Róże u Doroty

Zablokowany
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże u Doroty

Post »

Anuś, nawet nie wiesz jak bardzo mnie zaraziłaś ;:306 . Co wejdę do Twojego wątku, to coraz bardziej zapadam na zdrowiu :lol: i niech tak zostanie ;:196

A ponieważ już późno to wstawię tylko kilka fotek na dobranoc.

Rosarium Uetersen

Obrazek

Obrazek

Pierwszy kwiat na Jubilee Celebration

Obrazek

No to jeszcze jedna angielka - The Pilgrim, można powiedzieć, że na razie to Pilgrimek, ale dwa kwiaty już są

Obrazek

Obrazek

A jak przy angielkach jesteśmy to jeszcze raz mój ulubieniec ;:167 Abraham Darby

Obrazek

Obrazek

I na dobranoc Mrs. John Laing w towarzystwie - z tyłu Westerland i Pirouette

Obrazek
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dorotko, piękne te zdjęcia, Abrahamek ;:167
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aniu, Abrahamek ;:167 to mój ulubieniec. W tym sezonie ma tyle kwiatów ;:oj , że muszę je podwiązywać, bo nie daje rady ich utrzymać. Zauważyłam, że z roku na rok jest coraz piękniejszy. W poprzednich latach kwitł pojedynczymi kwiatami a teraz ma po kilka na jednym pędzie.

Dzisiaj trochę żaróweczek. Usiłuję stworzyć oddzielną rabatę z różami w kolorach pomarańczu i żółci. Powoli zapełniam ją tymi kolorkami. A to kilka z nich.

Augusta Luisa już pokazywana, ale urzekła mnie swoimi kwiatami i wigorem. Jest to różyczka posadzona tej wiosny z gołym korzeniem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następna 'żarówka' Gebruder Grimm - jeszcze w pąkach

Obrazek

Emilien Guillot

Obrazek

Rumba - chyba najstarsza z moich róż. Każdego roku przemarza, by potem odbić i kwitnąć bardzo długo i obficie.
[url=http://www.fotosik.pl]Obrazek

I jeszcze Queen of Hearts

Obrazek

Obrazek

Żeby dać odpocząć oczom :wink: Mój następny pupilek w tym roku ;:167 , którego kwiaty zachwycają mnie nieustannie. Na dodatek są bardzo trwałe. Artemis

Obrazek

Obrazek

I jeszcze kwitnący Robin Hood

Obrazek

I na koniec rabata ogólnie. Z tyłu kwitnące Elmshorny

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
hal1959
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 19:52

Post »

Cudnie i kolorowo ;:108 .Miałam Rumbę,ale mi padła,a byłam nią zachwycona,jej zmienna kolorystyka i obfitość kwitnienia ;:215
Pozdrawiam.Halina
Hal-Linki
Aktualne
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam. faktycznie jest kolorowo u Ciebie i niezwykle pięknie. Sporo różyczek masz ;:138 ;:138
Przepiękna Rosarium Uetersen i Robin Hood. Mnie oczy lecą ku Sekel, bo ja też ją mam :heja . Bardzo u mnie zapunktowała tym, że długo trzyma kwiat. A jeszcze Gerbruder Grimm widzę. Też ślicznotka
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Halinko, bardzo lubię grę kolorów. Może czasami jest pstrokato, ale jak jest mało miejsca a dużo chciejstw :wink: to i kolorków cała masa. Co do Rumby to naprawdę róża nie do zdarcia. Każdej wiosny odradza się jak Feniks z popiołów, a przy okazji zajmuje mało miejsca :D

Moniko, :wit bardzo mi miło gościć Cię w moim skromnym ogrodzie. Masz rację, Sekel bardzo długo trzyma kwiaty i fanie zmienia kolory. U mnie od żółtego po ciemny róż. Im bliżej przekwitania tym kwiaty ciemniejsze. Cieszę się, że Ty też ją masz. A od kiedy ją masz u siebie? I jak Ci zimowała?

Dzisiaj trochę spokojniejszych kolorków, ale nie do końca :lol:

Lea Renaisance. Zakupiona latem zeszłego roku. Zbudowała bardzo ładny smukły krzak. Jest wysoka ma ok. 150 cm, ale zajmuje niedużo miejsca bo jest szczupła. Zaczęła kwitnienie od samego dołu. Jak zakwitnie cała to wstawię jej zdjęcie w całości. Uwielbiam jej kolor kwiatów.

Obrazek

Bonica. Mam dwie szt. Jedna bardzo stara, kilka razy przesadzana i miejsce dosyć kiepskie a mimo to kwitnie całkiem dobrze. I druga posadzona w 2012 roku. Wstawię obie.

