Pomidory 2 na 1 :)
Re: Pomidory a`la forumowicz czyli 2 na 1 :)
Ja tylko wychodzę od tego, że rozwojowi ZZ sprzyja wilgotność, a tam gdzie jest duże zagęszczenie i krzaków i liści tam i wilgoć będzie utrzymywała się dłużej.
Pozdrawiam
Adam
Adam
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie mówiąc o karłowych, gdzie gąszcz jest już totalny
. A żeby zagęszczenie nie było za duże, to po prostu trzeba sadzić rzadziej
- niektórzy to obserwowałam że potrafili sadzić co 30 cm

-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
30 to i tak gęsto 

Chciałaś napisać- rzadko 

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Adam - a masz jakieś logiczne argumenty przeciwko takiej metodzie sadzenia ?
Skoro tradycyjnie sadzone pomidory uprawiane są na dwa a nawet trzy pędy, to posadzone razem i prowadzone na jeden pęd wcale nie rosną w większym zagęszczeniu i nie są bardziej narażone na choroby. Bonusem jest większa ilość gron.
Dlaczego nie uprawiać wszystkich pomidorów na jeden pęd i każdy przy osobnym paliku ?
Ano, z pazerności na pomidory i braku miejsca.
Skoro tradycyjnie sadzone pomidory uprawiane są na dwa a nawet trzy pędy, to posadzone razem i prowadzone na jeden pęd wcale nie rosną w większym zagęszczeniu i nie są bardziej narażone na choroby. Bonusem jest większa ilość gron.
Dlaczego nie uprawiać wszystkich pomidorów na jeden pęd i każdy przy osobnym paliku ?
Ano, z pazerności na pomidory i braku miejsca.
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Na drugiej stronie tego wątku są moje zdjęcia z uprawy 2 na 1 w folii. Faktem jest, że nieudolnie wychodziło mi podwiązywanie pomidorów, ale ten sposób u mnie się sprawdził i w tym roku go powtórzę z większą ilością krzaków. Na choroby nie narzekałam, nadmierną wilgotność również. Może na próbę posadź tak kilka krzaków? Kto nie ryzykuje, ten nie ma 

Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Mam zaledwie jednoroczne doświadczenie w uprawie pomidorów, ale...w zeszłym roku zaraza zeżarła mi wszystkie duże pomidory (mea culpa, nie pryskałam, puściłam na żywioł), które miały 1-2 pędy, natomiast nie tknęła Koralików, które rosły w charakterze chwastów, nawet nie byłam w stanie policzyć, na ile pędów...w tym roku spróbuję upraw na serio, z pryskaniem, zachowaniem zasad etc. to porównam wyniki, ale uprawa dwóch sadzonek przy jednym paliku mi się podoba i zamierzam próbować, jak tylko do końca zrozumiem, jak to robić...

- wisia7
- Od: 8 lut 2012, o 18:14
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
forumowicz, jeszcze tylko jedno pytanko
Czy pomidory wegetatywne też można prowadzić tym systemem? Bo tak naprawdę, na 100% pewna jestem tylko Kozulowych 36 i 37. Resztę będę sadzić po raz pierwszy i nie wiem jakie są, wyjąwszy 2 gatunki o których wiem, że są generatywne
.

- wisia7
jode22 ,ja wszystkie pomidory tak sadziłam , a miałam 60 różnych odmian.
Jolu
Chyba wisia7 ma rację, choć sporo będzie zależeć od klasy gleby i nawożenia. Ja ub. roku oprócz Sławy Nadrenii miałem posadzone podwójnie swoje Mata Hari i malinowa koktajlówkę .
Mata Hari to wybitnie wegetatywny pomidor ale jego ciągnie bardzo do góry więc i jemu nie przeszkadzało podwójne nasadzenie
To jest właśnie taki duet w trzy tygodnie po wysadzeniu

Celowo pisałem , że ten sposób nadaje sie tylko dla niektórych odmian, bo zdaje sobie sprawę, że są dzialkowicze gospodarujący na glebach I , II czy III klasy a na takiej glebie każdy pomidor będzie miał bogatsze ulistnienie, a zwłaszcza wegetatywny.
Poza tym, z tego co wiem Ania Rusałka sadziła swoje pomidory nie zwracając uwagi jaki ich charakter i też Jej to nie przeszkadzało w uprawie.
Mój pomysł wcale nie jest nowy. Wiadomo mi, że nawet w uprawach na sztucznych podłożach praktykuje się sadzeniu dwóch pomidorów w jednym oczku
Chyba wisia7 ma rację, choć sporo będzie zależeć od klasy gleby i nawożenia. Ja ub. roku oprócz Sławy Nadrenii miałem posadzone podwójnie swoje Mata Hari i malinowa koktajlówkę .
Mata Hari to wybitnie wegetatywny pomidor ale jego ciągnie bardzo do góry więc i jemu nie przeszkadzało podwójne nasadzenie
To jest właśnie taki duet w trzy tygodnie po wysadzeniu

Celowo pisałem , że ten sposób nadaje sie tylko dla niektórych odmian, bo zdaje sobie sprawę, że są dzialkowicze gospodarujący na glebach I , II czy III klasy a na takiej glebie każdy pomidor będzie miał bogatsze ulistnienie, a zwłaszcza wegetatywny.
Poza tym, z tego co wiem Ania Rusałka sadziła swoje pomidory nie zwracając uwagi jaki ich charakter i też Jej to nie przeszkadzało w uprawie.
Mój pomysł wcale nie jest nowy. Wiadomo mi, że nawet w uprawach na sztucznych podłożach praktykuje się sadzeniu dwóch pomidorów w jednym oczku
- survivor26
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
Bardzo dziękuję za wyraźne zdjęcia: zrozumiałam
Ja idę bardziej w ogród ozdobny, więc ze znajomością nomenklatury warzywniczej jestem na bakier...aktualnie usiłuję ogarnąć umysłem rozróżnienie na pomidory generatywne i wegetatywne 

-
- 500p
- Od: 30 sty 2007, o 13:07
- Kontakt:
Wisia7, w jakiej odległości rosły Twoje pomidory? Albo w jakiej odległości stały paliki? 
forumowicz z tego co pamiętam ma rzędy co 60 cm, a u Ciebie chyba szerzej?

forumowicz z tego co pamiętam ma rzędy co 60 cm, a u Ciebie chyba szerzej?
- wisia7
U mnie też około 60cm między rzędami i 60cm między palikami w rzędzie, a sadziłam na mijankę.