moje ogródkowe zmagania cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: moje ogródkowe zmagania cz.3

Post »

Iwonko tak,tak wiosną ;:108. Wiesz jak bardzo za mną chodziło to drzewko ;:109 Myślisz żeby podsypać mu troszkę piasku? Podobno lubi piaszczystą ziemię
Anushka a widzisz jak to dobrze być na FO ;:215. Ja też się wielu rzeczy dowiaduję bom laik jeszcze okrutny. W mojej okolicy jest sporo sumaków, niektóre mają piękne korony, a niektóre ;:222
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p
Od: 20 kwie 2010, o 11:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Magda, sumak nie jest wybredny, jeśli masz glinę lub bardzo tłustą ziemie to rzeczywiście możesz piasku dać, ale jak normalna, przepuszczalną to nie musisz się martwić, na prawde :D . Nie potrzebuje żadnego nawożenia, nawet na jałowej glebie rośnie. U mnie ma bardziej sucho niż mokro, wierzba obok wypija wszystko.
Pozdrawiam, Iwona
cz.5_aktualna, spis wątków
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

;:306 ;:306 ;:306 a jednak sumak! Twój ogród to sadzisz co lubisz ;:oj bez względu na opinie i gusty innych. Smocza wierzba jest bajeczna! Zwłaszcza te jej płaskie gałązki, a jak cudnie wyglądają na niej bazie! Jak panierka normalnie ;:306

ps. w temacie wakacji na Long Island, tam to dopiero jest raj na koguty! Od talerzy, szklanki, serwetki, kafelki, wieszadełka na ścianę, podkładki pod garnki... motywy kogucie powtarzają się niemal wszędzie, chyba na równi z muszlami (wszak ocean blisko). Nakupisz pewnie tego mnóstwo, w okresie letnim co tydzień jest tam jakiś yard sale - za kilka centów można kupić super rzeczy!
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

sumak jest bajkowy, tylko ta jego ekspansywność ? , ciekawa jestem tego stołu i wszystkiego. Zastanawiałam się nad tymi wpisami o rodzince pl , cofnęłam troszkę i już wiem :) koty są słodkie ale ja bardziej upieram się przy panu psie , bo co by nie było nade wszystko z futrzaków od zawsze wolę ,kocham i potrzebuję psów ;:167 koty też lubię bardzo ale naj naj naj psy:)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Sumak jest piękny, ale musisz się liczyć z tym, że będziesz musiała walczyć z jego "dziećmi". Moja sąsiadka ma sumaka i mimo płotu i dzielącego nas wysokiego krawężnika jej sumak wybija spod ziemi u mnie nawet na kilka metrów od płotu. Co roku walczę i wyrywam go jak chwast.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Hm, dziwnie z tym sumakiem jest ;:131 Mój jest kupiony u ogrodnika, rośnie 3 lata i nie wypuścił ani pół odnogi przez ten czas :shock:
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Heloł :wit
Iwonko moja ziemia raczej służy roślinkom, ale jest dosyć ciężka. Skoro lawenda, która lubi piasek jakoś sobie radzi, to i sumak sobie poradzi
Lukrecjo wierzby niestety nie mam gdzie już wsadzić, ale sssstrasznie mi się podoba. Widzę, że bez koguta nie wrócę z US
Monia u mnie psy zawsze na pierwszym miejscu, ale koty lubię coraz bardziej. Stół i fotele pokazywałam w poprzednim wątku
Iza zaryzykuję, bo bardzo mi się podoba. Tylko powiedzcie mi, czy on tworzy odnogi, czy rozsiewa się? Z tego co pamiętam, to mówiłaś, że raczej łatwo się go plewi?
Kasiu podobno są odmiany męskie i żeńskie, któreś się nie rozsiewają. Ja nie mam pojęcia jakiego kupiłam. Poprosiłam tylko o zagęszczoną czuprynkę. Pani odpisała, że będzie miała to na uwadze przy wysyłce.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hej, lepiej żebyś kupiła żeńskiego, bo męskie nie mają ładnych kwiatostanów tylko łyse badyle ;:108 Zastanawiam się czy mój nie był szczepiony, jeśli nie puszcza rozłogów, ale chyba nie ....
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

