Ogródek Robaczka cz. 8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 8

Post »

Witajcie!
Dzisiaj miałam bardzo pracowity dzień w ogrodzie - w zasadzie pracowałam do zmroku :lol:
Porządki, cięcie róż, sadzenie..trochę tego było ;:131

Zaraz odpowiem na posty moich miłych gości, a tymczasem zładowałam zdjęcia, więc zainteresowanych zapraszam na egzotyczną wycieczkę wieczorową porą 8-)

Spędziliśmy ostatnie dwa tygodnie w egzotycznym kraju z bajecznymi plażami, gdzie temperatura rzadko spada poniżej 30 stopni, a bujna roślinność zachwyca nawet ogrodowych impotentów ;-) Poza rajskimi plażami, wyruszając w głąb lądu dotrzeć można do kolebki środkowoamerykańskiej kultury - cywilizacji Majów.
Tubylcy są przesympatyczni, bardzo pomocni i ...cierpliwi wobec nawet najbardziej ekscentrycznych 'gringos' ;-)
Zapraszam na krótką relację naszej wyprawy do Meksyku :-D

Playa Cancun. Cancun położone jest na cyplu, otoczonym laguną z jednej strony i otwartym morzem z drugiej. Plaża ciągnie się kilometrami i jest to jedna z najdłuższych i nsjpiękniejszych, naturalnych plaż na świecie. Biały piasek o konsystencji grubomielonej mączki i krystaliczne czyste, ciepłe, lazurowe wody Morza Karaibskiego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wycieczkę szlakiem Majów rozpoczęliśmy od Chichtzen Itza, miasta wzniesionego na początku naszej ery, w okresie I -IV wieku. Majowie zbudowali w mieście ogromne kamienne budowle, świątynie, pałace, galerie z kolumnadami. Jedną z takich budowli jest Świątynia Wojownika.

Obrazek

Obrazek

W środku miasta stoi piramida - klasyczna budowla cywilizacji Majów

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejnym budynkiem jest Tzompantli - platforma czaszek. Zbudowany jest on na planie prostokąta o bokach 60 metrów na 12 metrów. Czerwone kamienne ściany budynku zostały ozdobione czterema rzędami czaszek, które prawdopodobnie przedstawiają odcięte głowy jeńców, którzy byli więzieni w Tzompantli.

Obrazek

Plac tysiąca kolumn - niby proste walce :lol: ale wyobraźmy sobie, że to wszystko było wyciosane recznie i przytargane na plecach niewolników z dżungli (inna rzecz, skąd wzięli tyle kamieni po środku buszu :shock: ) i robi się wielkie WOW ;:oj

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W mieście znajduje się również kilka boisk do obrzędowej gry w piłkę. Gra polegała na przerzuceniu ciężkiej, kauczukowej piłki biodrem (!) przez kamienny pierścień (widoczny na ścianej po lewej stronie, u góry). Długość boiska sięga nawet 150 metrów, a obręcz wielkości tej w koszykówce.

Obrazek

Obrazek

Gra polegała na wrzuceniu piłki biodrem (!) do wysoko umocowanej kamiennej poręczy. Drużyna przegrana, na czele z kapitanem, była składana w ofierze bogu deszczu...
Gdyby w ten sposób eliminować zespoły w polskiej lidze piłki nożnej, może fani tego sportu mieliby wreszcie reprezentację na miarę oczekiwań hihihi

Jest i widownia :D

Obrazek

Obrazek

Z góry lepszy widok 8-)
Obrazek

cdn.

