Fiołkowe Love

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p
Od: 13 paź 2013, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołkowe Love

Post »

Fiołkowy bzik jest nieuleczalny ;:306
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Hej hej, jak tam Twoje fiołkowe maluszki? Podrosły, zmężniały? :)
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Rosną Illonko, rosną :) Myślę, że dam im jeszcze kilka tygodni i trzeba będzie znów rozsadzać, bo z jednego listka wyrosło kilka sadzoneczek. Tylko mam pytanie- gdzieś czytałam, że listki, które są białe, muszą rosnąć z liściem-matką aż uzyskają min.50% zielonego koloru, to prawda?
Czekam też z niecierpliwością, aż mój neverfloris zakwitnie- ma już pączuszki ;:138
Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Cieszę się :)
Co do pstrolistnych masz dobre informacje, sadzonki dłużej są z mamą bo listki muszą się zazielenić by proces fotosyntezy mógł prawidłowo się odbywać.. Ja rozsadzam dopiero wtedy, gdy sadzonka ma dwa porządne zielone liście, które są w stanie "wykarmić" roślinkę.
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p
Od: 14 wrz 2008, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam się serdecznie jako "nowa" w wątku, też z manią fiołkową :) Póki co tylko dwa kundelki, ale już powolutku jadą do mnie kolejne listki ;)
Zapraszam do mojego spisu wątków
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

DieSte Witamy Cię bardzo serdecznie! :wit Cieszę się, że zarażonych "fiołkowym fiołem" jest coraz więcej :). Ja już się nie mogę doczekać przyszłego roku i kwitnień moich maluchów. A teraz pokażę Wam kilka ciekawostek:
Na poprzedniej stronie jest biały fiołek z kaczuchą w tle, jego drugie kwitnienie wygląda tak:

Obrazek
Muszę oskubać te zwiędnięte kwiaty :oops:

Tu Jan zabawa
Obrazek

Optimara Litte Moonstone ;:167 cudna jest ;:oj
Obrazek

Kamiennyj cwietok sport z "przyjacielem"- takie robaczki pojawiły mi się na kwiatkach. Wybiłam! Ale obawiam się, że wrócą i będą chciały tam zamieszkać na stałe...Wyglądają trochę jak mszyce, ale są szybkie i skaczą...Ktoś wie, co to jest?
Obrazek
I ostatnia ciekawostka- jeden z fiołków postanowił zminiaturyzować swoje kwiatki i nagle zakwitł tak: (sorry, że takie jasne zdjęcie, ale to wina lampy w telefonie...)

Obrazek

I coral fantasy, też piękna ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p

Post »

Już kilkukrotnie próbowałam określić, co powinein mieć fiołek, który mnie szczególnie urzeka, i nadal nie potrafię tego stwierdzić - wszystkie masz przecudne! Powiedz mi, jak ukorzeniasz listki? Do mnie właśnie idzie spore zamówienie i się zastanawiam...
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Są dwa sposoby na ukorzenienie listków: w wodzie i w ziemi. W wodzie lepiej widać wzrost korzeni i nie ma ryzyka przelania listków, ważne tylko, by wody dotykały łodyżki a nie liść. Natomiast w ziemi nie widać już wzrostu korzeni i łatwo jest przelać lub przesuszyć listki, chyba, że ma się szklarenkę. Ja polecam ten pierwszy sposób, może dłużej trzeba czekać na maluchy, ale jest łatwiej je wyhodować. Pozdrawiam :) :wit
Awatar użytkownika
DieSte
200p
200p

Post »

mycha_paulina pisze:Są dwa sposoby na ukorzenienie listków: w wodzie i w ziemi. W wodzie lepiej widać wzrost korzeni i nie ma ryzyka przelania listków, ważne tylko, by wody dotykały łodyżki a nie liść. Natomiast w ziemi nie widać już wzrostu korzeni i łatwo jest przelać lub przesuszyć listki, chyba, że ma się szklarenkę. Ja polecam ten pierwszy sposób, może dłużej trzeba czekać na maluchy, ale jest łatwiej je wyhodować. Pozdrawiam :) :wit
No ja wlaśnie też stawiam na ten pomysł, i juz mam efekty - jeden z listków uszkodzonych przy przesadzaniu wypuszcza korzonek po kilku dniach, co mnie niezwykle zaskoczyło - że tak szybko :) Czytałam jeszcze o sposobie z woreczkami strunowymi, wiele osób pisało, że mają 100% powodzenia przy tym sposobie :)
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

A ja ukorzeniam w ziemi, moja pierwsza partia listków bardzo sie przerzedziła, zdechło ok 20% ale teraz już mam 100% skuteczności :)
Wolę ten sposób bo listki nie przeżywają szoku przy posadzeniu w ziemię i nie muszą na nowo wykształcać systemu korzeniowego. Mój najszybszy listek wypuścił sadzonkę po 7 dniach, byłam w szoku... :shock:
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

A no fakt, trochę trwa zanim listki z korzonkami z wody zadomowią się w ziemi. Ja jednak wolę ten sposób, może wynika to też z faktu, że mniej pracy trzeba w to włożyć i nie trzeba stale nadzorować poziomu wilgotności.
A niespodzianki typu szybkie pojawienie się listków są super :heja
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Trzeba eksperymentować i szukać sposobu najlepszego dla siebie. :)
Awatar użytkownika
mycha_paulina
200p
200p

Post »

Codziennie sprawdzam, czy pączuszki Neverflorisa już się rozwinęły, tak samo nowe pączki chimery ;:oj ... No i codziennie zerkam na listki juniorki ;:154 Jak taki bzik ;:152 Też tak macie?
stefka
200p
200p
Od: 18 sty 2012, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No pewnie, że tak mam. Zaglądam rano na okno w kuchni czy przez noc coś nie buchnęło kwieciem a po pracy nawet się nie przebieram tylko znowu do kuchni i przegląd a dopiero następne czynności dnia powszedniego.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Gracjella
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2014, o 20:01

Post »

Pięknie u Ciebie, Mycha ;:3 Wspaniale się zafiołkowałaś
Będę częstym gościem ;:172
Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim ser­cu wy­rośnie kwiat- świat wokół Ciebie sta­je się ogrodem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”