Kochani jestem nowa na forum. Bardzo mi sie tu u Was podoba
Mam pytanko jeśli chodzi o krokusy. Mianowicie czy moge posadzic je teraz (jest obecnie 5 stopni) ?
Zapomnialam to zrobic na jesien a mam ich z 50 szt. I jeśli je moge teraz wsadzic to czy zakwitna tej wiosny???
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy... Storczyki moni
Jak ziemia nie zmarznięta (nie wiem nie sprawdzałam, dopiero dziś śnieg znacznie stopniał) to wsadź.Czy zakwitną to zależy od pogody, jak ziemia będzie się przez najbliższy czas utrzymywała niezmarznięta, to ukorzenią się i zakwitną, no i jak cebulki nie są wyschnięte
Na trawniki, ale raczej luźnokępkowe gdzie trawa poprzerastana jest mchem, w pobliżu krzewów liściastych nadają się krokusy Tommasiniego.Rozsiewają się same, nadają się do naturalizacji
Moje krokusy (sadzę tylko botaniczne) rosną tylko w trawniku i pięknie się prezentują i ciągle ich przybywa.
W ubiegłym roku dosadziłam ok. 40 cebul w innej części...
Pierwszy pokos trawy robię późno tak, że dobrze się "rozmnożą"
[quote="selli7"]Jak ziemia nie zmarznięta (nie wiem nie sprawdzałam, dopiero dziś śnieg znacznie stopniał) to wsadź.Czy zakwitną to zależy od pogody, jak ziemia będzie się przez najbliższy czas utrzymywała niezmarznięta, to ukorzenią się i zakwitną, no i jak cebulki nie są wyschnięte
Dzięki serdeczne za odpowiedz! Ide sadzic...raz kozie smierc moze sie uda i zakwitna
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy... Storczyki moni
Krokusy na trawniku warto mieć w tym roku posadzę ich jeszcze więcej (kilka fotek jest na 1 str mojego wątku).
Nie zgodzę sie tylko z tym, ze krokusy nie są przysmakiem nornic. Oczywiście że są przysmakiem tylko C.Tomasiego jest dla nich trujący.
czym się różnią krokusy botaniczne od wielkokwiatowych?
Pierwszy raz zaczynam przygodę z krokusami, jak myślicie warto kupic w tym sklepie internetowym? http://www.krokusy.pl/
czy warto sadzic je na skarpie (z trawnika) od zachodniej części domu?
Osobiście zamawiałem w tym roku krokusy na cebule.pl Tutaj jest link ---> krokusy na CEBULE.PL
Krokusy botaniczne tworzą więcej cebulek, ale wielkokwiatowe tworzą intensywniejsze plamy barwne.
Na początku nie musisz za bardzo przejmować się rodzajami. Wybierz to co Ci się podoba i spisz sobie odmianę - warto gdybyś na przyszłość tego potrzebowała.
Najlepszym miejscem dla nich jest wschodnia i południowa wystawa. zachodnia w sumie też może być - ważne żeby nie była północna bo tam rośliny nie chcą za dobrze rosnąć.
a podzielicie się doświadczeniem w sadzeniu kroskusów na trawie? chodzi mi o to jak głębokie i szerokie dołki robicie? Bo ziemia podobno powinna byc spulchniona a nie ubita
Witam
Dzisiaj zdobyłam wreszcie cebulki krokusów JESIENNYCH (nie mylić z ziemowitami)
Mają już dość pokaźne kiełki. Muszę je oczywiście wsadzić do ziemi. Mam pytanie - czy zakwitną jeszcze w tym roku??
Pozdrawiam
Kamilo -głębokość sadzenia to około 5 cm czyli 3 razy wysokość cebulki. Szerokość dołków zależy od ilości cebulek ;)
Na dno wsyp garść drobnych kamyczków dla dobrego drenażu. Warto też dać trochę nawozu.
halszko - jeśli mają kiełki to powinny niebawem zakwitnąć ;)