Ogród w cieniu sosen cz. 7
- Sosenki4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród w cieniu sosen cz. 7
Ewelinko, staram się jak mogę i pielęgnują swoją susan. Co do lektury o opuchlaku, to uważam, ze takie wiadomości przydadzą sie tu wielu z nas.
Niestety coroby i szkodniki zawsze są w natarciu, kupujemy nieustannie coś do ogrodów i zawsze można coś ze szkółki przynieść "w gratisie"
Pozdrawiam słonecznie. Dobrze, że choć trochę się ochłodziło, jest szansa na dłuższe kwitnienie Rh.
Niestety coroby i szkodniki zawsze są w natarciu, kupujemy nieustannie coś do ogrodów i zawsze można coś ze szkółki przynieść "w gratisie"
Pozdrawiam słonecznie. Dobrze, że choć trochę się ochłodziło, jest szansa na dłuższe kwitnienie Rh.
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Rzeczywiście , pogoda zrobiła się bardziej wiosenna, jest słonecznie , ale nie upalnie , a to z pewnością przedłuży kwitnienie wielu roślin
Zresztą z każdym dniem ogrody są bujniejsze , bardziej zielone ,aż "strzelają "kolorami kwiatów i kwitnących teraz krzewów!

Ja wróciłam do swojego zwyczaju porannego obchodu ogrodu, bo uwielbiam obserwować , jak dokonują się na rabatach zmiany- jeszcze wczoraj niepozorny zielony badylek , dziś pączek , a jutro już kwiat !!! Tego nie wolno przeoczyć

Ja wróciłam do swojego zwyczaju porannego obchodu ogrodu, bo uwielbiam obserwować , jak dokonują się na rabatach zmiany- jeszcze wczoraj niepozorny zielony badylek , dziś pączek , a jutro już kwiat !!! Tego nie wolno przeoczyć

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Na skalniakach sporo się dzieje - teraz wiosną są one najładniejsze i najbardziej kolorowe.
Oprócz kosza z ciągle jeszcze kwitnącymi BRAKAMI tutaj rosną wielkie ROJNIKI "Otello" i pięknie rozkrzewiony po ubiegłorocznym przycięciu BERBERYS "Maria".

Wśród kamieni dobrze się czują ROJNIKI i ROJNIKOWCE ,

ale także FIOŁKI i OWIES WIECZNIE ZIELONY .

Nadal kwitnie MAGNOLIA
Jeden ze skalniaków położony jest pod koroną starej sosny, stąd sporo na nim cienia - dlatego tutaj rosną głównie BARWINKI, PAPROCIE i płożąca się między kamieniami PRAGNIA SYBERYJSKA

Oprócz kosza z ciągle jeszcze kwitnącymi BRAKAMI tutaj rosną wielkie ROJNIKI "Otello" i pięknie rozkrzewiony po ubiegłorocznym przycięciu BERBERYS "Maria".

Wśród kamieni dobrze się czują ROJNIKI i ROJNIKOWCE ,

ale także FIOŁKI i OWIES WIECZNIE ZIELONY .

Nadal kwitnie MAGNOLIA

Jeden ze skalniaków położony jest pod koroną starej sosny, stąd sporo na nim cienia - dlatego tutaj rosną głównie BARWINKI, PAPROCIE i płożąca się między kamieniami PRAGNIA SYBERYJSKA

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:

Tu nadal rządzą NIEZAPOMINAJKI , a na tej rabacie posadziłam po raz pierwszy dwubarwna ZIELISTKĘ - ciekawa jestem , jak będzie się sprawować jako roślina ogrodowa , bo dotąd uprawiałam ja jedynie w mieszkaniu.

PAPROCIE i żółta kępa WILCZOMLECZA. A na słonecznym skalniaku AGAWY , SMAGLICZKA SKALNA i różowiejący właśnie TAMARYSZEK

Raz jeszcze paprociowisko i kępka białych FIOŁKÓW.

FLOKS SZYDLASTY i SMAGLICZKA SKALNA
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Twoje skalniaki są moim niedoścignionym ideałem, wzorem. Nawet podpytywałam CIę co na nich masz rok temu. CO nieco dosadziłam u siebie. Teraz czeka mnie solidne pielenie. U Ciebie kamienie skutecznie ograniczają rozwój chwastom.
Ta trawka wariegata, może nie przetrwać zimy. A latem słońce może ją uszkodzić, u mnie słońce popaliło domowe, które na chwilę na zewnątrz dałam.
Żarłoki (datury) od Ciebie rosną w siłę
A i jeszcze jak dużo masz odmian paproci?
Ta trawka wariegata, może nie przetrwać zimy. A latem słońce może ją uszkodzić, u mnie słońce popaliło domowe, które na chwilę na zewnątrz dałam.
Żarłoki (datury) od Ciebie rosną w siłę

