SSS 2 czyli czar_nych zmagań cd

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: SSS 2 czyli czar_nych zmagań cd

Post »

Witaj Aniu :wit
Kwitnienia migdałków troszkę ci zazdroszczę mój w ubiegłym roku troszkę chorował i w tym szału z kwitnieniem nie będzie :(
Aniu a myślałaś o zakryciu wieka szamba doniczkami z jednorocznymi surfiniami
Kompozycja doniczki tarasowej bardzo trafiona bakopa zakryje dół skrzynki i świetnie komponuję się z pelargonią ;:108 (jeśli dla mnie ta kompozycja doniczkowa to bardzo dziękuję ) ;:196

Miłego wypoczynku życzę :wit
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Justynko, Beatko, Iwonko :wit

Ulu nie mam pojęcia jakim sposobem one są takie ładne. Przecież powinno być im u mnie źle :wink:
W tym momencie wyglądają jeszcze ładniej ,bo część kwiatów już się otworzyła.
Jak się pogoda przejaśni zrobię zdjęcia.
Co do szamba. Nie wiem czy surfinie nie przyciągną oczu jeszcze bardziej. Jak yukki się nie sprawdzą przesadzę je pod taras a szambo obsadzę berberysem.

U nas 2 dzień burzowy ze ścianą deszczu. Udało nam się na godzinę nos z domu wstawić i pospacerować i to chyba na dziś tyle szaleństw.
Na szczęście ulewny deszcz nie wyrządził szkód roślinnych tylko część tulipanów zmarniała- szkoda :(
Martwią mnie trochę cyprysy ,które niedawno posadziliśmy na froncie. Albo trochę podmarzły w transporcie albo... nawet nie chce myśleć ;:185
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Tylko nie berberys on kłuje,ale się na klnie facet od szamba.Weź tam machnij może jakieś trawki :wink:
Awatar użytkownika
Grazka226
1000p
1000p
Od: 12 mar 2012, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu pięknie u Ciebie ;:167 Naprawdę miejsce masz idealne do wypoczynku ;:oj Już widzę jak Twoje rabaty dojrzeją i będzie cudowny widok ;:167 Brzozy moje też są w takim stanie jak Twoje ale mam nadzieję, ze dadzą radę ;:333 Miłego dnia!
Aktualny wątek http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 40&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Trzy­maj się z da­la od ludzi, którzy próbują pom­niej­szać Two­je am­bicje. Ma­li ludzie zaw­sze tak ro­bią, a nap­rawdę wiel­cy spra­wiają, że czu­jesz, że i Ty możesz być wielki. Mark Twain
Awatar użytkownika
D-M
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2009, o 00:06

Post »

Witam po majówkowo :wit
roślinki przy domku super wyglądają a co tam masz posadzone..
berberys fest kłuje ja zawsze na niego klnę ile wlezie :twisted: ale jako krzew nie jest taki zły bo występuje w różnych kolorach..ogród można kolorami odmienić :wink:
Ostoja spokoju...
Pozdrawiam Daria
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Witam wieczornie :wit

Grażynko dziękuję ! liczę po cichu ,że w którymś tam sezonie ten ogród choć trochę kształtów nabierze.
Brzozom wolnymi krokami ale systematycznie listków przybywa. Może za miesiąc będą już bujnie zielone. Trzymam kciuki za Twoje i swoje!

Dario rośliny przy tarasie czy przed domem? Przy tarasie póki co tawuły, berberysy w 3 kolorach i kocimiętki. Planujemy wymurować kamienne "donice" więc będzie można coś jeszcze dosadzić.
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

My mamy oczyszczalnię przydomową, przy zakrętkach (czy jak to tam nazwać), nic nie sadzę, obramowaliśmy kamieniami i zasypaliśmy żwirkiem, ustawiam tam duże donice z kwiatami, przy końcowym kominku żeby go zamaskować,posadziłam paprocie i sadziłam wysokie dalie, ale to trzeba jesienią wykopywać, zostały więc paprocie i dosadziłam w tym roku różę pomarszczoną, zobaczę czy się tam zaaklimatyzuje. Po poprzednikach, w przedogródku, od frontu zostało szambo, taka spora betonowa platforma, ją również obramowałam kamieniami, zasypałam korą i szyszkami i to jest miejsce również na duże donice z sezonowymi kwiatami, stoją tam donice z tulipanami, begoniami, gladiolami, cannami itp. Jakoś trzeba sobie radzić :wink:
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Zawsze też można sobie na wlocie do szamba postawić różową wygódkę...ale Ty chyba chciałaś odwrócić od niego uwagę? :D
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Pat faktycznie zawsze można :;230

Iwonko najchętniej bym go zasypała ale ono ciągle w użyciu :?

