Mały,tani tunel - porady

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
RingoJelcz
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 19:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mini tunel - z czego pałąki?

Post »

Rurki z PP w tych kawałkach 4 metrowych wystarczą. Nie złamiesz tego, możesz supeł zawiązać, ale polecał bym średnicę fi 16.
Jeżeli masz gdzie przechowywać taka konstrukcję, to radzę wypożyczyć zgrzewarkę na jeden dzień, kupić parę trójników i zgrzać na ciepło cały tunel. Zgrzewasz tylko tam gdzie będzie trochę zakopane, z ziemi będzie wystawał tylko sztywny szkielet. Nic tego nie ruszy. Żaden deszcz, czy słońce, czy mróz nie szodzi takim rurkom.
Jeśli nie masz gdzie tego przechowywać, to bez zgrzewania, rurki zgiąć i wsadzić w ziemię.
Pręty stalowe wyjdą drożej, cynkowane już po pierwszym sezonie będą brązowe od rdzy, a z nierdzewki to ze trzy razy droższe będą.
Ktoś zrobił z niebieskich rurek wodociągowych, ale jak kupujesz z krążka, to wiecej roboty, bo trzeba je uformować po swojemu, jakaś opalarka by się przydała, no i tego nie zgrzejesz, jedynie skręcisz, a zlączki drogie, więc trzeba robić naciągi, żeby nie tańczyło na wietrze.

Jak na moje oko, rurki PP sa najlepszym, najtaszym wyjściem i najmniej pracochłonnym.
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

RingoJelcz z tym drutem ocynkowanym to się z Tobą nie zgodzę. Miałem z takiego fi 6 do instalacji odgromowych, wykonany niski tunelik, i wierz mi, że po 10 latach eksploatacji nie bardzo było widać rdzę. :wink:
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Moje pręty fi 8 ubrane w przeźroczyste rurki do ściągania wina czekają na wiosnę. Wygięłam je bez najmniejszego problemu. Wbiłam jeden koniec w ziemię, odmierzyłam 1,3 m (tyle ma mieć szerokości tunel) i wbiłam drugi koniec. Mąż zrobił mi już obramowanie z desek, przykręci jeszcze rurki, w które będą wkładane pręty. Tylko żeby ta wiosna w końcu przyszła!
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawe są druty (lub pręty) z włókna szklanego, używane przez firmy układające kable pod ziemią. Są giętkie, można je przyciąć szlifierką i pospinać choćby opaskami zaciskowymi. Tak jak współczesne konstrukcje namiotów turystycznych.
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

santana51 pisze:Rozważałem budowę takiego tunelu i przyszły mi na myśl coś takiego jak mają łącznościowcy do przeciągania kabli między studzienkami,(włókno szklane) do tego odlać bloczki betonowe z rurkami do obsadzania takich wygiętych w pałąk kawałków
Niewzięte pod uwagę :(
  • Pozdrawiam Jurek
zaklinaczka
200p
200p
Od: 8 lut 2017, o 13:53

Tunel foliowy z palet

Post »

Witam :)

Stałam się posiadaczką dwóch palet na drewno, z których chcę zrobić tunel foliowy

Obrazek

Ponieważ dopiero zakładam warzywnik, chciałam się poradzić w jaki sposób zrobić tunel.

Chciałam zrobić dwie podniesione grządki do których przywiercę palety owinięte folią - przód byłby ruchomy, żebym mogła dostać się do środka.

Czy muszę wkopać palety do ziemi? A może macie jakiś inny pomysł w jaki sposób to zrobić?
Milena
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Re: Pomidory uprawiane w gruncie - cz.9

Post »

Ja patrzyłam za jakąś konstrukcją , w której by się odpinały też i boki, żeby można było zrobić daszek.
Też mi wpadł w oko ten namiocik ,ale nie ma rozpinanych boków.
Szkoda.
Ogólnie to nie ma w ofercie takich daszków foliowych, chyba że źle szukałam
Fittipaldi
100p
100p
Od: 20 paź 2023, o 23:19

Pomidory uprawiane w gruncie - cz.9

Post »

Tunele z odpinanymi bokami widziałem na amazonie :wink:
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Re: Mały,tani tunel - porady

Post »

Mam do wyboru :
szklarnię z poliwęglanu o wymiarze szer.2,40 na wysokość 2,40 długość 3,60 o aluminiowych profilach ,czarnych , ale ma tylko jedne wejście, drzwi rozsuwane (ta mi bardzo podoba ) z szyber dachem
albo:
szklarnie z poliwęglanu o wymiarze szerokość 2 m x wysokość 2 na 4m długa, profile pcv mieszane z profilami aluminiowymi, ale ta ma już dwoje drzwi na przestrzał. Ta nie ma okienka.
Czy w takiej małej szklarni wystarczy tylko te jedne drzwi i to okienko ? Czy raczej wybrać ta drugą opcję ?
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52

Post »

Proponuję poważnie się zastanowić przed kupnem tak małego tunelu. Oba będą się bardzo szybko i bardzo mocno nagrzewać i wychładzać. Konieczne będzie cieniowanie oraz szybkie otwieranie w momencie pojawienia się Słońca. Mimo wszystko pierwszy model jest nieco wyższy więc gdybym ja wybierał to wybrałbym ten model. W takim tunelu nie uda się uprawiać dużej ilości pomidorów więc lepiej uzbierać więcej środków i kupić coś większego i wyższego. 2 lata temu pomagałem montować podobny tunel sąsiadce (dodatkowo okazało się, że konstrukcja jest mało stabilna-silny wiatr potrafił wyrwać płyty poliwęglanu) i dzisiaj sąsiadka mówi, że gdyby wiedziała jak on się sprawuje to by go nie kupiła.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41

Post »

Taka mi się podoba , ale cena zniechęca .Szklarnia-ogrodowa-agroflex-tulipan-XL

§ 4.8 Zabrania się zamieszczania linków do podstron i ogłoszeń z Allegro, e-Bay i innych platform handlowych (ze względu na ich b.szybką dezaktualizację). Dotyczy to również linków "zamaskowanych"
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przemek, chętnie bym kupiła większy, ale nie mam miejsca na działce.
Tylko taki mogę postawić.

Ania , super, tak patrzę na cenę i myślę sobie, że jak na takie otwierane szyby , to nie drogi.
;:oj
Ale nie popatrzyłam na walutę ;:306
Ekstra namiot.
;:3
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czy ścieżki z płytek betonowych 30 na 30 w szklarni z poliwęglanu 2 m na 4 m to dobry pomysł?
Będzie okienko i drzwi na przestrzał .
Czy beton nie będzie się za bardzo nagrzewał i oddawał ciepło w szklarni ?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Nie będzie się nagrzewał, szybko zasłonią go liście, a Tobie wygodniej będzie chodzić. Ta ścieżka jak sądzę będzie już na stałe - no bo przy tej szerokości nie ma innej możliwości. Powinnaś jakoś utwardzić podłoże pod płytki, bo z czasem wdeptasz je w ziemie. Miałam takie ścieżki , bez utwardzania z porozbiorkowych starych płytek chodnikowych, wszystkie jakoś niepostrzeżenie właziły w trawnik, przerosła je trawa i nawet nie wiem teraz gdzie są.
Pozdrawiam! Gienia.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Tak , tak będzie na stałe , jakaś podsypka będzie pod płytami , czy coś....
Będę chciała wybrać ziemie tam gdzie chodnik ,tak ze 20 cm, żeby ścieżka była trochę niżej niż grządki . Grządki będą zabezpieczone deskami , żeby ziemia nie usuwała się na chodnik . :) ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”