Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
- OgrodnikSebek
- 200p
- Od: 29 mar 2013, o 12:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2012 -2013r. cz.5
Mają ostatnio dużo słońca ;) W tamtym roku np .w domu puścił mi tylko 2 listek , to znaczy ten początkowy i następny . A teraz idzie już 4 liść . No tak odmiany w sumie 6. W tamtym roku tylko 1
Sebastian . Zapraszam na : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=65136" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Kontakt:
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2013r. cz.6
Do jakiej temperatury pomidory i papryki mogą zostać na osłoniętym balkonie?Ktoś kiedyś radził że chyba +6 jest bezpiecznie? 

O ile mnie pamięć nie myli to poniżej 5'C pomidory padną.
-
- 200p
- Od: 11 mar 2012, o 19:37
- Kontakt:
I tak dla bezpieczeństwa póki co poniżej 10 wg.prognozy boje się zostawić.
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? Siew i rozsada 2012 -2013r. cz.5
Wczoraj przepikowałam drugą partię pomidorów. Pod folią w dzień było 32 stopnie.aguskac pisze:Ja zostawiamAlembik pisze: Powiedzcie mi. Czy pomidory można już zostawiać na noc w tunelu? czy jeszcze jest za chłodno?Mało tego, część już posadziłam, obym tylko nie płakała
![]()
Mam już rozsadę pomidorów w szklarni od piątku i wygląda na to, że im tam dobrze.
Także na noc zostawiłam wszystko pod folią. Oczywiście przykryłam dodatkowo jeszcze jedną folią (specjalny a'la tunelik na drewnianym stelażu).
W nocy o 3 rano na zewnątrz było 11 stopni Celsjusza, nad ranem 9-10, teraz na dworze jest 15, a w tunelu 19.
Dziś i jutro w nocy zapowiadają plus 11 i 12,, ale zobaczę wieczorem czy nie ściągnąć rozsady do domu..
-
- 500p
- Od: 4 maja 2009, o 14:51
No, odważni jesteście. W nocy z soboty na niedzielę północnej połowie Polski ma być ok. 0 a nawet miejscami ciut niżej. Ja pod folię sadzę pomidory zazwyczaj w okolicy weekendu majowego.
Dorota
"Tunelowym" to dobrze!!
Jestem z grupy wyłącznie "gruntowych". Wczoraj pozazdrościłam tym co to już mogą sobie przesadzać swoje sadzonki do tunelu i wysadziłam jedną (kumato "marketowe" w marcu wydłubane nasionka
, bardzo ładne sadzonki!) do gruntu (!) ale za to przykryłam 5-cio litrową butelką. Coś mi się wydaje, że w ten sposób pozbyłam się jednego krzaczka, ale co tam .... mam ich dużo (za dużo!). A może akurat się uda
.
Jestem z grupy wyłącznie "gruntowych". Wczoraj pozazdrościłam tym co to już mogą sobie przesadzać swoje sadzonki do tunelu i wysadziłam jedną (kumato "marketowe" w marcu wydłubane nasionka

Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Jeśli się uda, to przyjemność z własnego wcześniejszego plonu rekompensuje z nawiązką koszt ewentualnej straty.
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
forumowicz jakiej wielkości jest Twoja rozsada?
- agaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Dorcinda ja nie sadziłam w tunelu (przepikowałam w większe kubki). Na razie rozsada w kubkach 'hartuje się' pod folią, bo w dzień jest tam cieplej i więcej światła niż w domu. Jak będzie chłodniej to po prostu przeniosę sadzonki do domu. 

- BozenaX
- 200p
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
Moje sadzonki stoją w tunelu foliowym od kilku dni. Postawiłam je na 10 cm styropianie. Ale dziś zabieram na noc do domu. W moim regionie przewidują nawet -3 w nocy z soboty na niedzielę i tak do czwartku.
-
- 50p
- Od: 25 mar 2013, o 21:49
Widząc Twoje pomidorki forumowicz bardzo się ciesze ,bo moje też takiej wielkości,a myślałam,że za małe mam sadzonki patrząc na inne zdjęcia
W ogóle to chciałam sprawdzić czy kalendarz biodynamiczny ma sens.....i muszę Wam powiedzieć ,że to naprawdę działa :shock:1sze posiałam 27 marca,a kolejne 2kwietnia te same dwie odmiany tylko,że te drugie jak nakazuje kalendarz w dni owocowe i pikowanie tez w dni owocu,reasumując drugie dogoniły ,pierwsze,a i nawet koktajlowe i co po niektóre herzfeuer ładniejsze,może przesadzam i się nie znam,i w ciągu tygodnia są w stanie się dogonić,ale ja widzę serio w tym sens
Pozdrawiam

W ogóle to chciałam sprawdzić czy kalendarz biodynamiczny ma sens.....i muszę Wam powiedzieć ,że to naprawdę działa :shock:1sze posiałam 27 marca,a kolejne 2kwietnia te same dwie odmiany tylko,że te drugie jak nakazuje kalendarz w dni owocowe i pikowanie tez w dni owocu,reasumując drugie dogoniły ,pierwsze,a i nawet koktajlowe i co po niektóre herzfeuer ładniejsze,może przesadzam i się nie znam,i w ciągu tygodnia są w stanie się dogonić,ale ja widzę serio w tym sens

Pozdrawiam

Moje też nie są takie duże jak pozostałych forumowiczów.
Ale Słoneczko właśnie zaczyna operować i pewnie niedługo strzelą w górę
Ponieważ moje pomidorki będą doniczkowymi nabalkonowymi - po przepikowaniu powinnam je przesadzić do doniczek dopiero w połowie maja? Od czego powinno zależeć przesadzenie do doniczki docelowej?
Ale Słoneczko właśnie zaczyna operować i pewnie niedługo strzelą w górę

Ponieważ moje pomidorki będą doniczkowymi nabalkonowymi - po przepikowaniu powinnam je przesadzić do doniczek dopiero w połowie maja? Od czego powinno zależeć przesadzenie do doniczki docelowej?

-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 sty 2013, o 21:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam pytanie bo zauważyłem takie kropki na pomidorze odmiana Malinowy Retro.Czy to poparzenie słoneczne czy jakaś choroba?

Pozdrawiam Adam