Trochę zdjęć z dziś

Ponieważ mamy popołudniu słońce na tarasie i w lecie nie ma z nim wytchnienia wymyśliłam sobie stolik z krzesłami przy lesie.
Gdy słońce będzie wchodziło na taras tam będzie już cień. Chciałabym obsadzić sosny powojnikami lub innym długo kwitnącym pnączem a dookoła stolika też coś posadzić.
Co myślicie ?
(sznurki na pranie całkowicie nie znikną ale mogę je przewiesić dalej)

Obrazek

dziadziuś pilnuje dobytku (wklejam ,bo z tej perspektywy zdawać by się mogło ,że mamy trawę :D)

Obrazek

Obrazek

brzózki dalej dzielnie walczą :tan

Obrazek

powojniki dostały wiosennego kopa i idą jak szalone (jeden w ilość, drugi w wysokość)

Obrazek

i znowu migdałki (jak się nie ma co pokazać to się pokazuje w kółko to samo :wink: )

Obrazek
Obrazek
Obrazek

rabata bez pomysłu więc póki co rośliny przyjmują postawę chwilowo tu jestem (tak jak psy które w czasie interwencji walą sobie nią skróta)
Obrazek

głóg w tym roku będzie licznie kwitł ale też chyba znowu coś go dręczy- możecie pomóc w identyfikacji ?

Obrazek

I na koniec ogrodowa profesjonalistka :lol:
Obrazek
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Temat mi tak galopuje ,że nie nadążam odpisywać :roll: :wink:
Idę do ogrodu poprzesadzać to i owo zamiast siedzieć i wciskać wciąż odśwież :;230

może później się w końcu z kimś tu spotkam ;:153 ;:224
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Aniu, jakie piękne widoki. Bardzo mi się u Ciebie podoba ;:215 Pod sosnami to chyba tylko trawy i liliowce, bo tam jałowizna w ziemi straszna :(
Kochana, Twój pseudotrawnik i tak ładniejszy od mojego. Bardzo klimatyczne miejsce. A córunia do schrupania, widać od razu, ze z niej taka mała gosposia jest :wink:
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Madziu na zdjęciu przed sosnami widać brak trawy w tym miejscu był ogródek warzywny i trochę gliny zostało tam nawiezione więc rośliny miały by ciut lżejszy start. Chciałabym kącik wypoczynkowy czymś obsadzić a oprócz tego puścić coś po sosnach. Wszystko oczywiście na granicy lasu.
Chciałabym połączyć las z ogrodem i obsadzić ten kącik roślinami ,które naturalnie będą wrastać w krajobraz. Marzą mi się paprocie ale pół dnia operuje tam słońce :?
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

A gospodyni znowu marudna? Wszyscy w robocie siedzą albo w ogrodach, to kto ma pisać? ;:224 ale dobrze zawalę termin, nie odbiorę dziecka z przedszkola, ale się wpiszę :twisted: Migdałki możesz pokazywać w każdej odsłonie, bo ja mam małe patyczki i kwitnienia doczekam za 5 lat. Pod sosny możesz dać irysy, których jeszcze nie wysłałam (wybacz, nie daję rady sama z dziećmi, więc będą po weekendzie), u mnie rosną na wyjałowionej ziemi pod drzewiastym cyprysikiem i kwitły pięknie, a oprócz tego rzeczywiście liliowce, które przeżyją wszędzie, a skoro to pod sosną i pewnie kwaśno jest to może wrzosy jakieś?

aaaa jeszcze na sosny może hortensję pnącą? lubi cień i kwaśną ziemię...
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Aniu, ja paprocie przyniosłam z lasu i w pełnym słońcu pięknie się rozrastają :wink: Skoro masz tam już przygotowane podłoże to wystarczy posadzić co się chce. Masz jakieś zbliżone plany nasadzeń oprócz paproci?
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p

Post »

Pat uwielbiam Twój sarkazm :twisted: post wisi od wczoraj :wink:
muszę się przejść po ogrodzie i zobaczyć jakie mam rośliny. Może się coś nada do przerzucenia ,bo planuję zlikwidować rabaty pod oknami domu.
Hortensje coś mi nie idą i trochę się ich boję (choć marzy mi się hortensjowy szpaler)

Madziu miałam 2 podejścia do paproci i zarówno leśne jak i kupne pięknie mi się zmarnowały a tak mi się marzyły pod sosną :evil:

Obrazek

może do 3 razy sztuka ? chyba spróbuję znowu!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”