Fiołkowe Love
- mycha_paulina
- 200p
- Od: 13 paź 2013, o 21:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Fiołkowe Love
Fiołkowy bzik jest nieuleczalny 

Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie cierpię małych parapetów!
Hej hej, jak tam Twoje fiołkowe maluszki? Podrosły, zmężniały? 

- mycha_paulina
- 200p
Rosną Illonko, rosną
Myślę, że dam im jeszcze kilka tygodni i trzeba będzie znów rozsadzać, bo z jednego listka wyrosło kilka sadzoneczek. Tylko mam pytanie- gdzieś czytałam, że listki, które są białe, muszą rosnąć z liściem-matką aż uzyskają min.50% zielonego koloru, to prawda?
Czekam też z niecierpliwością, aż mój neverfloris zakwitnie- ma już pączuszki

Czekam też z niecierpliwością, aż mój neverfloris zakwitnie- ma już pączuszki

Zapraszam do mojego wątku Fiołkowe love http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=77233" onclick="window.open(this.href);return false;
Cieszę się 
Co do pstrolistnych masz dobre informacje, sadzonki dłużej są z mamą bo listki muszą się zazielenić by proces fotosyntezy mógł prawidłowo się odbywać.. Ja rozsadzam dopiero wtedy, gdy sadzonka ma dwa porządne zielone liście, które są w stanie "wykarmić" roślinkę.

Co do pstrolistnych masz dobre informacje, sadzonki dłużej są z mamą bo listki muszą się zazielenić by proces fotosyntezy mógł prawidłowo się odbywać.. Ja rozsadzam dopiero wtedy, gdy sadzonka ma dwa porządne zielone liście, które są w stanie "wykarmić" roślinkę.
- DieSte
- 200p
- Od: 14 wrz 2008, o 13:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam się serdecznie jako "nowa" w wątku, też z manią fiołkową
Póki co tylko dwa kundelki, ale już powolutku jadą do mnie kolejne listki ;)

Zapraszam do mojego spisu wątków
- mycha_paulina
- 200p
DieSte Witamy Cię bardzo serdecznie!
Cieszę się, że zarażonych "fiołkowym fiołem" jest coraz więcej
. Ja już się nie mogę doczekać przyszłego roku i kwitnień moich maluchów. A teraz pokażę Wam kilka ciekawostek:
Na poprzedniej stronie jest biały fiołek z kaczuchą w tle, jego drugie kwitnienie wygląda tak:
Muszę oskubać te zwiędnięte kwiaty
Tu Jan zabawa

Optimara Litte Moonstone
cudna jest

Kamiennyj cwietok sport z "przyjacielem"- takie robaczki pojawiły mi się na kwiatkach. Wybiłam! Ale obawiam się, że wrócą i będą chciały tam zamieszkać na stałe...Wyglądają trochę jak mszyce, ale są szybkie i skaczą...Ktoś wie, co to jest?

I ostatnia ciekawostka- jeden z fiołków postanowił zminiaturyzować swoje kwiatki i nagle zakwitł tak: (sorry, że takie jasne zdjęcie, ale to wina lampy w telefonie...)
I coral fantasy, też piękna

Na poprzedniej stronie jest biały fiołek z kaczuchą w tle, jego drugie kwitnienie wygląda tak:

Muszę oskubać te zwiędnięte kwiaty

Tu Jan zabawa

Optimara Litte Moonstone

Kamiennyj cwietok sport z "przyjacielem"- takie robaczki pojawiły mi się na kwiatkach. Wybiłam! Ale obawiam się, że wrócą i będą chciały tam zamieszkać na stałe...Wyglądają trochę jak mszyce, ale są szybkie i skaczą...Ktoś wie, co to jest?

I ostatnia ciekawostka- jeden z fiołków postanowił zminiaturyzować swoje kwiatki i nagle zakwitł tak: (sorry, że takie jasne zdjęcie, ale to wina lampy w telefonie...)

