Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 lis 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pod bocianim gniazdem - gdzie mgły i diabeł mówi dobranoc
Witam Agnes w moim ogrodzie, niestety nie mieszkam tam tylko w Warszawie - zaglądaj zapraszam, a na pogaduchy wpadnę i czekam na otwarcie wątku ogrodniczego na wiosnę.
-
To jest mój biały kącik Tamaryszku- śmiesznie tak go nazywać ale nic na to nie poradzę to jest biały kącik i już.
Właściwie ma być biało-niebieski z dod.żółtego. Jest dużo cienia , od wschodu będzie trochę słońca, potem zasłaniają lipy, potem dąb więc będą tylko małe promienie dochodzić. Najwięcej słońca będzie wiosną i jesienią jak liście opadną.

Ponieważ zdjęcia pokazują to co jest tera,z więc przedstawię swoją wizję
To ma być miejsce osłonięte kwiatami , krzewuszkami iglakami na lekkim podwyższeniu , pośrodku trawa- teraz myślę że ciężko będzie ją utrzymać bo dąb zrzuca dużo małych patyczków i jak każdy wie wiadra żołędzi. Na razie posadziłam (przepisuję z listy - bo jak wspomniałam nazw nie pamiętam, ale forumowicze zaprawieni będą wiedzieli o czym piszę):
hortensja pnąca- będzie się pięła po dębie, na ścianie lasu wsadziłam jakieś iglaki srebrzyste płożące , hortensję Annabelle na przodzie, żurawina Pielgrzym, tiarella candy striper, świecznica gałęzista Atropurpurea, Azalia japońska niska Schneeperie- biała, z tyłu pod płot przesadziłam bez fioletowy, po lewej stronie dębu- te co lubią mniej kwaśną ziemię- róża biała
okrywowa Aspirin, kalina koralowa, złocień właściwy, szałwia omszona, mały karmik ościsty, hakonechloa smukła- to jakaś trawa, przetacznik kłosowy Red Fox i Godness ,liriope. Po środku trawa i biała ławeczka z widokiem na bocianie gniazdo.
A teraz poproszę co o tych kwiatach myślicie-dobre będzie miejsce dla nich? i co jeszcze mogę tam wcisnąć bo bardzo marne te nasadzenia- co białego i żeby o różnych porach roku było kwieciście i przyjemnie.
Właściwie ma być biało-niebieski z dod.żółtego. Jest dużo cienia , od wschodu będzie trochę słońca, potem zasłaniają lipy, potem dąb więc będą tylko małe promienie dochodzić. Najwięcej słońca będzie wiosną i jesienią jak liście opadną.

