Moje zielone
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje zielone
Kompozycja bardzo ładna, tylko czy sprawdziłaś te kamyczki? Chodzi o to, by nie zmieniały odczynu gleby. Oryginalne bardzo.
Szczerze mówiąc jeśli chodzi o odczyn gleby to nie sprawdzałam. Przed wysypaniem je tylko wygotowałam. myślałam, że to wystarczy. Powinnam jeszcze je jakoś sprawdzić??
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Moje zielone
- piasek pustyni
W zasadzie jest ich tak znikoma ilość, że nie powinny. Kamyczki np. marmurowe zmieniają odczyn gleby, oczywiście po jakimś czasie, ale najlepiej poczytaj sobie na forum, chociażby tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=3833 , zwłaszcza pod koniec dyskusji 

-
- 100p
- Od: 13 cze 2013, o 22:17
Bardzo ładne misy
Sama chciałam coś podobnego zrobić, ale skończyło się na kupieniu doniczki
Mogłabyś wypisać jakie gatunki tam posadziłaś? Kilka mnie zainteresowało, poza tym fajnie wiedzieć na co się patrzy ;)

Szczerze mówiąc nie znam wszystkich nazw. Roślinki kupiłam przez A.. - 25 szt. sukulentów losowo wybranych - bez nazw. Starałam się je zidentyfikować. Udało mi się ustalić nazwy jedynie kilku z nich. postaram się trochę później wkleić zdjęcia z nazwami choć nie dam sobie głowy uciąć że prawidłowo je nazwałam.Vilya pisze:Mogłabyś wypisać jakie gatunki tam posadziłaś? Kilka mnie zainteresowało, poza tym fajnie wiedzieć na co się patrzy ;)
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Moje zielone
- piasek pustyni
To wrzuć fotki - w wolnej chwili je postaram się zidentyfikować, bo chyba zdecydowaną większość znam 

No to wrzucam fotki:
1. ADROMISCHUS COOPERI

2. Coleus graveolens

3. Cotyledon hybryda

4. Crassula HOTTENTOT

5. Crassula muscosa

6. Crassula tetragona

7. Haworthia cooperii v.obesa

8. Rhipsalis micrantha

9. Senecio ficoides

kolejnych kilka nie rozpoznanych:
10.

11.

12.

13.
14.

15.

Tak jak wcześniej wspominałam nie dam głowy uciąć czy wszystkie nazwy są poprawne. Jeśli nie to proszę o właściwe nazwy.
Oprócz tych przedstawionych tu są w moich misach jeszcze inne maluchy, których zdjęć na ta chwile ni mam. Ale na pewno są tam jeszcze Kalanchoe kilka rodzai , Portulacaria afra, crassula minor albo minima nie wiem które ale stawiam na minor, Aeonium Arboreum Schwarzkopf.
1. ADROMISCHUS COOPERI

2. Coleus graveolens

3. Cotyledon hybryda

4. Crassula HOTTENTOT

5. Crassula muscosa

6. Crassula tetragona

7. Haworthia cooperii v.obesa

8. Rhipsalis micrantha

9. Senecio ficoides

kolejnych kilka nie rozpoznanych:
10.

11.

12.

13.

14.

15.

