Dziękuję za miłe komentarze
Pozwolicie,że odpowiem,ale tylko ''wybrańcom''
jolcia1212 pisze:
Piękne te Twoje hipeastra. Ja też kupiłam jednego w B. Zastanawia mnie jednak fakt ze stoi u mnie już ok 4 dni i nie ruszył od tego momentu nawet o 1 cm. Czy to jakiś strajk?
Pewnie ma zalane korzenie...albo w cale nie ma

.To norma,wygląda na to

.
Wyjmij z ziemi,oberwij zgniłe,zaschnięte łuski(do białej skóry).Oczyść korzenie .Osusz cebulę ręcznikiem papierowym i obsyp cynamonem.Posadź do nowej ziemi-z dodatkiem suchych skorupek od jajka.Cebula ma do połowy wystawać z ziemi.Na razie ze 2 dni może nie podlewaj.A później--podlewaj od dołu.Niezbyt często.Powodzenia
Moje wszystkie cebule wymagały takiego zabiegu(2 z B. i 3 z giełdy).Okazało się,że w cale nie miały korzeni

.I były lekko przygniłe.Niektóre miały czerwone plamki---chorobowe.Trzeba to zeskrobać

Aha--nawozy -dopiero jak cebule przekwitną.
A taka jestem mądra-dzięki Dorocie-
szarotka
Trzymam kciuki-za Twoje i moje cebule---by wytworzyły korzenie.
mamafrania pisze:Jolu, ależ pieknie rozrosła sie ta trzykrotka .Moja zielona ledwo żyje, ale ta kolorowa jest urocza.Jak dbać o trzykrotkę żeby tak ładnie rosła
Wydaje mi się,że to jest taka odmiana.Ma gęsto liście.
Trzeba trzykrotki trochę podcinać,żeby się rozkrzewiały.
Mam taką srebrną,pasiastą---to długie ma pędy i mało liści.Wiszą takie....makarony

.Szkoda,że nie jest taka zwarta,jak ta babci...to byłby widok
------------------------------------------------------------------------------
Mam dziś plan-umyć okna i zmienić firanki...
Ciekawe co z tego wyjdzie
Bo zamiast coś działać-na fo siedzę
Jeśli się zmobilizuję,to może jakieś nowe fotki zrobię.I w końcu policzę ,ile mam doniczek z zielonymi