Bez czarny (Sambucus) o kolorowych liściach

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
jodelka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 maja 2010, o 17:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czarny bez o bordowych liściach

Post »

Ja też mam odmianę Ewa, piękny krzak. Powiadacie, że lubi azot...A kiedy można go azofoską potraktować?
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pewnie wiosną, bo teraz to chyba już za późno.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Piszecie że bez czarny lubi wapno , jaką ilość dolomitu dosypać do dołka o wymiarach 60/80 - jedną łopatę, garść ??oprócz tego daję jeszcze obornik.
duduś
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Czy ten bez się przycina? Z ładnej puchatej kępki wypuścił mi 3 giglaki, każdy w inną stronę świata ...
Awatar użytkownika
Fafka
500p
500p
Od: 3 cze 2010, o 11:21

Post »

MałaRybka pisze:Hmmm, ciekawe co mojemu nie odpowiada. Może to szok :lol: związany z przesadzeniem. Może mrówki mu przeszkadzają? Jak tylko go posadziłam do ziemi to zaraz sobie porobiły korytarze w obrębie bryły. Przygotowywałaś jakoś specjalnie dołek pod krzaczek?
Jak masz tam mrówki , to lepiej podsyp im jakąś chemię, bo te małe draństwa potrafią roślinę załatwić, bardzo przesuszają ziemię pod rośliną. Kiedyś nic z nimi nie robiłam, bo myślałam, że takie maleństwa nie mogą zaszkodzić, a rośliny schły, jak wypowiedziałam im wojnę, mam spokój.
Pozdrawiam. Jola.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Bez uwielbia przycinanie :)
A jeśli ma wilgotno w nogach, to będzie rósł jak szalony.

O dolomicie nie wiem nic, za to widzę, że bez uwielbia ziemię próchniczną, a w mojej okolicy (w naturze) rośnie na glebie mocno gliniastej i otoczony jest bujnymi pokrzywami.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Nalewko czy z cięciem nie lepiej poczekać do wiosny..?
Awatar użytkownika
ZENOBIUSZ
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2008, o 07:00

Post »

W bieżacym roku kupiłem sadzonkę bzu czarnego Eva,który obecnie ma tylko trzy galązki. Wiosną zamierzam go przyciąć aby zaczoł się krzewić,na jaką wysokość mogę go skrócić ?.
Pozdrawiam Zenek
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34

Post »

A mój bez nawożenia urósł chyba z sześciokrotnie większy niż sadziłam wiosną ;:224 Do tego kwitł już kilkakrotnie ;:108
Rośnie w pełnym słońcu i nie przypala się. U mnie w wątku pokazywałam ostatnio zdjęcie kwiatka :D
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Gdzieś czytałam, że niezdrewniałe części pędów zimą marzną, więc nawet jak wyrósł wysoko, to licz się z tym, że zostanie wiosną połowa.Zresztą z moim tak było, rośnie drugi rok i pomimo, że w zeszłym roku urósł jakies 30 cm, to na wiosnę byl taki sam jak po posadzeniu, albo nawet nieco mniejszy.
W tym roku urósł więcej, ale za to każdy pęd ma przywiązany do palika, bo pokładają się jakoś i dziwnie :roll:
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U mnie podobnie - zostały po zimie tylko zdrewniałe części, ale do chwili dzisieszej odbił baaaardzo mocno i jest naprawdę wielki (przycięłam go bo się jakoś dziwnie powyciągał).
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Bez czarny Black Tower

Post »

;:100 Czy ktoś na tym forum ma bez czarny Black tower i mi powie czy należy go ciąć? Mój kupiony na wiosnę za 5 dych miał być sporą rośliną a okazało się ,że to marny kikucik i dopiero u mnie wyrosły trzy gałązki ,które mają około 50 cm .Z tego co wiem ma rosnąć kolumnowo a u mnie gałązki idą w bok na szerokość , tak że między pierwszą a trzecią gałązką jest około 50cm ,czy to normalne? Czy w takim przypadku należy go jakoś przyciąć a może zostawić tylko jedną gałązkę .Bardzo proszę o radę.
patryk2337
200p
200p
Od: 20 cze 2011, o 19:21

Re: Bez czarny Black tower

Post »

Czytałem kiedy że bez czarny bardzo dobrze znosi przycinanie i żeby przycinać nisko co 2-3 lata tak żeby wzrost był równomierny, ja poczekałbym trochę z tym przycięciem
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Mam trochę bzów, chociaż Black Tower jeszcze nie. Ale co się odwlecze, większą frajdę sprawi :wink:
Z reguły rosną dobrze, ale niektóre odmiany się lubią ociągać i w takim wypadku przycięcie, nawet lekkie, czyni cuda, rośliny natychmiast dostają impuls do wzrostu. Przycięłabym wiosną, choćby same końcówki :D
Z drugiej strony, o Black Tower można wyczytać, że rośnie powoli, więc sama decyduj :wink:
Awatar użytkownika
Ivona44
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mam Black tower, ale z Twojego opisu sądzę, że podobny do Twojego :D

jest tutaj, na nowej rabacie- po lewej za rudbekią :lol: nic mu nie robię, niech na razie rośnie

Obrazek
Pozdrawiam, Iwona.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”