Storczyki Marzeny

ODPOWIEDZ
marzenka89
100p
100p
Od: 17 lut 2014, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczyki Marzeny

Post »

Karnova pisze:Storczykoza powszechnie panująca w tym dziale wzięła Cię na całego :;230 Super opiekujesz się podopiecznymi a co do rozsadzania jak im nic nie dolega to możesz nie rozsadzać. Ja miałam falka w podobnej sytuacji przesadziłam go i zmarniał mi tak ze dzisiaj po roku dopiero wraca do sił ;:204
Ach ani nie gadaj bo mój małżonek będąc w sklepie odciąga mnie od kwiatów ;) Stwierdził że za chwile przez okno nie będziemy mogli patrzeć bo wszędzie storczyki będą zasłaniały ;p
Pomyślałam o przesadzeniu bo nie chce zbytnio kwitnąć :/ Wypuścił cieniutki pędzik na którym były tylko 3 kwiatki i w sumie po 2 tygodniach opadły...
Ale może faktycznie lepiej to zostawić :)
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mam podobne doswiadczenia jak Karnova :? tez rozsadziłam i jeden ma się dość dobrze ale drugi jakiś taki marny teraz żałuje mogłam przesadzić je razem do większej doniczki.
marzenka89
100p
100p

Post »

Witam ;) jako że niedziela jest, do tego słoneczko świeci i mam troszkę czasu porobiłam kilka fotek :)

Mojej nowej miniaturce coś pączki zółkną :(
Obrazek

Drugi to od babci, ten ze zngniłymi korzeniami. Przesadziłam go i mino to dalej rozkwita z czego bardzo się cieszę :)
Obrazek

Teraz te w piegi ;)
Listeczek i przedłużenie pędu rośną jak na drożdżach :)
Obrazek
Obrazek

Teraz średniaczek który ciągle przedłuża pęd :) Nie mogę doczekać się kiedy rozkwitnie i zobaczę te jego słodkie malutki kwiatuszki :D
Obrazek

Kolejny to podobno biały który kupiłam na wyprzedaży za 5zł. Miał 2 pędy i cały czas coś u niego rośnie :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Teraz różowy, który też nie próżnuje ;)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Rozkwita też ten drugi od babci którego przesadziłam :)
Obrazek

I na koniec moje reanimowane maluszki. Niestety każdemu odpadł już listek i inne żółkną :( Dziś zauważyłam że z tego malutkiego wychodzi nowy listek.
Obrazek
Obrazek
marzenka89
100p
100p

Post »

Witam kolejny raz ;)

2tygodnie temu koleżanka kupiła sobie keiki paste i dla spróbowania na storczyku bidulku posmarowała mu jedno oczko i hmm... Wyrosło takie coś... nie wiem co to bo dziwne to jest... (Ja akurat nie wierzę w te wszystkie pasty dla koleżanka chciała mnie przekonać że to działa i nie osłabia roślin bo stosuje już to od ponad roku).
Może mi ktoś powiedzieć co to wyrosło? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Obrazek
marzenka89
100p
100p

Post »

:wit Wszystkim :)

Chciałam się pochwalić moimi ostatnim zakupem z którego chyba nie do końca zadowolona jestem. Kupiłam Mini Marka i Cambrie niespodziankę :
Obrazek

Mini Mark z orchidgardenu (gdy go oglądałam na stronie przekonały mnie pozytywne opinie).
Wydaje mi się że jest hmm w kiepskim stanie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

tutaj Cambria (moje pierwsze podejście). Mam nadzieję że jest w dobrym stanie:
Obrazek
Obrazek

A tu chciałam jeszcze pokazać prezent który kupiliśmy teściowej na urodzinki na początku grudnia. Wygląda ciągle tak samo od grudnia aż do teraz:
Obrazek
Awatar użytkownika
Paolka33
200p
200p
Od: 8 lut 2014, o 16:51

Post »

Ale ma dużo kwiatów prezent. Śliczny. :)
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