Ponieważ zdjęcia pokazują to co jest tera,z więc przedstawię swoją wizję
To ma być miejsce osłonięte kwiatami , krzewuszkami iglakami na lekkim podwyższeniu , pośrodku trawa- teraz myślę że ciężko będzie ją utrzymać bo dąb zrzuca dużo małych patyczków i jak każdy wie wiadra żołędzi. Na razie posadziłam (przepisuję z listy - bo jak wspomniałam nazw nie pamiętam, ale forumowicze zaprawieni będą wiedzieli o czym piszę):
hortensja pnąca- będzie się pięła po dębie, na ścianie lasu wsadziłam jakieś iglaki srebrzyste płożące , hortensję Annabelle na przodzie, żurawina Pielgrzym, tiarella candy striper, świecznica gałęzista Atropurpurea, Azalia japońska niska Schneeperie- biała, z tyłu pod płot przesadziłam bez fioletowy, po lewej stronie dębu- te co lubią mniej kwaśną ziemię- róża biała
okrywowa Aspirin, kalina koralowa, złocień właściwy, szałwia omszona, mały karmik ościsty, hakonechloa smukła- to jakaś trawa, przetacznik kłosowy Red Fox i Godness ,liriope. Po środku trawa i biała ławeczka z widokiem na bocianie gniazdo.
A teraz poproszę co o tych kwiatach myślicie-dobre będzie miejsce dla nich? i co jeszcze mogę tam wcisnąć bo bardzo marne te nasadzenia- co białego i żeby o różnych porach roku było kwieciście i przyjemnie.
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trudno wydać jednoznaczną opinię.
Wszystko zależy od tego jak zaaklimatyzują się tam wymienione przez Ciebie rośliny.
Róże raczej nie lubią bardzo kwaśnej ziemi, więc może z tym być mały problem.
Poza tym one lubią słońce i tak skąpe promienie mogą się okazać niewystarczające, żeby krzewy ładnie kwitły.
Z szałwią i przetacznikiem też może być problem bo to rośliny czysto sucholubne i wybitnie światłolubne, chociaż może tuż z przodu nasadzenia dałyby radę.
Ale kwitnienie na pewno będzie skąpe.
Myślę, że zdałyby tam egzamin funkie / hosty / i żurawki.
Poza tym widzę tam paprocie, dla których taki ciemniejszy kącik to jest to.
Może konwalie, kokoryczki, wiązówki, dąbrówki o kolorowych liściach albo pluskwice ?
Do tego pasowałyby mi kwiaty, które tam rosną w naturze, rozsiane pomiędzy krzewami i drzewkami.
Zamiast trawnika fajny byłby bruk z kamieni takich zwykłych płaskich otaczaków lub krążków z pni.
Są łatwe w utrzymaniu i łatwo byłoby pozbierać z nich liście i żołędzie.
Wszystko zależy od tego jak zaaklimatyzują się tam wymienione przez Ciebie rośliny.
Róże raczej nie lubią bardzo kwaśnej ziemi, więc może z tym być mały problem.
Poza tym one lubią słońce i tak skąpe promienie mogą się okazać niewystarczające, żeby krzewy ładnie kwitły.
Z szałwią i przetacznikiem też może być problem bo to rośliny czysto sucholubne i wybitnie światłolubne, chociaż może tuż z przodu nasadzenia dałyby radę.
Ale kwitnienie na pewno będzie skąpe.
Myślę, że zdałyby tam egzamin funkie / hosty / i żurawki.
Poza tym widzę tam paprocie, dla których taki ciemniejszy kącik to jest to.
Może konwalie, kokoryczki, wiązówki, dąbrówki o kolorowych liściach albo pluskwice ?
Do tego pasowałyby mi kwiaty, które tam rosną w naturze, rozsiane pomiędzy krzewami i drzewkami.
Zamiast trawnika fajny byłby bruk z kamieni takich zwykłych płaskich otaczaków lub krążków z pni.
Są łatwe w utrzymaniu i łatwo byłoby pozbierać z nich liście i żołędzie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
-
Grażynko dziękuję za podpowiedzi - tak też mi się wydaje że słabo się tam zaaklimatyzują, nie chciałam tam sadzić funki,żurawek.- tylko coś co długo będzie mi kwitło i rozświetlało ten zakątek, myslę o ostrym podcięciu lip żeby jak najwięcej dochodziło światła chociaż do południa, a hortensje? chyba im tam dobrze będzie a te pluskwice to nie są jakieś trujące dla dzieci? tak mi nazwa nie podchodzi? Muszę też myśleć pod tym względem, ostatnio przeczytałam że konwalie są silnie trujące a to nie wiadomo co dzieciom do głowy przyjdzie.
- lulka
- Od: 31 mar 2011, o 12:38
Pojęcia nie miałam, że konwalie trujące są
.
Zazdroszczę bliskości natury i możliwości obserwowania bocianiej rodzinki. To są piękne i mądre ptaszyska

Zazdroszczę bliskości natury i możliwości obserwowania bocianiej rodzinki. To są piękne i mądre ptaszyska

- robaczek_Poznan
- Od: 30 sty 2012, o 23:42
Dorotko, masz przepiękną działkę, duży obszar z klimatycznym starodrzewem
Zdjęcia koron drzew z przenikającym w szczytach światłem urocze!
Jestem pewna, że z pomocą forumowiczw, obsadzisz działkę. Grunt to dobry plan, rosliny się znajdą, jest tutaj wielu życzliwych ludzi z nadwyżkami
Pozdrawiam serdecznie

Zdjęcia koron drzew z przenikającym w szczytach światłem urocze!
Jestem pewna, że z pomocą forumowiczw, obsadzisz działkę. Grunt to dobry plan, rosliny się znajdą, jest tutaj wielu życzliwych ludzi z nadwyżkami

Pozdrawiam serdecznie

- MonaeS
- Od: 22 mar 2010, o 22:02
Dorotko i ja trafiłam na twoje włości. Piękne to tereny, bo sama natura już wiele zrobiła, teraz trzeba lekko posprzątać i dosadzić te rośliny które współgrają z tym otoczeniem. Wiem, że to dużo pracy, ale nie jesteś sama, masz już pomocnice
, ale wielką satysfakcją jest oglądanie z roku na rok efektów tego co się robi. A przy okazji tyle niespodzianek, możliwości podglądania przyrody i odkrywania swoich talentów.

-
Lulka dziękuję za odwiedziny -tak bocian to nasz ptak , szkoda że odlatują ale jaka jest radość jak wracają. W zeszłym sezonie niestety jeden dorosły padł
, było to bardzo smutne przezycie, a jeszcze smutniej było jak jeden bocian próbował wykarmić trójkę małych, ale uwaga - udało się
Robaczku- cieszę się że podoba Ci się mój starodrzew, forumowicze już dają pomocne rady , bardzo jestem wdzięczna za nie, mam nadzieję że znajdzie się więcej podpowiadaczy
, a życzliwi
z nadwyżkami też się znaleźli mam nadzieję, że spodoba im się kompozycja, którą stworzę z ich roślinkami - oby do wiosny już się nie mogę doczeka.c
Aniu-MonaeS dziękuję za odwiedziny, tak miejsce jest piękne, a co to praca na działce już się przekonałam, nie pokazuję Wam tego, ale oprócz wycinki lasu, cała działka była zarośnięta chyba wszystkimi rodzajami zielska jakie istnienie a przede wszystkim pokrzywami które przez 25 lat dobrze tam się zaklimatyzowały ich korzenie ciągnęły się metrami- jeszcze są , ale zostawię sobie na gnojówki.