Cześć Madziu :wit
Mogę odpowiedzieć w kwestii sumaka? Żeńskie odmiany tworzą purpurowe kolby, które są bardzo efektowne jesienią i zimą. Ja mam "faceta" i tez jest urodziwy. Sumak się nie rozsiewa tylko tworzy odłogi korzeniowe, i to one czasem są kłopotliwe. U mnie tworzą sie wiosna po aeracji trawnika, bo płytkie korzenie są wtedy uszkadzane i to właśnie to najczęściej pobudza do wytwarzania odnóg (taki system obronny??). Siewki usuwam systematycznie i dodatkowo pod wpływem koszenia one zanikają. Latem już nie mam tego problemu. Czasem cos się pojawi, ale łatwo usunąć.
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny, dziękuję za info. Istna skarbnica wiedzy ;:180 Muszę się dowiedzieć, czy będę miała kobitę, czy faceta.
Kasiu wczoraj pani, która sprzedaje sumaki napisała mi, że aby zagęścić koronę powinno się ją ciąć wiosną. Może spróbuj choć odrobinę ciachnąć.
Iwonko skoro mają płytki system korzeniowy, to może nie powinnam robić pod nim rabatki? Czy nie będzie wypychał innych roślinek?
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

A co chcesz tam posadzić? Pod sumakiem będzie cień. Ja w tym roku jesienią posadziłam cebulki krokusów po sumakiem. Zanim zacznę kosić trawnik wokół sumaka krokusy już przekwitną.

..."System korzeniowy bardzo rozległy, jednak płytki i złożony ze słabych i kruchych korzeni, wyjątkowo podatny na wykroty (szczególnie narażone na wywrócenie przez wiatr są starsze osobniki, posiadające bardzo szeroką koronę). Drzewo słynie z niezwykle intensywnego wytwarzania odrośli korzeniowych; nie koszone tworzą one często na dużej powierzchni (nawet daleko poza rzutem korony!) malownicze kępy. Odrośla tworzą się najczęściej w wyniku mechanicznego uszkodzenia biegnących bardzo płytko pod powierzchnią ziemi korzeni. Chcąc zatem uniknąć problemów związanych z likwidacją odrośli, należy sadzić drzewo w miejscach, w których nie wykonuje się żadnych zabiegów mechanicznych...."
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Magdo, trafiłam i do Ciebie. Weranda fajna, ja moją będę dokańczać w tym roku, przeszkodziła zima. Zaznaczam sobie i wieczorem poczytam Cię od początku ;:196
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
majowa
1000p
1000p

Post »

aaa, jeszcze jedno - ja bym sumaka nie cięła, jest to jedno z drzew, które źle znosi cięcie, deformuje się i choruje (nie z mojego doświadczenia, bo nigdy go nie cięłam, informacje z literatury)
Pozdrawiam, Iwona
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwka myślałam o hostach, ale to dopiero za jakieś 2 lata jak sumak zacznie dawać cień. Teraz zrobiłabym koło i albo wysypię kamyczkami i poustawiam jednoroczne w doniczkach, albo zostawię kamyczki. Myślałam jeszcze o jakimś płożącym powojniku żeby się wil w tym kółeczku :roll: Ostatecznie zostawię trawkę. O cięciu pisałam, bo mi kobitka tak napisała, ale pamiętam jak pisałaś, że Ty swojego nie cięłaś.
Duju witam ;:168. Czekam już na koniec zimy żeby ruszyć z pracami. Czy Twoja weranda jest/będzie zadaszona?

Przyszła próbna palisada, którą na pierwszy rzut zastąpie płotek przed domem. Ten drewniany mnie denerwuje. Pójdzie do pieca ;:161
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Madziu, ciąć sumaka ;:202 A w rzyció! Nie odważyłabym się! Nie widziałam jeszcze sumaka który miałby brzydką koronę. Poza tym mój jest już spory i bardzo szybko rośnie. Więc chwila moment i masz takiego samego :) Rośnie pod płotem między irgą błyszczącą a pięciornikami, na wiosnę sprawdzę czy są jakieś odnogi. Nigdy tam nie kopiemy, ani nic więc nie naruszamy systemu. Co do rabatki pod nie mam doświadczenia ;:185
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”