Obrazek

To jest oczywiście ta starsza
Obrazek

To kolejna róża Poulsena. Pnąca Concerto. Ale pnąca to u mnie tylko z nazwy. Co roku cięta dosyć nisko, więc raczej parkowa, za to ma wielką chęć do życia. Nie choruje i długo trzyma kwiaty. Też ją mam od jakiś siedmiu lat.

Obrazek

Żeby nie było tak nudno to znów żaróweczka. Niezmordowana Friendschip, ciągle kwitnie

Obrazek

I kolejna ślicznotka, która w tym roku podbiła moje ;:167
Chippendale

Obrazek

Na koniec White Rose. Trochę z tyłu powoli zaczynająca kwitnienie - Piano

Obrazek
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16

Post »

Sekel zimowała bardzo dobrze, bez najmniejszego uszczerbku. W sumie nie było mrozów, ale ona powinna wytrzymać do -32stopni. Moja ma dwa lata. Gdyby nie pomyłka to miałaby już 3 lata. Przysłali mi zupełnie inną różę (taki bladawiec niezidentyfikowany), ale w ramach rekompensaty na drugi rok dostałam właściwą.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Robin Hood to jedna z najładniejszych róż - to kolejny ogród który to potwierdza.
Mam jeszcze Mozarta który nie dorównuje mu do pięt ale mój był przesadzony 3 razy.
Jak długo masz Robina?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45

Post »

Dorotko chciałam byż coś napisała na temat Artemis, jak się sprawuje w ogrodzie, kilka osób mi ją poleca więc gdybyś coś o niej bliżej napisała.Bardzo proszę ;:173
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Awatar użytkownika
Rozeta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2010, o 20:02

Post »

Witaj Dorotko :wit !
Masz piękne róże :uszy . W tym wiele odmian, których nie mają inne forumki. To z pewnością uzupełnia naszą wiedzę o tych cudownych roślinach ;:167 .
Również mam i uwielbiam Gebruder Grimm. Za zdrowotność, wigor, zmienność kolorystyki kwiatów, obfitość kwitnienia, trwałość kwiatu. To taka różyczka-lampeczka ;:3 . Zdecydowanie należy do raczej mocnych kolorystycznie akcentów, ale jest przy tym niezwykle ciekawa i każdego dnia inna. Przecież zawsze można ją stonować choćby bielą, prawda?
Pozdrawiam kolorowo
Monika
Róże ...ach, te róże ...
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Dorotko ,zastanawiam się czy to na pewno jest Abraham Darby. :?:On ma raczej bardziej poukładane te płatki.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Ja jak zwykle późno :wink: , ale najpierw praca, potem ogród a i w domu też trzeba coś zrobić. No i siadam jak już się obrobię ;:173
monimg pisze:Sekel zimowała bardzo dobrze, bez najmniejszego uszczerbku. W sumie nie było mrozów, ale ona powinna wytrzymać do -32stopni. Moja ma dwa lata. Gdyby nie pomyłka to miałaby już 3 lata. Przysłali mi zupełnie inną różę (taki bladawiec niezidentyfikowany), ale w ramach rekompensaty na drugi rok dostałam właściwą.
Pozdrawiam
Moniko u mnie Sekel posadzona latem 2012 roku, czyli przeżyła też dwie zimy. Obie dosyć łagodne. Zobaczymy jak ona zniesie mroźną zimę? Ja na razie jestem z niej bardzo zadowolona :)
Deirde pisze:Robin Hood to jedna z najładniejszych róż - to kolejny ogród który to potwierdza.
Mam jeszcze Mozarta który nie dorównuje mu do pięt ale mój był przesadzony 3 razy.
Jak długo masz Robina?
Gosiu, Robina mam od lata 2012 roku. To faktycznie pięknie i bardzo obficie kwitnąca róża i zupełnie bezproblemowa. Żadnych chorób. Miałam jeszcze jedną, ale jakoś w zeszłym roku przeoczyłam, że wybiła dziczka i tak zdominowała szlachetną, że musiałam tej wiosny ją usunąć :(
daysy pisze:Dorotko chciałam byż coś napisała na temat Artemis, jak się sprawuje w ogrodzie, kilka osób mi ją poleca więc gdybyś coś o niej bliżej napisała.Bardzo proszę ;:173
Daysy, Artemisa bardzo Ci polecam. Wiem, że lubisz bladawce, więc ta będzie Ci się podobała. O swojej mogę powiedzieć, że w tym sezonie podbiła moje ;:167 . Bardzo długo utrzymuje kwiaty. Tworzy ładny, krępy krzaczek i ma bardzo ciemne liście. Jak na razie jest zdrowa, nawet zielone :evil: paskudne lichy jakoś ją omijają. I niech tak zostanie.
Rozeta pisze:Witaj Dorotko :wit !
Masz piękne róże :uszy . W tym wiele odmian, których nie mają inne forumki. To z pewnością uzupełnia naszą wiedzę o tych cudownych roślinach ;:167 .
Również mam i uwielbiam Gebruder Grimm. Za zdrowotność, wigor, zmienność kolorystyki kwiatów, obfitość kwitnienia, trwałość kwiatu. To taka różyczka-lampeczka ;:3 . Zdecydowanie należy do raczej mocnych kolorystycznie akcentów, ale jest przy tym niezwykle ciekawa i każdego dnia inna. Przecież zawsze można ją stonować choćby bielą, prawda?
Rozeto, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Wiele różyczek mam dzięki temu forum ;:108 Tak, masz rację, że Gebruder Grimm każdego dnia zmienia swoją barwę i to jest właśnie ciekawe. Zauważyłam, że jak zaczyna przekwitać to kwiaty stają się różowe. Czy u Ciebie też tak ma? U mnie mogę ją stonować tylko żółcią, bo zamierzeniem tej rabaty na której ją posadziłam są kolory pomarańczu i żółci. Ciekawa jestem jaki będzie tego efekt :shock:
Georginia pisze:Dorotko ,zastanawiam się czy to na pewno jest Abraham Darby. :?:On ma raczej bardziej poukładane te płatki.
Alicjo, ja kupowałam ją jako Abrahamka. Wstawię jeszcze jakieś zdjęcia dla porównania. On jak już dobrze rozwinięty to u mnie tak wygląda, a może to susza? U mnie od wielu dni nie pada :( , bo to co ostatnio było, trudno nazwać deszczem. U nas same piachy, więc szybciej robi się sucho. Wystarczy kilka dni bez deszczu i popiół.