Tak jak wcześniej wspominałam nie dam głowy uciąć czy wszystkie nazwy są poprawne. Jeśli nie to proszę o właściwe nazwy.
Oprócz tych przedstawionych tu są w moich misach jeszcze inne maluchy, których zdjęć na ta chwile ni mam. Ale na pewno są tam jeszcze Kalanchoe kilka rodzai , Portulacaria afra, crassula minor albo minima nie wiem które ale stawiam na minor, Aeonium Arboreum Schwarzkopf.
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Moje zielone
- piasek pustyni
No to częściowo postaram się pomóc.
Zacznę od nr 8, co masz określone jako Rhipsalis micrantha - moim zdaniem raczej jest to Epiphyllum hybryda. Rhipsalis ma większe łodygi, i troszkę bardziej się jeszcze różni, ale z dokładną nazwą można się wstrzymać do kwiatów. jednak na 90% jest to Epiphyllum hybryda.
11. Crassula arborescens (chyba Blue Wave)
12. Crassula lactea
13. Kalanchoe (fedschenkoi?)
14. Echeveria
15 - nie wiem
I jak możesz, pokaż wyraźniej roślinkę ze zdjęcia nr 6. Coś mi tu nie pasuje.
Zacznę od nr 8, co masz określone jako Rhipsalis micrantha - moim zdaniem raczej jest to Epiphyllum hybryda. Rhipsalis ma większe łodygi, i troszkę bardziej się jeszcze różni, ale z dokładną nazwą można się wstrzymać do kwiatów. jednak na 90% jest to Epiphyllum hybryda.
11. Crassula arborescens (chyba Blue Wave)
12. Crassula lactea
13. Kalanchoe (fedschenkoi?)
14. Echeveria
15 - nie wiem
I jak możesz, pokaż wyraźniej roślinkę ze zdjęcia nr 6. Coś mi tu nie pasuje.
Żaneto dziękuje za identyfikacje moich roślinek i poprawę
Tak jak prosiłaś zrobiłam wyraźniejsze fotki roślinki nr 2:

mam jeszcze jedna niezidentyfikowaną roślinkę w jednej z mis:

może znasz ja??

Tak jak prosiłaś zrobiłam wyraźniejsze fotki roślinki nr 2:

mam jeszcze jedna niezidentyfikowaną roślinkę w jednej z mis:

może znasz ja??
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Moje zielone
- piasek pustyni
Tak, to powinna być po prostu Crassula arborescens, czyli grubosz drzewiasty.
Natomiast z tą pierwszą mam ciągle problem, ale wygląda tak, jak napisałaś: C. tetragona. Ale jeśli już ktoś fachowo zidentyfikował, to może ja niepotrzebnie tu zamącam spokojną wodę.
Natomiast z tą pierwszą mam ciągle problem, ale wygląda tak, jak napisałaś: C. tetragona. Ale jeśli już ktoś fachowo zidentyfikował, to może ja niepotrzebnie tu zamącam spokojną wodę.

Nikt jej fachowo nie zidentyfikował, ja przeglądałam różne rośliny i po prostu najbardziej przypomina mi przypomina C. tetragona. Daleko mi, a nawet bardzo daleko od fachowca, więc może to być inna roślina.piasek pustyni pisze:Natomiast z tą pierwszą mam ciągle problem, ale wygląda tak, jak napisałaś: C. tetragona. Ale jeśli już ktoś fachowo zidentyfikował, to może ja niepotrzebnie tu zamącam spokojną wodę.
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Moje zielone
- piasek pustyni
C. tetragona jest potocznie zwana "Pine tree" ze względu na takie ostre te listki. I drobniejsze, dlatego mi coś nie pasowało, ale zdjęcie może pokazywać roślinkę w innym świetle, więc może jak będziesz pokazywać ją jeszcze kiedyś, to się potwierdzi 

- elcia1974
- Od: 23 lip 2009, o 18:25

Widzę u Ciebie zamiłowanie do sukulentów

Będę zaglądac, żeby sprawdzic, jak rozwija się Twoja pasja

Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Elu i Magdo dziękuje za miłe odwiedziny
Tak jak obie stwierdziłyście sukulenty zawróciły mi w głowi. A wszystko to przez lub raczej dzięki temu, że trafiłam ponad rok temu na to forum. Zaraziłam się pasją do sukulentów i staram się powiększać moją gromadkę. Tylko mąż z przerażeniem patrzy na zastraszające tempo w którym zapełniają się parapety w naszym domu
Często wyjeżdżam i wtedy on musi zaopiekować się moimi roślinami, ale na szczęście zagustowałam w sucholubnych więc dużo podlewania mu nie zostawiam 

Tak jak obie stwierdziłyście sukulenty zawróciły mi w głowi. A wszystko to przez lub raczej dzięki temu, że trafiłam ponad rok temu na to forum. Zaraziłam się pasją do sukulentów i staram się powiększać moją gromadkę. Tylko mąż z przerażeniem patrzy na zastraszające tempo w którym zapełniają się parapety w naszym domu

Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Moje zielone