Ewa Gajowa, witaj! Bardzo mi miło gościć Cię w nowej odsłonie ;:196 Ogród nabrał wiosennego tempa pod naszą nieobecność i wreszcie coś drgnęło w przyrodzie!
Ewa Rozalka, bardzo dziękuję za odwiedziny i serdeczne słowa ;:196 Cieszę się, że zdjęcia się podobają, będę dokumentować ogród każdego dnia, zapraszam serdecznie!
Monia Vertigo, super, że jesteś ;:196 Mamy wreszcie wiosnę, cudownie, prawda? :D
Danusiu, witaj kochana! Nabrałam sił, bateryjki naładowane słońcem! Dzisiaj dzielnie pracowałam cały dzień, szkoda, że jutro trzeba do fabryki...ale popołudnie spędzam na powietrzu ;-))
Ewa Majowa! Widziałam Twoją wiosnę, nic jej nie brakuje! Codziennie przybywa kolorów na rabatach i zieleni na krzewach :tan
Boniu, bardzo dziękuję za odwiedziny i ciepłe słowa, zapraszam!
Nutka, witaj! Kolorki są, a będzie coraz więcej! yuppiiiiiii :heja
Julianno, bardzo dziękuję ;:180 Niezmiernie mi miło słyszeć takie słowa! Pozdrawiam serdecznie :wit
Annes, witaj! Sasanek coraz więcej, jak ja lubię! Róże prawie wszystkie przycięte choć korekty będą niezbędne. Migdałek zapowiada się cudnie, co dolega Twojemu?
Aniu, nie pryskałam nigy migdałka, unikam zbędnej chemii, chyba że muszę. Nic mu jak dotąd nie przeszkadzało, zdrowo rośnie ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Asiu ;:196 Twoja wiosna wspaniała, a prace na działeczce podziwiam z zapartych tchem!
Iwonko, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa powitania!
Pat, dmuchałam ciepłym powietrzem w Waszą stronę, a po przyjeździe podlałam grządki tequilą. I po sekrecie :lol:
Martuś, witaj! Super, że jesteś! Dzisiaj pogoda była wspaniała na prace ogródkowe :tan
Marzenko, cieszę się, że jesteś!Ogród przygotował mi parę niespodzianek, to prawda ;-)) Byłam stęskniona jak nigdy ;:131
Reniu, witaj! Bardzo mi miło, że trafiłaś do mnie ponownie! Hiacynty kwitną na całego, już kończą pokaz, a niektóre róże dostały przyspieszenia ;:oj
Sweety, witaj! Z sasanek będziesz bardzo zadowolona, cudnie się prezentują i cały rok są ozdobą. Twoja ścieżka wygląda fantastycznie, nie powinnaś mieć żadnych kompleksów zdolniacho ;:196
Agnieszko, witam i zapraszam wielkopolankę! dziękuję za miłe słowa ;:196
Elu, tulipanki botaniczne startują najszybciej, ale czosnki też mnie zadziwiają!
Jagi, cześć! Krasnale powiadasz? hihi Zwykle wyjeżdżamy, gdy w Polsce jest zimno, bo latem szkoda krajowego słońca na wojaże :lol:
Jolu, witaj! Minęło mnóstwo czasu od naszych ostatnich wirtualnych spotkań! Czas to nadrobić :-))
Gosiaczek Zima była i to paskudna...ale o niej już nie chcemy pamiętać, mamy wiosnę!!!
Iwonko, akumulatorki naładowane, a jakże ;:172 Miło, że jesteś! Czekam na tegoroczne rewolucje u Ciebie!
Krysiu, wieczorem otworzyłam wątek, jak tylko wypakowałam walizki ;-)) Tęskniłam za Wami ;:4
Tadziu, dziękuję za serdeczne powitanie! Wszystko rośnie jak na drożdżach, tylko czekać gdy będę kwitły kolejne tulipany i czosnki!
Cieszę się, że u Ciebie też ruszyło w ogrodzie, sezon otwarty!
Dorciu, bardzo mi miło, że zajrzałaś - zapraszam serdecznie!
Aguś, pracowicie :lol: Drobne prace, ale plecki czuję... ;-)) Uściski!
Evluk, jak to wiosna - świeża i niewinna ;:170
Maddy, sto lat! Super, że jesteś! jak Twoje różyczki po zimie? Otwierasz wątek?
Oluniu, witaj! W tym sezonie mam ambitny plan, żeby leżeć i pachnieć ;-)) Będę dopieszczać to, co jest, rewolucji nie planuję, ale ... różnie to bywa ;-)) Czytałam o planach na nową rabatę, już wiesz gdzie będzie?
Kasiu magenta, cześć! jak miło, że jesteś!Sasanek przybywa codziennie ;:138 Twoje wyglądają już bardzo dorodnie, jak moje 2-latki ;-))
Ewa, pracowałam, oj pracowałam do zmroku... ;-))
Reniu, mam nadzieję, że nie zawiodłam ;-))
Majka, witaj! Jak dobrze widzieć znajome twarze (nicki) ;-))
Gosiu, grunt, że jesteś i będziesz ;:196

A teraz ciąg dalszy opowieści...

Półwysep Jukatan, Uxmal.
W Uxmal zwiedzalismy ruiny ogromnego miasta Majów, w którym większość budowli pochodzi z VII-X wieku. W centrum miasta znajduje się Piramida Czarownika o wysokości ok. 40 metrów , zbudowana na wzniesieniu o owalnej podstawie.
Miasto powstało wokół czworokątnych dziedzińców na sztucznie usypanych platformach. Ściany budynków są bogato zdobione, dużo jest wzorów geometrycznych i masek przedstawiających najczęściej Boga Deszczu - Chaac.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nieco niższą od Piramidy Wieszcza jest Wielka Piramida z niekończącą się ilością schodów, które pokonywaliśmy w drodze na szczyt w temperaturze ponad 40 stopni..Powiem tak, łatwiej na nie się wspiąć niż z nich zejść ;-) Strasznie stromo!

Obrazek

Obrazek

Wokół mnóstwo kolorowych ptaków!
Obrazek

Obrazek

I ogroooomnych bugenwilii...

