Pytanie może durne ,ale ja się kompletnie na tym nie znam ,a chcę znać odpowiedz

To jest bardzo ciekawe.pilosula pisze:Dokładnie mam 470 lumenów, jednak pomidory sobie radzą i rosną bardzo szybko, dobrze że mam szklarnię. Zamieściłam zdjęcia pomidora z parapetu i tych naświetlanych lampami
Nie polecam doświetlania "zwykłą" żarówką bo można sadzonki ugotować.ida74 pisze:No dobra .Czy taka lampka z żarówką 60 postawiona na parapecie koło sadzonek to coś daje czy nie![]()
Pytanie może durne ,ale ja się kompletnie na tym nie znam ,a chcę znać odpowiedz![]()
Jutro sprawdzę jakie to są świetlówki. Czy Twoje to są typ T5, jakiej mocy (ile W). Najlepiej odczytaj dane ze świetlówki. Wydaje mi się, że świetlówka o długości ~ 1 mb. będzie miała moc między 30-40W, i ok.3000 - 4000lm.pilosula pisze:To zaczyna robić się ciekawe... zmierzyłam moim aparatem natężenie światła wg instrukcji zawartej na tej stronie:
http://www.terrarium.com.pl/zobacz/sztu ... -1820.html
I wyszło mi 40 000 luksów, to ja już nic nie rozumiem. Dodam iż moje świetlówki są świetlówkami akwarystycznymi 8500 K emisja w zakresie fal czerwonych i nieco większa w zakresie niebieskich, z tego co czytałam maja wpływać na rozrost masy zielonej i silne krzewienie się.
No i jest problem bo tę butelkę razem z rurką kupił MójŚlubny kilka lat temu i póki co nie może sobie przypomnieć gdziepilosula pisze:Chudziak jaka to jest rurka w Twojej butelce do podlewania?