Pomidory uprawiane w donicach...

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 gru 2013, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Pomidory w donicach

Post »

Kochani - czyli 12litrowe donice powinny jak najbardziej się sprawdzić czy kierować się raczej ku 20l?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zależy jakie pomidory masz zamiar uprawiać.
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Raczej takie typu Koralik maskotka - ale chciałabym poeksperymentować z kilkoma wysokimi - rozumiem wysokie do 20, niskie do 12?
forumowicz - z rozsadnika będę przesadzac do 8x8 cm - oczywiscie nie teraz - jaka wysokosc sadzonki - czy miesiac bedzie najwlasciwszy na duze wiado?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Moim zdaniem koralik nie nadaje się na balkon . Za bardzo rośnie wszerz zajmując za dużo powierzchni w stosunku do plonu.

Nie bardzo kojarzę o co chodzi w tym zdaniu :
Marmarelka pisze:z rozsadnika będę przesadzac do 8x8 cm - oczywiscie nie teraz - jaka wysokosc sadzonki - czy miesiac bedzie najwlasciwszy na duze wiado
Co to za rozsadnik ? Doniczki mają trzy wymiary . 8x8x?. Co to znaczy miesiąc na wiadro ?

Wysiać można kolo 1 marca a wysadzić do pojemników w drugiej połowie kwietnia. W razie groźby spadku temperatury poniżej + 8 * C / która może uszkodzić pomidory/ pojemniki można wnieść do mieszkania. Stąd wyższość uprawy balkonowej nad gruntową.

Ja osobiście zaryzykuję w tym roku uprawę na balkonie odmian wielkoowocowych, wysokich :
- Sława Nadrenii
- St. Pierre wysoki
- Opal Essence
- Brutus
- Faworyt
- Berkeley Tie Die
Jeśli w ub. roku doczekałem się na balkonie owoców Perły Kaszub to znaczy, że inne też będą owocować.
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Te miesiące są dla mnie miesiącami eksperymentów - musze się nauczyć wszytskiego od poczatku i warynkow na balkonie - mam zamiar im zrobić tam taką pseudo szklarnię - zobaczymy co wyjdzie - dziękuję za rady forumowicz! ;:333

wielkość doniczek to 8x8x10 a rozsadnik - taka szklarenka 4x4x6? pojemniczki - zastanawiam sie jak długo będą mogły zostać w tych 8x8x10 i czy to zalezy od wielkości czy od pogody.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

A jakie podłoże i jakie nawożenie masz zamiar zastosować w tych pojemnikach na balkonie ?.
Marmarelka pisze:
wielkość doniczek to 8x8x10 a rozsadnik - taka szklarenka 4x4x6? pojemniczki - zastanawiam sie jak długo będą mogły zostać w tych 8x8x10 i czy to zalezy od wielkości czy od pogody.
Nie przetrzymuj za długo siewek w tej szklarence. Po rozłożeniu liścieni- pikuj. Te doniczki 8x8x10 są trochę za głębokie. Rozsada do pojemników powinna być w miarę krępa, ponieważ nie ma za dużo manewru jeśli chodzi o głębokość sadzenia do donic.
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Mam dwie ziemie Sterluxa - do wysiewów i uniwersalną oraz worek keramzytu - nawozów jeszcze nie kupowałam żadnych,
ale myślałam o Substralu do pomidorów - wiem ze to zalezy od ziemi jaką mam ale przyznam nie za bardzo umiem
obliczyć to czego będą jeszcze potrzebowały i czy nawozić od razy po przesadzeniu ze szklarenki do tych 8x8 czy dopiero do duzych wiader...
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Substral do pomidorów
Skład:
Nawóz WE NPK (Mg) 09+09+27 (3) % (m/m) z mieszaniną mikroelementów.
Z tego nawozu należy sporządzić roztwór 10 % tj odważyć 10 dkg wsypać do butelki 1l i dopełnić wodą . Dodawać do wody do podlewania w ilości 10 ml/ litr.
Awatar użytkownika
QBee
50p
50p
Od: 31 maja 2013, o 13:42

Post »

forumowicz

Mam pytanie:
Zdecydowałam że nasiona będę wysiewać do torfu odkwaszonego pH 5,5-6,5. Przepikowywać też mam zamiar do tego torfu i zasilać pożywką z Twojego przepisu. Docelowo w wiadrach będą rosły albo w tym torfie albo w takiej ziemi
http://www.hollas.pl/produkty-2/product/view/11/27.html.

Co byłoby dla nich lepsze ten torf czy ta ziemia??? Czy różnicy nie będzie żadnej?
Pozdrawiam
Bee

To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Zdecydowanie podłoże Sterlux i jeśli to ma być na balkonie w pojemnikach, to z perlitem. Czysty torf ma duży skurcz przy schnięciu i niszczyłby korzenie.
Awatar użytkownika
QBee
50p
50p

Post »

Ok. A po przepikowaniu do ziemi od którego momentu zasilać pożywką? Bo ta ziemia już ma w sobie nawóz startowy.
Pozdrawiam
Bee

x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Nie szkodzi, że ma. A ile go ma ?

azot- 84 mg/litr
potas- 108 mg/l

a potrzeba:
Optymalna zawartość (w mg/dm3) przyswajalnych form składników mineralnych w glebie, oznaczonych metodą uniwersalną, dla pomidora wynosi: 90-120 N (NH4 +NO3), 60-80 P, 200-250 K,
Pisałem już tu gdzieś, że nawozić należy w doniczkach jeśli tylko rozsada ruszy po przesadzeniu.

I żadne umieszczanie oborników na dnie. Stężenie składników będzie na dnie tak duże, że korzenie w tą warstwę nie wejdą
Awatar użytkownika
QBee
50p
50p

Post »

Dziękuje. Pytam bo moje pomidory zazwyczaj cierpią z 'przejedzenia' a nie z 'głodu'.
Pozdrawiam
Bee

x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Fertygacja i tylko fertygacja. Pomidory wegetatywne nie będą zbyt bujać a generatywne nie będą wyglądać jak strach na wróble. :;230
Awatar użytkownika
Marmarelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A czy jest sens, zasadzić już w tych mniejszych pojemnikach np. cebulę - zapobiegawczo na szkodniki?
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”