Odmiana pomidora polecana do uprawy w tunelu lub szklarni

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
elmarek
---
Od: 25 lut 2006, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Erazm pisze:Jak tam Elmarku Twoja sałata i rzodkiewka? :P
Sałata bardzo smaczna krucha, a rzodkiewki aż słodkie :D
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p
Od: 28 kwie 2006, o 14:19

Małe pytanko

Post »

Witam.............
zdecydowałem sie wreście dołączyć do grona tych co lubią patrzeć jak cicho rośnie.......... :lol: żartuje.......a tak poważnie to zaczynam dopiero raczkować w tematach ogrodniczych......Tak to jest przyszła emeryturka i znalazł sie czas..........
Zająłem sie uprawa pomidorków w małym tunelu z uwagą przeczytałem wszystko co do tej pory tu napisano w tym temacie. Nie powiem wzbogaciłem swoją wiedzę za co Dzięki składam. Niemniej zaiteresowała mnie metoda podlewania sadzonek pomidorów w pierścieniach bo od takiego sposób rozpocząłem swoje uprawy. Pisał ktoś wyżej o metodzie kropelkowej. Spytam na czym ona polega......nie bardzo kojarze......Dzięki
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Małe pytanko

Post »

markwal pisze:... Pisał ktoś wyżej o metodzie kropelkowej. Spytam na czym ona polega......nie bardzo kojarze......Dzięki
Witaj markwal.
Przeczytaj temat: "Proste systemy dostarczania wody do nawadniania, do mycia...". Tam wszystko wyjaśniłem. W razie pytań w tym temacie chętnie odpowiem. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak Wasze pomidory. U mnie w tunelu część już kwitnie. A u Ciebie Elmarku...? :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p

Tak w nawiązaniu do pomidorka

Post »

Witam…
:lol: Chętnie skorzystam z okazji i zadam pytanie. Otóż jak wcześniej wspominałem (tekst ciut wyżej) raczkuję w ogrodnictwie i stąd moja mała wiedza na te tematy.
Moje pytanko jest następujące, ale może przed jego zadaniem parę słów wprowadzenia. Umyśliłem sobie uprawiać pomidorki w tunelu w tzw. pierścieniach, jest na ten temat sporo kontrowersji chociażby na tym forum, jedni są za drudzy nie polecają tej formy uprawy, oczywiście mówimy o uprawie małej na swój użytek. Jestem ciekaw opinii bardziej doświadczonych amatorów pomidorków to po pierwsze, a po drugie zauważyłem, mierząc temperaturę otoczenia w tunelu i przykładowo w dniu 3 maja wynosiła ona 30 stopni. Dokonując pomiaru temp. w glebie w pierścieniu stwierdziłem, że również jest ona wysoka bo wynosiła prawie 25 stopni. Stąd moje pytanie czy jest to dobre dla moich pomidorków, bo mnie się zdaje, że jest ona zbyt wysoka. Z przyjemnością poczytam opinii na ten temat………..

Pozdrawiam wszystkich :wink:
Awatar użytkownika
elmarek
---
Kontakt:

Post »

Jestem zwolennikiem uprawy pomidorów w pierścieniach. Od wielu lat tak uprawiam pomidory, jej zalety są bardziej widoczne w chłodne wiosny. Gdy wiosna jest bardzo ciepła różnice sa mało widoczne.
Ale gdy sadzimy pomidory nie wiemy jaka bedzie wiosna :D

Moje pomidory zaczynają kwitnąć
Obrazek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Erazm pisze:Jak Wasze pomidory. U mnie w tunelu część już kwitnie...
Obrazek Obrazek
Ach ta jakość zdjęć... :cry:
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elmarku jak tam Twoje pomidory. U mnie wszystkie już kwitną. Czy robiłeś opryski przeciwko chorobom grzybowym i czym? :wink:
Kto jeszcze ma posadzone już piomidory.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
elmarek
---
Kontakt:

Post »

pomidory pryskałem; mleko + miedzian + decis
tak wyglądały 09 maja
Obrazek
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

elmarek pisze:pomidory pryskałem; mleko + miedzian + decis
tak wyglądały 09 maja
W jakiej proporcji? Po co łączyć mleko z miedzianem? Mleko sklepowe czy od "krowy" - rozcieńczane wodą? Po co decis?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
elmarek
---
Kontakt:

Post »

mleko ze sklepu 1:1 a po co mieszać? Dla zdrowotności ;:2
Awatar użytkownika
markwal
50p
50p

Post »

:D
Witam Panów przedmówców..... :wink:
Milczałem i czekałem.........ale teraz już mogę zabrać głos w dyskusjach bo moje pomidorki również zakwitły. Niestety nie mogę tego udokumentować bo nie mam aparatu cyfrowego. Tak więc musicie wierzyć mi na słowo. :wink:
Swoja droga ciekawe jest to co piszecie, mam tu na myśli ten oprysk z przyrządzonej mikstury miedzian, mleko i decis kolejność preparatów w miksturze dowolna. Zastanawiam się czy jest to oprysk profilaktyczny i jaka rolę w tej miksturze odgrywa mleko. Jeśli któryś z szanownych przedmówców byłby łaskaw to wyjaśnić będę wdzięczny.
Z góry dzięki składam, a teraz wybaczcie idę popatrzeć i posłuchać jak rosną moje pomidorki...... ;:11

pozdrawiam........ :)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Co do mleka przeczytaj temat: "Niekonwencjonalne środki ochrony roślin". Co do mikstury: "miedzian, mleko i decis" to nie wiem po co Elmarek je zmieszał razem. Nic z tego nie rozumię. :cry: Mleko zastępuje chemię!
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
elmarek
---
Kontakt:

Post »

Andrzeju mleko we wczesnej fazie rozwoju pomidorów uzupełnia chemie, jak pojawią się zawiązki już tylko mleko bedę stosował. Ten jeden raz profilaktycznie nie zaszkodziło i tak musiałem opryskać róże i inne kwiatki miedzianem + decisem więc dolałem tylko mleka i opryskałem pomidory :wink:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja na razie opryski chemią. Mlekiem, gdy będą już małe pomidorki. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”