40 Doniczkowych Historii Miłosnych

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2014, o 17:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: 40 Doniczkowych Historii Miłosnych

Post »

Bogdanie - sam wiesz jak to jest z pasją. Jest super, ale najlepiej smakuje jak ktoś ją z Tobą dzieli. A to forum nam to właśnie daje ;:3
Witam Cię i zapraszam z największą przyjemnością ;:180

Dorotko - dzisiaj eksperymentalnie odcięłam jednego kwiatka, wydawało mi się, że już jest "dobry".
Postukałam go konkretnie w łódeczkę i wyleciały raptem 2 ziarenka (które już chowam dla Ciebie) ;:306
Na cd musimy jeszcze poczekać, nie chcę zrywać ich za wcześnie. Ale dzięki Twojej chęci posiadania nasionek doszkalam się w obsłudze reo :lol:

Dzisiaj zapraszam Was do mnie na dużą herbatkę :lol: Tą część mogłabym nazwać ?moje gwiazdy na ściankach? ;:306
Pojedyncze sesje kolekcji zrobiłam więc teraz chciałabym pokazać roślinki w ich naturalnym środowisku w domu.
Podczas tych ostatnich upalnych dni zauważyłam, że strasznie się wdzięczą do aparatu ;:3

Zacznę od najintymniejszej części ? od sypialni. Co jakiś czas zdejmuję lilie do kąpieli, a potem czym prędzej stawiam je na miejsce, jak ich nie ma robi się wielka wyrwa

Obrazek

Nie lubię firanek w oknach, zasłony sporadycznie. No i fikus razem z reo, a niżej ceropeia ze stefankiem idealnie mi tworzą naturalną osłonę balkonowego okna na parapecie wschodnim

Obrazek

Obrazek

Dalej pokój, a raczej pokoik z balkonem również na wschód, gdzie króluje szeflera. Tak, na regale obok szeflery stał wcześniej samowar, ale wylądował w garażu - musiał ustąpić miejsca skrzydłokwiatkowi ;:306

Obrazek Obrazek

Na tym regale (ściana na prawo od drzwi) też stał wcześniej drugi samowar ;:306

Obrazek

A centralnie w stronę słońca ustawiona jest moja mata hari

Obrazek

Teraz zapraszam do salonu (z kuchnią w tle), gdzie jest większość zieleninek. Z braku miejsca mam w planach powiększyć ilość półeczek na ścianach, chociaż trochę się boję wiercenia dziur. Poprzednia taka akcja zakończyła się brakiem prądu w domu na 2 dni. Po wymierzeniu ściany i zaznaczeniu punktów dla męża gdzie ma wiercić, jednym z punktów dość celnie trafiłam w środek kabla elektrycznego. Był tylko jeden strzał a potem 2 dni ciemność. Trzeba było kuć ścianę ;:306 ;:306 Ale dzięki temu zyskałam nowy kolor ścian :tan

ścianka prawa

Obrazek

ścianka lewa po kolei

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

podłoga + parapet okna południowo-zachodniego

Obrazek Obrazek

I na koniec balkon, na którym zostało nam 1 wolne krzesło, o które toczymy bój, olek zajął drugie ;:306

na lewo

Obrazek

Obrazek

na prawo

Obrazek

a tym się żegnam z Wami na Dobranoc

Obrazek

I przepraszam za kiepską jakość niektórych zdjęć ;:180 ;:180 Niby aparat dobry ale nie do końca :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:oj Ale fajnie to wszystko poustawiane. Półeczki, te białe ;:167 Tak samo podest pod Mata Hari zasługuje na pochwały ;:215 Słyszałam, że samowary najchętniej aklimatyzują się w garażach, więc im Kobietko dogodziłaś Obrazek :;230
Pytanko, jak ty przeciskasz się na balkon , przez którego okno Twój piękny beniamin wygląda na świat? Joga jakaś pomaga? :shock:
A drugie krzesło też trzeba jakąś zieleninką obstawić ;:108 Wtedy zamiastObrazek nastanie zgoda i idylla...oraz wzmocnią się od stania mięśnie łydek ;:159
Awatar użytkownika
Bogsaf
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ta ścianka z białymi półeczkami świetna, fajnie roślinki się na niej prezentują ;:215
Awatar użytkownika
nikka83
200p
200p
Od: 2 kwie 2014, o 07:24

Post »

Przepiękne kwiaty i jakie rozrośnięte ;:oj ustawienie też bardzo intrygujące :roll:
Oleandry fantastycznie ci kwitną ;:108
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Wow, Masz Kobietko gust ;:215

Wszystkie doniczki jakie piękne i roślinki wkomponowane w wystrój wnętrz.
Na dodatek brak firanek wcale nie przeszkadza.
Ja zamierzam kiedyś pozbyć się firan na rzecz wiszących i pnących się hojek ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Jak się ma takie piękne rośliny to firany są zupełnie niepotrzebne ;:138 Bardzo fajnie się prezentują te białe półeczki ;:138
Awatar użytkownika
koniczynka2014
1000p
1000p
Od: 12 kwie 2014, o 08:49