I coral fantasy, też piękna

- DieSte
- 200p
Już kilkukrotnie próbowałam określić, co powinein mieć fiołek, który mnie szczególnie urzeka, i nadal nie potrafię tego stwierdzić - wszystkie masz przecudne! Powiedz mi, jak ukorzeniasz listki? Do mnie właśnie idzie spore zamówienie i się zastanawiam...
- mycha_paulina
- 200p
Są dwa sposoby na ukorzenienie listków: w wodzie i w ziemi. W wodzie lepiej widać wzrost korzeni i nie ma ryzyka przelania listków, ważne tylko, by wody dotykały łodyżki a nie liść. Natomiast w ziemi nie widać już wzrostu korzeni i łatwo jest przelać lub przesuszyć listki, chyba, że ma się szklarenkę. Ja polecam ten pierwszy sposób, może dłużej trzeba czekać na maluchy, ale jest łatwiej je wyhodować. Pozdrawiam

- DieSte
- 200p
No ja wlaśnie też stawiam na ten pomysł, i juz mam efekty - jeden z listków uszkodzonych przy przesadzaniu wypuszcza korzonek po kilku dniach, co mnie niezwykle zaskoczyło - że tak szybkomycha_paulina pisze:Są dwa sposoby na ukorzenienie listków: w wodzie i w ziemi. W wodzie lepiej widać wzrost korzeni i nie ma ryzyka przelania listków, ważne tylko, by wody dotykały łodyżki a nie liść. Natomiast w ziemi nie widać już wzrostu korzeni i łatwo jest przelać lub przesuszyć listki, chyba, że ma się szklarenkę. Ja polecam ten pierwszy sposób, może dłużej trzeba czekać na maluchy, ale jest łatwiej je wyhodować. Pozdrawiam![]()

A ja ukorzeniam w ziemi, moja pierwsza partia listków bardzo sie przerzedziła, zdechło ok 20% ale teraz już mam 100% skuteczności
Wolę ten sposób bo listki nie przeżywają szoku przy posadzeniu w ziemię i nie muszą na nowo wykształcać systemu korzeniowego. Mój najszybszy listek wypuścił sadzonkę po 7 dniach, byłam w szoku...

Wolę ten sposób bo listki nie przeżywają szoku przy posadzeniu w ziemię i nie muszą na nowo wykształcać systemu korzeniowego. Mój najszybszy listek wypuścił sadzonkę po 7 dniach, byłam w szoku...

- mycha_paulina
- 200p
A no fakt, trochę trwa zanim listki z korzonkami z wody zadomowią się w ziemi. Ja jednak wolę ten sposób, może wynika to też z faktu, że mniej pracy trzeba w to włożyć i nie trzeba stale nadzorować poziomu wilgotności.
A niespodzianki typu szybkie pojawienie się listków są super
A niespodzianki typu szybkie pojawienie się listków są super

Trzeba eksperymentować i szukać sposobu najlepszego dla siebie. 

- mycha_paulina
- 200p
Codziennie sprawdzam, czy pączuszki Neverflorisa już się rozwinęły, tak samo nowe pączki chimery
... No i codziennie zerkam na listki juniorki
Jak taki bzik
Też tak macie?

-
- 200p
- Od: 18 sty 2012, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No pewnie, że tak mam. Zaglądam rano na okno w kuchni czy przez noc coś nie buchnęło kwieciem a po pracy nawet się nie przebieram tylko znowu do kuchni i przegląd a dopiero następne czynności dnia powszedniego.
Pozdrawiam Ela
- Gracjella
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 kwie 2014, o 20:01
Pięknie u Ciebie, Mycha
Wspaniale się zafiołkowałaś
Będę częstym gościem

Będę częstym gościem

Zapraszam do moich wątków:
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.
Kwiaty w sercu; Kwiaty w sercu II Sprzedam, wymienię nadwyżki
Jeśli w Twoim sercu wyrośnie kwiat- świat wokół Ciebie staje się ogrodem.