Wierzba płacząca (Salix sepulcralis) - rozmnażanie, cięcie,szkodniki

Drzewa ozdobne
Hubercik1975
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2008, o 12:05

Post »

Dziękuję wszystkim za porady, jutro podetnę gałązki wierzbie i będę podlewał, podlewał, podlewał :)
H.
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Wierzba płacząca - po przesadzeniu, prośba o pomoc!

Post »

Bo to pewnie wierzba Iwa jest, szczepiona.
Hubercik1975
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 maja 2008, o 12:05

Re: Wierzba płacząca - po przesadzeniu, prośba o pomoc!

Post »

Tak tak, to jest wierzba szczepiona - czy w obliczu tego faktu powinienem zmodyfikować powyższe porady? Czy podciąć i podlewać, podlewać, podlewać? :)
pozdrawiam,
H.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tak, tylko nie urżnij pnia, a jedynie podstrzyż czuprynkę, która na pewno odrośnie :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Post »

Podetnij na bardzo krótko - ze 3 oczka wystarczą. I podlewaj.
vegasi
100p
100p
Od: 21 mar 2008, o 01:03

Post »

dominikams pisze:Podetnij na bardzo krótko - ze 3 oczka wystarczą. I podlewaj.
po takim cięciu wierzba powinna się ładnie przyjąć i rozkrzewić :D
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Coś zżera moje wierzby.

Post »

Jak w temacie. Znajduję na liściach wierzby Salix alba, forma płacząca, małe (5-6mm) czarne larwy, i takiegoż koloru 3-4mm chrząszcze. Na liściach "miny" po żerowaniu larw, w zasadzie nie ma na drzewie zdrowego liścia, spadają z drzewa w ogromnych ilościach.

Larwy
Chrząszcz.
Liście w oczku.

Musiałem wypompować część wody aby oczyścić dno oczka z zatopionych liści.

Zastanawiam się jak z tym chrząszczem walczyć, bo nie ulega wątpliwości że to są jego larwy. Drzewa mają po ok 10 m wysokości. A najgorsze z tego jest to, że nie widzę na łodygach młodych liści, wszystko zeżarte.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie na wierzbach inwazja mszyc.Ale dziś zobaczę, czy inne paskudztwo nie gnębi moich drzewek.Pawle - może czymś podlać wierzby-ale czym, nie mam pojęcia?! :roll: A czy Confidor zwalczy mszyce na wierzbie?
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

http://www.target.com.pl/katalog/szkodniki/22.html to po pierwsze, a po drugie http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 101#340101 za wyjątkiem pierwszej metody. Żuki nie zachorują od bacillus.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
wciornastek
50p
50p
Od: 28 cze 2007, o 15:47

Post »

Na pierwszej fotce to larwa biedronki, a na drugiej to juz chrząszczyk który konsumuje ale nie on tu grasuje.
Stawiam na jątewki były masowo na wierzbach i wygryzaja takie małe dziurki w rezultacie szkieletują liście. To na drugiej fotce troche za duże na jatewkę. Takie zewnetrzne zeskrobanie liści to tez ślimaczki.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

wciornastek pisze: Stawiam na jątewki były masowo na wierzbach i wygryzaja takie małe dziurki w rezultacie szkieletują liście. To na drugiej fotce troche za duże na jatewkę. Takie zewnetrzne zeskrobanie liści to tez ślimaczki.
tam nie widziałem, chociaż uszkodzenia liści bardzo podobne, jest za to bardzo dużo hurmaka olchowca, w zasadzie na każdym liściu po 2 do 4 chrząszczy.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Lszufe
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 kwie 2008, o 23:16
Kontakt:

Post »

To na pierwszym zdjęciu to nie larwy biedroneczki (bo te mają zawsze plamki) tylko zrzerające liście larwy jakiegoś stonkowatego - szarynki iwówki albo hurmaka olchowca. Owadofos (przy temperaturze powyżej 18 C) albo Fastac, Buldock (przy temp poniżej 18 C) załatwią sprawe.

Pozdrawiam
L.S.
zofjas
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 kwie 2008, o 11:41

Post »

Ja bym się bała zastosować Owadofos 540 EC w pobliżu stawu

Określenie toksyczności:.
dla ludzi - szkodliwy
dla pszczół - toksyczny
dla organizmów wodnych - bardzo toksyczny.
zofjas
m1arta
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 22 lip 2008, o 20:42

Post »

A czy mam przyciąć wierzbę iwę kupioną kilka dni temu? Jest już posadzona i nie wiem, czy dać jej się "złapać", czy ciąć na krótko. Ma kilka gałązek sięgających prawie do ziemi. I analogicznie, jak mam postąpić z wierzbą hakuro?
bartusiiiek
50p
50p
Od: 3 gru 2007, o 12:34

Post »

Wierzba IWA po przesadzeniu powinna byc ostro przycięta i jak juz na wiosne wypusci nowe pedy to radzilbym je uszczyknac, wtedy naprawde pieknie sie rozkrzewi i stworzy bardzo duza ilosc mlodych galazek, tak robilem w szkolce na praktykach i rosliny pieknie sie rozkrzewily

pozdrawiam

bartusiiiek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”