Post »

ohoho , pięknie masz w mieszkaniu ;:3 I roślinki takie cudne .Za nasionka baardzo dziękuję , z przyjemnością odwzajemnię się czymś z moich zielonych :wink: ;:196
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Katiusha ? masz rację, o kondycję trzeba dbać... A przy wejściu na balkon ustawione są znaki B1 i B2 (zakaz wjazdu i zakaz ruchu) ;:306

Bogsaf ? bardzo dziękuję :lol:

nikka83 ? dziękuję za ciepłe powitanie ? witam Cię :lol:

justus27 ? miło mi Cię gościć ? pomysł z hojkami świetny ;:215

tesia39 ? bardzo dziękuję ;:180

koniczynka2014 ? z przyjemnością pobuszuję w Twoich doniczkowcach :lol:

I stało się - kolejne nabytki do kolekcji czekają na doniczki...
Mąż rzucił mi sarkastycznie, że na tym etapie mojego zbieractwa powinnam być bardziej ambitna i bardziej się wykazać + znaleźć kwiatka, który mógłby rosnąć w ciemnej łazience, bo tylko tam jest jeszcze wolne miejsce :;230

Oleandra ciągle mi mało... Pomimo ciasnoty w słoiku (której ponoć być nie powinno), po 10 dniach już 3 zaczęły się ukorzeniać

Obrazek

Sansevieria cylindrica (??). Czy to z tej odmiany można zaplatać warkocze?

Obrazek

Cibora ? młode wylądują jako ?zagęszczacz? w roślince matecznej i w nowej doniczce :tan

Obrazek

Bluszczyk ? kolejny do kolekcji. Niestety nie wiem jaka to odmiana

Obrazek

Iresyna ? zawsze mam jej niedosyt, kolejna doniczka :tan

Obrazek

Monstera adansonii ? strasznie długo się ukorzenia. Już prawie 4 tygodnie i nic

Obrazek

Skalnica ? lubię dosadzać ją do kwiatów, które mają zbyt dużą powierzchnię ?gołej? ziemi. Jest jej trochę to i na nową doniczkę też wystarczy :lol:

Obrazek

Strzałkowiec ? akcja ratunkowa się udała. Wcześniej próbowałam ukorzeniać go w wodzie, ale prawie 20 szczepek padło. A dzięki tej oto baaardzo mało profesjonalnej ?mnożarce? są już szczątkowe korzenie, będzie mnóstwo maluchów. I będzie kolejna doniczka. Chociaż to mój ulubieniec to boję się, że wszystkiego jednak nie ?przerobię? ;:306

Obrazek

A na koniec rarytasik ? koniczynka w dwóch odsłonach - bordo i zieleń. Tak, dzisiejszy nabytek to po prostu dzięcielina :tan
Raflezja ogołociła kawał swojego pięknego ogrodu i spełniła moje marzenie - baaardzo Ci dziękuję ;:167
To koniczyna polna, ale u mnie będzie to wersja balkonowa. Jeszcze mi tylko brakuje mlecza z trawnika. Co poradzę, strasznie mi się podoba (koniczynka oczywiście, nie mlecz) ;:3

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
Katiusha
1000p
1000p
Od: 24 kwie 2014, o 13:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:shock: Och Kobietko...Jak Ci to wszystko porośnie to na drugi balkon też znaki poustawiasz :;230 Niech Ci szybko rosną w siłę ;:196
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03

Post »

Widzę, że kolekcja rośnie w szybkim tempie :) Trzymam kciuki za korzonki :)
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A konkretnie za które :lol:
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Saeyl - liczę na Twoją pomysłowość, może odnajdziesz nazwę - co to za wężownicę mam ;:215
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Ewa!
Toto z dziurami nie jest filodendronem. To Monstera adanasonii, nazywana M. obliqua. Nie jestem pewna, która nazwa jest prawidłowa, ale raczej ta pierwsza, choć druga, czyli M. obliqua jest bardziej popularna.

Najłatwiej ukorzeniają się młode, wierzchołkowe części, wtedy gdy "pączki" korzeni widoczne na łodydze są jasne.
Awatar użytkownika
ewa321
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raflezja - zawsze będę liczyć na Twoje wsparcie i korekty, u mnie to jeszcze dłuuugo będzie amatorszczyzna :lol:
Ale właśnie spotkałam się również z nazwą "filodendron" (najwyraźniej niepoprawną).
Pozdrawiam i zapraszam
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Tak, bo czasami wszystkie filodendrony, scindapsusy, monstery i rafidofory wrzuca się do jednego worka z napisem filodendron. :D
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”