Obrazek

Obowiązkowe boisko do gry w pelotę
Obrazek

W mieście znajduje się rownież Pałac Gubernatora i Dom Kapłanek, w dużej części pokryte płaskorzeźbami majskich bogów. Często też pojawiał się wizerunek jaguara i orła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jaguarów na żywo nie widzieliśmy (!) ale warany wygrzewały się na rozgrzanych blokach i zastygały w bezruchu upodabniając się do prehistorycznych postaci z kamienia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I trochę obrazków ogólnych z laby :lol:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mój ulubiony coctail na tych wczasach - "mango tango" :lol: Na zdrowie ;:136
Obrazek

Moja ulubiona fota z wakacji - M ma niedokryty talent! 8-)
Obrazek

Padam na twarz, a jutro pobudka o 6:00....
Dobranoc ;:19

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
asia2
1000p
1000p
Od: 2 maja 2006, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudowne miejsca i fotki ;:170 . Aż chciałoby się tam być... dobrze, że napisałaś o panujących temperaturach ;:224 ... to ochłodziło mój globtroterski zapał ;:306 Powyżej 30 st. - umieram. Chyba jednak wolę wczasy lokalne... ;:306
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wspaniała przygoda :D Fascynują mnie stare budowle, świadkowie dawnej chwały. Gdzieś czytałam, że mnóstwo energii pochłania oczyszczanie ruin z roślinności, która zarasta zabytki.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Kasiu, dzięki za lekcję historii i piękne obrazki z błogiego lenistwa... Roślinność, zabytki i lazur wody powalające... jestem przekonana, że wakacje naładowały Ci na długo akumulatory zwłaszcza, że wróciłaś już do wiosennych klimatów.
Z uśmiechem spędzę poniedziałek dzięki Twoim fotkom :)
Miłego!
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Piękne zdjęcia i ciekawe wspomnienia :wit
Awatar użytkownika
survivor26
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2012, o 14:23

Post »

Ależ cudnie! Wszystko piękne, tylko ta bliskość jaszczurek...brrr :? To teraz naładowana tropikalnym słońcem będziesz zasuwać w ogrodzie jak mały samochodzik aż do jesieni :)
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Cudowne wspomnienia ;:173 Piękna fotorelacja z bajecznych miejsc ;:167
Ach.... ;:173
Miłego dnia!!
marzenia się spełniają! Dana
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Kasiu ;:196 jak tu tęskniliśmy za Tobą. Dzięki za piękną wycieczkę. Potrafisz człowieka zachęcić do wyjazdu. Będę teraz M dziurę w brzuchu wierciła żeby zobaczyć te bajeczne miejsca, dla mnie jeszcze bardzo egzotyczne.

Wyglądasz na bardzo wypoczętą i zadowoloną z wyjazdu.
Twój ogródek też tętni życiem. Czyściutko i kwitnąco. A te białe sasanki ;:167 Podobno są mniej żywotne niż fioletowe. Dawno je masz?
Cieszę się że po tej zimie bez strat w ogrodzie. Zapowiada się niesamowite show z Twojego ogródka w tym sezonie ;:63
Awatar użytkownika
edi13
1000p
1000p
Od: 14 maja 2007, o 13:21

Post »

Odpalam rano FO a tu takie fotki i jak tu dalej wyrobić do 15 ;:145
Już chce mi się urlopu :heja

Kasia u Ciebie w ogrodzie znowu wszystko szybciej ;:215
Pozdrawiam Serdecznie i zapraszam do mnie
Edyta
No to jestem ogrodnikiem
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Kasiu,przepraszam,ze łapię sie dopiero na 4 strone,ale za to jaka.Przepracowałam w ogrodzie otwarcie twojego nowego wątlu,ale jestem juz na bieżąco.Wycieczka wspaniała,tylko pozazdrościc,a ja jadę zaraz zarejestrować się do dermatologa,bo po wczorajszym słońcu z pipeprzyka zaczęła sączyć mi krew,może coś się przyplątało i nie obejrzę kolejnej wiosny.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Kasiu przecudowne miejsce ;:108 Plaża pusta,piasek czysty ach cudownie ;:108
Fajna ta fotka z ptakiem ;:333
W czapeczce Ci do twarzy ;:108
Teraz dopiero masz naładowane akumulatory,nie dziwię się,że masz energię i zapał do pracy :uszy

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Wspaniałe miejsca dane Ci było zobaczyć. Nie wiem czego bardziej zazdrościć podrózy czy ... ogrodowej podłogówki ;:306
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
ewazawady
500p
500p
Od: 7 kwie 2011, o 14:20

Post »

Kasiu wszystko super - i ogród, i wyjazd i Ty na zdjęciach. Na ostatnim wyglądasz jak nastolatka :D
Tak jakoś wbiło mi się do głowy, że do Meksyku to jeździ się zimą a tu widać, że wiosną też można.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Kasiu zatkało mnie, serio. Sama nie wiem co bardziej mnie zaskakuje.... Czy to, że u Ciebie listki róż rozwinięte, tulipany w pełnym rozkwicie a czosnki mają pączki ;:oj Czy może zdjęcia ze słonecznych wakacji...
Krótko mówiąc, bardzo cieszę się, że jesteś i pokazujesz takie widoki, że dech zapiera ;:215 ;:196
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”