podpiera, trochę na płot zarzuca ale jest to mordęga. Pergola jest naprawdę rewelacyjna - wszystkie pędy prosto przewieszone, łatwo dostępne. Na początku trochę się narozplątywałam, bo była puszczona samopas (zresztą to była pierwsza praca jaką wykonałam :D ) ale teraz to sama przyjemność.
Oregano nie boję się - bo suszę. Mam z nim doświadczenie z ogródka przyblokowego (mega 75m2 8-) ), bo taki posiadamy od 7 lat. Właśnie z niego trafiły sadzonki na działkę :) Zresztą uwielbiam rozłażące się poduchowe rośliny.

Miłego początku tygodnia ;:3 Dziś jadę sadzić czosnek w truskawkach :)
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Vamila pisze: Dziś jadę sadzić czosnek w truskawkach :)
Czemu w truskawkach? A w poziomkach też można?
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

To ty dobrze wiesz co i jak z tym oregano. Wolałam uprzedzić, bo u mnie po latach są wielkie rozrastające się kępy i wieczny nadmiar oregano :)
Czosnek w truskawkach odstrasza robaczki? Kojarzę to połączenie z allelopatii. W poziomkach też powinno zadziałać.
Ja już po pracy nie daję rady nic zrobić. Po zmianie czasu ciemno się robi zanim zdążę zjeść obiad. Zostają weekendy na działanie i wieczory na planowanie. Rodzinka nie będzie szczęśliwa, kiedy przygotuję grafik prac na wiosnę. Przeczuwam miganie się od pracy :wink:

Widzę, że rozsady planujemy podobne. Też mam co roku wszystko zastawione sadzonkami pomidorów, kwiatów, warzyw. Szaleństwo dosłownie :lol:
ogrodowo
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Margita można jak najbardziej, naturalny sposób na szarą pleśń, zresztą czosnek jako odstraszacza/wspomagacza warto sadzić w różnych miejscach w ogrodzie. Róże podobno bardziej przy nim pachną ale tego akurat nie sprawdziłam jeszcze :)
Na wzgórzu z widokiem
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

2 m. to faktycznie mało. Myślałam, że tam jest więcej. Masz dylemat, ale od czego jest zima. To czas na koncepcyjne myślenie.
Wspólnie cos wymyslimy
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Gosiu i dobrze myślałaś, byłam w poniedziałek i zmierzyłam zostanie 4 metry i to już z werandą i tarasem :D
Ja to jednak nie mam za grosz orientacji przestrzennej :lol:

U mnie taka jesień
Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Na wzgórzu z widokiem
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Kontakt:

Post »

Vamila, jeśli możesz (i nie zrobiłaś tego jeszcze), to obmierz swoją działkę, zanotuj gdzie co rośnie i w jakich odległościach od siebie, ścieżki, płotu. Zrób parę zdjęć z dalszej perspektywy. To ci ułatwi pracę koncepcyjną na odległość. Sama się często łapię na tym, że źle oceniam odległość czy ilość miejsca i okazuje się, że jest go więcej lub mniej, niż sądziłam. Mnie takie notatki i zdjęcia pomagają od razu weryfikować jakieś wieczorne pomysły :)
ogrodowo
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Milenko! spotkałam Cię u Danusi i tak mnie kupił Twój post, że natychmiast przybiegłam, przeczytałam i na pewno będę śledzić Twoje poczynania, a pierwsze co spróbuję od Ciebie podpatrzeć to pergola dla jeżyny! Do tej pory wycinałam pędy po owocowaniu, ale gdzieś usłyszałam że wystarczy je przycinać i jeżyna rośnie do góry i na to potrzebna jest pergola. A na ziołowy polecam czosnek niedźwiedzi ;:215
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”