CO do MM z tego sklepu Mój niestety był w podobnej kondycji a do tego z wełnowcami ;:204 ale po walce z nimi i przesadzeniu w nowe podłoże storczyk ma się ok i rośnie mu już drugi pęd u Mnie. Ten pomarańczowy ładny ;:333
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gratuluję nowości ;:138 Przy dobrej opiece wyjdą na prostą :wink:
Prezent dla teściowej obficie kwitnie, uroczy ;:215 mam podobnego.
marzenka89
100p
100p

Post »

Dziękuję za miłe słowa ;:168

Sądziłam że coś lepszego do mnie dojdzie z tego sklepu skoro takie opinie były no ale mam nadzieje że będzie dobrze :) Ma jeden pączek i mam nadzieje że mimo podróży i przesadzenia rozkwitnie :)
Co do prezentu dla teściowej to jestem w szoku że tak długo się utrzymuje :)

A mam jeszcze jedną smutną wiadomość :( Jedna moja miniaturka się hmm rozpadła... Druga ma się dobrze.

A keiki po keiki paste rośnie jak szalone i wyrasta mu coś (chyba pęd) )
marzenka89
100p
100p

Post »

;:7 Postanowiłam znowu się pochwalić nowościami które kupiłam u Naszych forumowiczek :)
Obrazek
Obrazek

Oraz keiki po keiki paste na umierającym storczyku mojej mamy... Z keiki coś wychodzi tylko nie wiem czy to korzonek czy może pęd...
Obrazek
Awatar użytkownika
linnenn
50p
50p
Od: 2 mar 2014, o 22:01

Post »

Prezent dla teściowej genialny! :)). Gratuluję keiki!
No i sporo nowych pędów na wiosnę. Moje coś nie chcą rosnąć w ten sposób, tylko liście, liście i jeden keiki ;)
BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
marzenka89
100p
100p

Post »

linnenn :wit Dziękuję za miłe słowa :)

Z keiki raczej nic nie będzie :( Liście mu się zrobiły strasznie miękkie nie wiem czemu :(

A tu co się u mnie dzieje:

1. Nowe liście:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

2. Pędy które się przedłużają lub wypuszczają boczne:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
:
No i moje 2 nowe miniaturki, które kupiłam u naszej forumowiczki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kochani powiedzcie mi co wy robicie z Waszymi miniaturkami że puszczają Wam korzonki i pędy? Ja chyba robię coś z nimi źle bo nigdy mi nie wypuściły pędu a po prostu uwielbiam miniaturki :) Będę bardzo wdzięczna za każdą radę :)
Pozdrawiam WAS :D ;:168
Callanthe
1000p
1000p
Od: 19 mar 2013, o 17:07

Post »

Widać wiosnę ;:138 Moja miniaturka ruszyła dopiero po równym roku znowu miała kwiaty.
Teraz doczekałam się pędu na drugiej miniaturce, a tak to zadna z nich nic nie wypuściła. Mam takie które przyrastaja w korzenie i liście i tez takie które u mnie cały czas stoją w miejscu. Trzeba cierpliwości prędzej czy później któraś się ruszy, a za nią reszta :)
Teraz wiosna to wszystko zaczyna się rozrastac to obserwuj, może pojawi się nowy korzonek ;:333
Pozdrawiam, Pati :wit
Moje storczyki: cz. I II
sprzedam
marzenka89
100p
100p

Post »

Callanthe Dziękuję :) To prawda widać wiosnę bo poszło w liście u mnie najczęściej pędy wychodzą późnym latem nie wiem czemu...
Taki mam zamiar obserwować je i nie tracić wiary w to że kiedyś doczekam własnego kwitnienia miniaturek :)
Mój mąż się ze mnie śmienie że co chwilę przeglądam parapety i przekazuję pozytywną energię tym kwiatom :D
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Marzenko u Mnie jak i u Callanthe miniaturka puściła pęd po ok roku. Także spokojnie przekazuj im energie a zobaczysz zakwitną :wink: Co do miniaturek ja swoje trzymam w drobnej korze i dogaduje się z nimi w ten sposób ;:131
Co do reszty Twoich falków widać wiosna u Ciebie pełną gębą ;:138 Zakupy ładne ;:333
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”