A i jeszcze jak dużo masz odmian paproci?
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Marzko , ZIELISTKI traktuje jako jednoroczny "wypełniacz". To taki mój eksperyment. Może później przesadzę je do doniczek i zabiorę do domu ?
A co do PAPROCI - mam cztery odmiany - najwięcej jest "NARECZNICY SAMCZEJ" , są malutkie JĘZYCZNIKI i PIÓROPUSZNIKI STRUSIE (cudne !). Mam tez paproć NN.(z działki od koleżanki)
Gdy panienki za bardzo się rozpanoszą wkraczam z małą łopatka i usuwam karpy z miejsc , gdzie ich nie chcę.
A co do PAPROCI - mam cztery odmiany - najwięcej jest "NARECZNICY SAMCZEJ" , są malutkie JĘZYCZNIKI i PIÓROPUSZNIKI STRUSIE (cudne !). Mam tez paproć NN.(z działki od koleżanki)

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
EWELINKO....bywam każdego roku w Kórniku w Arboretum....ale skoro zawitałam już do Ciebie odpuszczam kwitnienie azalii i rododendronów w Kórniku.....nasyciłam oczka u Ciebie a i wiele innych piękności dojrzałam....
zawsze mile spędzam czas pod Twoimi sosnami.....

zawsze mile spędzam czas pod Twoimi sosnami.....

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Iza - nie wiem , jak gęsto powschodziły Ci te ORLIKI ... Docelowo nie powinny rosnąć zbyt gęsto.Posadzone po kilka sztuk , dadzą jeszcze w tym roku okazałe kępki , które są bardzo dekoracyjne. Zakwitną najprawdopodobniej dopiero w następnym roku.

Leszczynko - dziękuję
Pisałam Wam już o JASZCZURKACH ZWINKACH, które upodobały sobie głazowisko pod magnolią "Susan" ,w słonecznym , ciepłym miejscu. Oto one - dla przypomnienia:
Z lewej - barwny, jaskrawo-zielony pan Jaszczurek , a z prawej szara, skromna pani Jaszczurkowa
I prawie wypadało by sparafrazować znana piosenkę:
" A gdy się zejdą, raz i drugi,
jaszczurek po przejściach i jaszczurka z przeszłością,
bardzo się męczą, męczą przez czas długi,
co zrobić, co zrobić z tą miłością? "

Otóż moje jaszczurki dobrze wiedza , co zrobić "z ta miłością" i ... w najlepsze randkują na rosnącym po sąsiedzku jałowcu.

Leszczynko - dziękuję

Pisałam Wam już o JASZCZURKACH ZWINKACH, które upodobały sobie głazowisko pod magnolią "Susan" ,w słonecznym , ciepłym miejscu. Oto one - dla przypomnienia:

Z lewej - barwny, jaskrawo-zielony pan Jaszczurek , a z prawej szara, skromna pani Jaszczurkowa

I prawie wypadało by sparafrazować znana piosenkę:
" A gdy się zejdą, raz i drugi,
jaszczurek po przejściach i jaszczurka z przeszłością,
bardzo się męczą, męczą przez czas długi,
co zrobić, co zrobić z tą miłością? "

Otóż moje jaszczurki dobrze wiedza , co zrobić "z ta miłością" i ... w najlepsze randkują na rosnącym po sąsiedzku jałowcu.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ewelinko toż to prawie biuro matrymonialne u Ciebie, cudowne jaszczurki
Pierwszy raz widzę żółtego orlika

Pierwszy raz widzę żółtego orlika

- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Widzę Ewelinko, że dochowasz się zwinkowego przychówku
Twój skalniak Mnie zachwyca. Ja dopiero buduję i ciągle dokłada nowe roślinki.Chyba muszę się rozejrzeć za smagliczką i pojechać w Górki za kamorami. Rojniki też masz

Twój skalniak Mnie zachwyca. Ja dopiero buduję i ciągle dokłada nowe roślinki.Chyba muszę się rozejrzeć za smagliczką i pojechać w Górki za kamorami. Rojniki też masz

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- ewa_rozalka
- 1000p
- Od: 10 cze 2012, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ewelinko piękne masz różaneczniki i wszystkie inne też .Gdybym robiła kiedyś skalniak ,to twój byłby wzorem ,piękny jest twój ogród .Z duszą .

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Ewelinko świetne te kamienie z kępkami roślin
nasionka bardzo chętnie
zawsze można spróbować czy zachowają cechy rośliny matecznej.