Robaczku- cieszę się że podoba Ci się mój starodrzew, forumowicze już dają pomocne rady , bardzo jestem wdzięczna za nie, mam nadzieję że znajdzie się więcej podpowiadaczy

Aniu-MonaeS dziękuję za odwiedziny, tak miejsce jest piękne, a co to praca na działce już się przekonałam, nie pokazuję Wam tego, ale oprócz wycinki lasu, cała działka była zarośnięta chyba wszystkimi rodzajami zielska jakie istnienie a przede wszystkim pokrzywami które przez 25 lat dobrze tam się zaklimatyzowały ich korzenie ciągnęły się metrami- jeszcze są , ale zostawię sobie na gnojówki.
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dorotko mijamy się w kilku wątkach a więc postanowiłam zwiedzić twoje królestwo.
Jestem pod wrażeniem drzew, dużych drzew
Będę zaglądać
Jestem pod wrażeniem drzew, dużych drzew

Będę zaglądać

-
Miło mi Zaglądaj, podglądaj na razie nie mam co pokazywać ale się rozwijam, na wiosnę rozkwitnę, zaraz polecę do ciebie - oj jak to wciąga.
-
- aage
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
Mieszkasz w cudownym miejscu 

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Dorotko, jakie Ty masz śliczne "grzybki", i nie mam na myśli borowików i innych leśnych jadalnych. Kolorowo i wesoło musi tam być u Was na działeczce. 

- majka411
- Od: 12 sie 2009, o 18:55
Cześć Dorotko
pytasz jakie róże posadzić .... znalazłam Ci link w tym temacie
poczytaj tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=16854
znajdziesz wypowiedź rose_marek z załączonym linkiem do tej strony
http://gardening.about.com/od/rose1/a/ShadeRoses.htm masz tu podane odmiany róż, które
powinny u Ciebie poradzić sobie. Tylko pamiętaj o tym, że róża jednak musi mieć w ciągu doby trochę słonka.
Masz swoje włości gdzieś blisko moich.....
Jak widzę, to gniazdo bocianie, mam wrażenie,
że nie jest mi obce.... może kiedyś przejeżdżałam koło niego...
Pomyśl o powojnikach kwitnących na biało o takich http://e-clematis.com/pl/c/Powojniki-pachnace/52
Widzę, że one ładnie się zachowują nawet od strony północnej.
Pięknie by wyglądały takie roślinki http://e-clematis.com/pl/p/Aruncus-dioi ... lesne/1118 i
http://e-clematis.com/pl/p/Aruncus-dioi ... lesne/1118
Roślinka kwitnąca na biało, to aminek, koper ozdobny, który siałam sama i pikowałam do doniczek.
Czarna mszyca go lubi, nie polecam, ale jest śliczny.

poczytaj tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=16854
znajdziesz wypowiedź rose_marek z załączonym linkiem do tej strony
http://gardening.about.com/od/rose1/a/ShadeRoses.htm masz tu podane odmiany róż, które
powinny u Ciebie poradzić sobie. Tylko pamiętaj o tym, że róża jednak musi mieć w ciągu doby trochę słonka.
Masz swoje włości gdzieś blisko moich.....

że nie jest mi obce.... może kiedyś przejeżdżałam koło niego...

Pomyśl o powojnikach kwitnących na biało o takich http://e-clematis.com/pl/c/Powojniki-pachnace/52
Widzę, że one ładnie się zachowują nawet od strony północnej.
Pięknie by wyglądały takie roślinki http://e-clematis.com/pl/p/Aruncus-dioi ... lesne/1118 i
http://e-clematis.com/pl/p/Aruncus-dioi ... lesne/1118
Roślinka kwitnąca na biało, to aminek, koper ozdobny, który siałam sama i pikowałam do doniczek.
Czarna mszyca go lubi, nie polecam, ale jest śliczny.

-
Majka dziękuję za linki i podpowiedzi , jak zabłądziłaś na
Kukawki- wyszkowski to moje gniazdo, ale chyba tam nie byłaś bo u mnie się kończy droga, brak latarni a diabeł mówi dobranoc
Kukawki- wyszkowski to moje gniazdo, ale chyba tam nie byłaś bo u mnie się kończy droga, brak latarni a diabeł mówi dobranoc