H.
Wierzba płacząca (Salix sepulcralis) - rozmnażanie, cięcie,szkodniki
-
Hubercik1975
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 5 maja 2008, o 12:05
- dominikams
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Re: Wierzba płacząca - po przesadzeniu, prośba o pomoc!
Bo to pewnie wierzba Iwa jest, szczepiona.
-
Hubercik1975
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 5 maja 2008, o 12:05
Re: Wierzba płacząca - po przesadzeniu, prośba o pomoc!
Tak tak, to jest wierzba szczepiona - czy w obliczu tego faktu powinienem zmodyfikować powyższe porady? Czy podciąć i podlewać, podlewać, podlewać? 
pozdrawiam,
H.
pozdrawiam,
H.
- dominikams

- Od: 21 sty 2008, o 10:48
-
Pawel Woynowski
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Coś zżera moje wierzby.
Jak w temacie. Znajduję na liściach wierzby Salix alba, forma płacząca, małe (5-6mm) czarne larwy, i takiegoż koloru 3-4mm chrząszcze. Na liściach "miny" po żerowaniu larw, w zasadzie nie ma na drzewie zdrowego liścia, spadają z drzewa w ogromnych ilościach.
Larwy
Chrząszcz.
Liście w oczku.
Musiałem wypompować część wody aby oczyścić dno oczka z zatopionych liści.
Zastanawiam się jak z tym chrząszczem walczyć, bo nie ulega wątpliwości że to są jego larwy. Drzewa mają po ok 10 m wysokości. A najgorsze z tego jest to, że nie widzę na łodygach młodych liści, wszystko zeżarte.
Larwy
Chrząszcz.
Liście w oczku.
Musiałem wypompować część wody aby oczyścić dno oczka z zatopionych liści.
Zastanawiam się jak z tym chrząszczem walczyć, bo nie ulega wątpliwości że to są jego larwy. Drzewa mają po ok 10 m wysokości. A najgorsze z tego jest to, że nie widzę na łodygach młodych liści, wszystko zeżarte.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- judyta

- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie na wierzbach inwazja mszyc.Ale dziś zobaczę, czy inne paskudztwo nie gnębi moich drzewek.Pawle - może czymś podlać wierzby-ale czym, nie mam pojęcia?!
A czy Confidor zwalczy mszyce na wierzbie?
serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- maryann

- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
http://www.target.com.pl/katalog/szkodniki/22.html to po pierwsze, a po drugie http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 101#340101 za wyjątkiem pierwszej metody. Żuki nie zachorują od bacillus.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
wciornastek
- 50p

- Od: 28 cze 2007, o 15:47
Na pierwszej fotce to larwa biedronki, a na drugiej to juz chrząszczyk który konsumuje ale nie on tu grasuje.
Stawiam na jątewki były masowo na wierzbach i wygryzaja takie małe dziurki w rezultacie szkieletują liście. To na drugiej fotce troche za duże na jatewkę. Takie zewnetrzne zeskrobanie liści to tez ślimaczki.
Stawiam na jątewki były masowo na wierzbach i wygryzaja takie małe dziurki w rezultacie szkieletują liście. To na drugiej fotce troche za duże na jatewkę. Takie zewnetrzne zeskrobanie liści to tez ślimaczki.
-
Pawel Woynowski
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
tam nie widziałem, chociaż uszkodzenia liści bardzo podobne, jest za to bardzo dużo hurmaka olchowca, w zasadzie na każdym liściu po 2 do 4 chrząszczy.wciornastek pisze: Stawiam na jątewki były masowo na wierzbach i wygryzaja takie małe dziurki w rezultacie szkieletują liście. To na drugiej fotce troche za duże na jatewkę. Takie zewnetrzne zeskrobanie liści to tez ślimaczki.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"PORADNIK" - Oczko Wodne
-
bartusiiiek
- 50p

- Od: 3 gru 2007, o 12:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.