I wszystko super tylko że znowu trafiłam na obniżkę w innym sklepie, tym razem po 5 zł!!! I zgadnijcie co zrobiłam? Kupiłam jekżeby inaczej
Kwitnienie, przekwitanie storczyków
- magda111123
- 200p

- Od: 29 maja 2014, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki a kwitnienie.
A ja kupiłam niedawno 2 storczyki na przecenie w Auchanie po 10zł. Jeden z nich też jest taki wysoki, ma ponad 50cm i idealnie wkomponował się na oknie w wolne miejsce powyżej pozostałych.
I wszystko super tylko że znowu trafiłam na obniżkę w innym sklepie, tym razem po 5 zł!!! I zgadnijcie co zrobiłam? Kupiłam jekżeby inaczej
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Większość moich storczyków to roślinki po 5zł (z obi)jeden od babci, drugi od cioci(oficjalnie był w śmietniku), od kuzynki, z innego sklepu. grunt w tym, aby trzymać je na słońcu, w domu, w wilgotnym powietrzu.
- gapapl
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 1 maja 2014, o 21:55
Ananas26 Phalaenopsis nie znoszą bezpośredniego słońca.Owszem lubią stanowiska jasne,ale o rozproszonym świetle.pełnym słońcu możemy poparzyć nawet najbardziej światłolubne gatunki.
- magda111123
- 200p

Pochwalę się moimi ostatnimi zdobyczami po okazyjnych cenach.
Biały storczyk był całkowicie padnięty gdy go kupiłam, ale pięknie się odwdzięcza

Ten biało-bordowy ma długie pędy, nie mierzyłam ale na oko 50 cm na pewno po rozprostowaniu

I jeszcze jeden, kończy już kwitnienie. Co prawda gdy kupiłam go, wszystkie kwiaty miały już kropki od pleśni, ale widać, że jest biały w prążki i różowe plamki

I wszystkie okazyjnie po 5-10 zł
Biały storczyk był całkowicie padnięty gdy go kupiłam, ale pięknie się odwdzięcza

Ten biało-bordowy ma długie pędy, nie mierzyłam ale na oko 50 cm na pewno po rozprostowaniu

I jeszcze jeden, kończy już kwitnienie. Co prawda gdy kupiłam go, wszystkie kwiaty miały już kropki od pleśni, ale widać, że jest biały w prążki i różowe plamki

I wszystkie okazyjnie po 5-10 zł
Pozdrawiam, Magdalena
- gapapl

Witaj Magdaleno na forum
Bardzo ładne masz kwitnienia
Ten ostatni phalaenopsis z kropkami jest bossski
Moja propozycja dla Ciebie-załóż swój wątek wtedy będziemy mogli zerkać do Ciebie
Bardzo ładne masz kwitnienia
Ten ostatni phalaenopsis z kropkami jest bossski
Moja propozycja dla Ciebie-załóż swój wątek wtedy będziemy mogli zerkać do Ciebie
Dla mnie osobiście storczyki z długimi pędami stanowią problem ponieważ mają zaburzoną równowagę.Poza tym łatwo taki długi badyl złamać nawet odpowiednio podpięty do kijka .Mam kilka takich sztuk ale więcej nie kupuję
Jeżeli te długachne pędy są całe w kwiatach to da się przeżyć.Gorzej gdy łodyga dłuuuga i łysa a dopiero na czubku coś tam kwitnie.Mojej philadelphi teraz odbiło i właśnie tak ma a mnie to okropnie wkurza 
- gapapl