I na dobranoc kilka fotek

Amadeus. Róża pnąca. U mnie raczej parkowa. Tej wiosny mocno cięta. Myślałam, że tego nie przeżyje, ale odbiła i jest bardzo ładnym, gęstym krzakiem. Mam jeszcze jedną kupioną przez pomyłkę w innej części ogrodu i też ją mocno cięłam. Była też przesadzana tej wiosny, więc jest trochę mniejsza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cardinal Hume - jeszcze bardzo młody, ale kolejna ślicznotka. Na razie tylko kilka kwiatów i to naróżnych wysokościach. Jak zakwitnie obficiej to wstawię jeszcze więcej zdjęć

Obrazek

A jak jesteśmy przy ciemnych to jeszcze czerwona i też zmienna Nostalgie

Obrazek

Red Leonardo, posadzony tej wiosny. Myślałam, że jak red to on będzie czerwony, ale jest amarantowy i nie wiem czy będzie pasował w tym miejscu, bo tam jest jeszcze Ascot i Rotkapchen. Muszą jeszcze zakwitnąć, wtedy zobaczę

Obrazek

Obrazek

I na koniec Abraham Darby

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Wiem, że to nie ten dział ale muszę się pochwalić. Wybaczcie chwilowe odejście od tematu róż.
Postanowiłam po raz pierwszy w życiu mieć swoje pomidory. Nie mam miejsca w ogrodzie, więc posadziłam je w donicach na tarasie. No i doczekałam się pierwszych pomidorków :tan . Nawet nie Wiecie jak ja się cieszę, bo one począwszy od nasionek są wychodowane przeze mnie.

Obrazek
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Teraz będzie już tylko o różach ;:173

Gdzieś wcześniej pokazywałam Novalis w pąku. To teraz już więcej kwiatów. Naprawdę zauroczyła mnie ta róża.
Cały czas czekam na rozwinięcie pąków tej w gruncie. Jeszcze trochę :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Piano, która rozpoczyna dopiero kwitnienie, ale już urzeka swoją urodą.

Obrazek

Obrazek

I jeszcze ogólnie

Obrazek

Aphrodite

Obrazek

I na koniec moja imienniczka Super Dorothy, też zaczyna, ale po przesadzeniu w zeszłym roku powoli dochodzi do formy :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Moje Piano też ma tylko 3 pędy, podobnie jak Twój, ale wart jest posiadania, poczekajmy aż się rozrośnie, obie będziemy się zachwycać. To dla Ciebie
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”