Juka choroby,szkodniki

Rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Juka choroby,szkodniki

Post »

Przeczytać wątek przede wszystkim.

Doniczka do wymiany, to nie palma, sadzimy do normalnej doniczki czyli proporcjonalnej, a nie takiej wysokiej... Poza tym musi być odpływ i stać na podstawce.
Podłoże bardzo przepuszczalne, czyli mieszanka ziemi i rozluźniacza w proporcji około 2:1.
Podlewasz w okresie jesienno-zimowym sporadycznie, czyli raz co około 3 - 4 tygodnie.
Stanowisko wyłącznie przy słonecznym oknie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
rolas87
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 16 maja 2023, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam chciała bym się upewnić że to juka a nie dracena 🤔 czy mogę ją wystawić do ogrodu jak tak to jakie stanowisko ?

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Juka.
Można wystawić na zewnątrz, ale trzeba wpierw zaaklimatyzować do słońca co powinno o tej porze roku nawet 3 - 4 tygodnie. Wpierw stawiasz do cienia, a potem stopniowo wydłużasz czas ekspozycji na słońce. Po 3 tygodniach można wystawić na cały dzień na pełne słońce.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
lewy99
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 maja 2024, o 22:34

juka maya

Post »

Witam zaobserwowałem na swojej juce czarne zakładam że robaczki, czy ktoś może wie cóż to takiego i doradzi jak się pozbyć. Dodam ze kwiat ma uszkodzenia wyglądające na mechaniczne mimo ze nie ma takiej możliwości :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie masz żadnych szkodników, a reszta to ewidentnie uszkodzenia mechaniczne.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Iwona1985
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lip 2024, o 08:38

Post »

Dzień dobry, proszę o poradę co zaatakowało moją jukę i jak jej pomóc. Czy jest szansa aby uratować roślinę?
Obrazek
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najprawdopodobniej wciornastki. Oprysk i podlanie Mospilanem. Powtarzasz po tygodniu i ewentualnie po kolejnym.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
los1991
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 paź 2024, o 21:05

Post »

Cześć, mam problem ze swoją juką. Próbowałem już przeróżnych sposobów. Przesadzałem ją do nowej większej doniczki z nową ziemią wymieszaną z perlitem. Oprysk z 3 różnych środków w tym również olejkiem neem. Obecnie używam substral grzybobójczy długie działanie na kwiaty, ale nie widzę żądnej poprawy wręcz przeciwnie. Młode liście, które wychodzą od razu twardnieją i zółkną. Te większe jakby zatrzymały się w hmm rozkwicie. Dorosłe liście opadają. Co może być tego przyczyną? Podlewam ją co 2 tygodnie. Stoi w dobrze nasłonecznionym miejscu. Skończyły mi się pomysły.
Obrazek

Obrazek

https://i.postimg.cc/kg9s9GLq/20240919-121718.jpg

Obrazek

Obrazek

Obrazek

https://i.postimg.cc/B68cNKPc/20241008-081600.jpg

:arrow: viewtopic.php?p=6446132#p6446132
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobre nasłonecznione miejsce? Jakie dokładnie, w jakiej odległości stoi od okna? Jakie okno dachowe?

Jaki dokładnie procentowo skład podłoża? Powinno być mieszanka ziemi i perlitu w proporcji około 2:1.

Jak często podlewasz?

Doniczka ma odpływ? Stoi na podstawce czy włożona do ciasnej osłonki?
O ile większa od bryły korzeniowej?

PS. Olejek Neem to badziew, a preparaty grzybobójcze nie można stosować za często oraz wtedy kiedy nie wyeliminujesz błędów uprawowych.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
los1991
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Stoi bezpośrednio pod oknem dachowym. W lecie kiedy promienia słoneczne były mocne, zasłaniałem roletę do połowy.
Co do podłoża jest dokładnie tak jak napisałeś ziemia perlit w stosunku 2:1. 3 tygodnie temu przesadziłem ją do nowej doniczki z odpływem (wcześniejsza również miała odpływ). Doniczka ma średnicę 34 cm, bryła korzenia mogła mieć 18-20 cm

Co do podlewania podlewam ją raz na 2-3 tygodnie (bardziej 2)
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do przesadzenia!
Kolejną doniczkę dajesz ledwie o rozmiar większą, czyli około 2 cm na średnicy, a nie ponad kilkanaście.... 🤦🤦🤦, bo w ten sposób szybko przelejesz co się właśnie stało...

Dwa, Jukę w okresie jesienno zimowym podlewasz co 3 - 4 tygodnie.

Trzy, pytałem się dokładnie o odległość od okna?

To jest roślina słońcolubna, więc nie potrzeba zasłaniać rolety....
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
los1991
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Problem występuje już od paru miesięcy, a samą roślinę przesadziłem 3 tygodnie temu.
Okna są dachowe, od ściany stoi około 20-30m. Czubkami liści w najwyższy punkcie do okna ma jakieś 40 cm.

Rolety były częściowo zasłaniane w czasie największych upałów bo czytałem, że w ten sposób czy oknach dachowych mogę poparzyć roślinę.

Oprócz za dużej doniczki w czym może tkwić problem?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przede wszystkim o za duża doniczka i związane z tym zbyt częste podlewanie. To dwa fundamentalne błędy.

Podczas przesadzania oczyść w miarę możliwości bryłę korzeniową ze starego podłoża oraz sprawdzić stan korzeni.

Co do oparzeń przeczytałeś bzdury. Juki rosną w naturze w pełnym słońcu...., po aklimatyzacji można je spokojnie trzymać w sezonie na zewnątrz.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
los1991
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

I wszystkie te problemy są spowodowane za dużą doniczką?
Tak jak mówiłem mam z nią problem od kilku miesięcy. Nie używać żadnych środków?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Napisałem chyba wyraźnie... Sądząc do tak dużej doniczki po prostu "utopiłeś" korzenie.

Nie sądzę żeby na razie dawać chemię. Chociaż wszystko zależy od stanu korzeni, a także czy te brązowe zmiany są miękkie.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”