No wiesz każdy lubi co innego...
Halinko ja także nie lubię takich z długimi pędami mam takiego ma chyba 54 cm jak dobrze pamiętam.Wolę rozmiar midi.No,ale córka się uparła na tego łaciatego wielkoluda,więc jak mogłam odmówić hih niestety musi i tak stać u mnie w sypialni z czego nie jestem zadowolona.Już pominę długie pędy.Mnie najbardziej denerwują długie liście.
Halinko ja także nie lubię takich z długimi pędami mam takiego ma chyba 54 cm jak dobrze pamiętam.Wolę rozmiar midi.No,ale córka się uparła na tego łaciatego wielkoluda,więc jak mogłam odmówić hih niestety musi i tak stać u mnie w sypialni z czego nie jestem zadowolona.Już pominę długie pędy.Mnie najbardziej denerwują długie liście.
Ładne nabytki, mam identycznego jak ten ostatni ^^
Ja także nie lubię długaśnych łysych badylków, moja multiflorka znowu zaczęła przedłużać pęd, ale jej wybaczę, bo ma trochę kwiatków - gorzej jak te odpadną, a na przedłużeniu dopiero zaczną rozkwitać, to będę miała długiego badylka z końcówką w kwiatkach
Ja także nie lubię długaśnych łysych badylków, moja multiflorka znowu zaczęła przedłużać pęd, ale jej wybaczę, bo ma trochę kwiatków - gorzej jak te odpadną, a na przedłużeniu dopiero zaczną rozkwitać, to będę miała długiego badylka z końcówką w kwiatkach
- magda111123
- 200p

Zgodzę się z Wami, takie średnie są najlepsze. Ja mam tylko tego biało-bordowego takiego dużego, urzekł mnie po prostu. A poza tym to u mnie tak przyrósł, no ale przecież nie będe obcinać kiedy tak wspaniale kwitnie.
Najwidoczniej dobrze mu u mnie
Najwidoczniej dobrze mu u mnie
Pozdrawiam, Magdalena
- migisi
- 10p - Początkujący

- Od: 3 lis 2015, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przyspieszenie kwitnienia - odrywanie łusek oczek?
Witajcie!
Niedawno zaczęłam swoją przygodę ze storczykami. Około września-października moje storczyki przekwitły i od tamtej pory się lenią, a ja tylko przebieram nogami
, kiedy ponownie zobaczę ich piękne kwiaty. Czytałam na kilku stronach o metodzie, która wywołuje u mnie mieszane odczucia, a mianowicie: zrywanie łusek oczek, w celu przyspieszenia kwitnięcia. Co o tym myślicie? Próbowaliście? Czy ten sposób jest skuteczny, czy może sprawia, że malutki pędzik zasycha? Co zrobić aby tak się nie stało? 
Niedawno zaczęłam swoją przygodę ze storczykami. Około września-października moje storczyki przekwitły i od tamtej pory się lenią, a ja tylko przebieram nogami
-
Gagusia
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 23 mar 2016, o 12:02
Re: Przyspieszenie kwitnienia - odrywanie łusek oczek?
migisi ja nie słyszałam o takim sposobie. Ale podobno żeby zmotywować storczyka do kwitnienia trzeba na noc obniżyć mu temperaturę (nie jestem pewna czy dobrze pamiętam- ok. 18 stopni), a w dzień podwyższyć. Nie wiem czy działa, właśnie wypróbowuję tą metodę na moim pierwszym falku 
Ale chyba nic nie pomoże, gdy roślinka po prostu potrzebuje trochę odpoczynku
Ale chyba nic nie pomoże, gdy roślinka po prostu potrzebuje trochę odpoczynku
Gagusia
- migisi
- 10p - Początkujący

- Od: 3 lis 2015, o 20:26
Re: Przyspieszenie kwitnienia - odrywanie łusek oczek?
Też staram się tę metodę stosować, zobaczymy co moje storczyki na to
Na spróbę oderwałam jedną łuskę pod którą okazało się, że jest malutki zarodek pędzika
Codziennie go zwilżam, będę dawała znać jak idzie 
- iskraiskra
- 200p

- Od: 26 lis 2017, o 12:43
Cześć.
Jak się nazywa ten biało-bordowy?
- zabkamarta

- Od: 1 maja 2017, o 18:41
Phalaeopsis hybryda....
- iskraiskra
- 200p

- Od: 26 lis 2017, o 12:43
Dziękuję. Mam takiego właśnie tylko nieco zdeformowanego.