Co można uprawiać w zimie w mieszkaniu?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Co można uprawiać w zimie w mieszkaniu?

Post »

Moje maluchy (15.listopada /25 listopada /2 grudnia):

Obrazek Obrazek Obrazek

Niedługo pikowanie :)
Trochę są wybiegnięte, częściowo z braku światła, ale też taki urok mają siewki Maskotki.
Teraz parę słów o warunkach: rosną w starym podłożu do rozsad które pozostało mi z wiosny, widoczne białe kropki to perlit. Stoją na chłodnym parapecie, temperatura oscyluje tutaj między 15 - 18 stopni, w mroźne noce pewnie będzie mniej. Oświetlenie naturalne, wspomagam je tylko półokrągłym ekranem z folii luminiowej, co daje zauważalny efekt - siewki stoją prosto, a nawet pochylają się w kierunku folii :)

Rodzynek jak dotąd nie powschodził.
Pozdrawiam, Maciek.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maćku

Ekran- dobra rzecz ale spróbuj pochylić dodatkowo doniczki w kierunku okna pod kątem ok 20 *
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Teraz Maćku kolej na moje " króliczki "

Już po pikowaniu zabrały się do życia

Obrazek Obrazek Obrazek

Dziś rozpocząłem doświetlanie jednej z doniczek [ 12/12 ] i dziś wszystkie dostały w nogi Infinito/ nie opłaca mi się kupować nowego Previcur/
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

;:333 jak na tę porę świetnie sobie radzą. Widać, że to doniczkowa odmiana.
Ciekawe, czy wytworzą normalne kwiaty. Betalux, którego wcześniej testowałem miał z tym kłopoty. Zamiast kwiatów tworzył maleńkie kikuty z wystającym słupkiem.
Pozdrawiam, Maciek.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

O wszystkim się przekonamy. Zobaczymy również, jak będzie rosła następna partia w warunkach wydłużającego się dnia.
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

forumowicz pisze:Temperatura ma być adekwatna do natężenia światła ,i im jest ono większe tym większą temperaturę powietrza powinien mieć pomidor.
Można to rozwiązać regulatorem temperatury, ale podmieniając termistor na fotorezystor o podobnej charakterystyce, ew. połączeniami szeregowo/równoległymi ze zwykłymi rezystorami starać się dopasować charakterystykę.

Ale można też zastosować najpopularniejsze układy automatyki typu PLC, lub nawet zastosować komputer do sterowania grzaniem w funkcji natężenia oświetlenia. Ale warto też pamiętać że zimowe słońce ma więcej składowej czerwonej od słońca czerwcowego. Może warto by dodać składowej niebieskiej? :lol:
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

Zrobiłam lampy doświetlające z przeznaczeniem dla storczyków, ale sadzonkom pomidorowym też się przydadzą (zaznaczam, że nie jestem elektrykiem, ale sobie poradziłam :heja ). Mianowicie kupiłam oprawy świetlówkowe podwójne 1mb. typu belka z odbłyśnikiem, do tego dołączony kabelek z włącznikiem, u góry jak są takie dwa otworki z każdej strony to przełożony mocny sznurek. Nad oknem wkręcone dwa kołki z haczykami w odległości około metra do powieszenia lampy. Zakupione dwie świetlówki, jedna ze światłem zimnym, niebieskim, druga z ciepłym i można doświetlać ;:108. Wychodzi to na pewno taniej niż specjalne lampy.
Obrazek
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
x-a-8
---
Od: 30 lis 2012, o 20:23

Post »

jode22 pisze:Zakupione dwie świetlówki, jedna ze światłem zimnym, niebieskim, druga z ciepłym i można doświetlać
To ja zapytam forumowicz - czy UV zabija (lub dezaktywuje) zarodniki grzybów? Bo może trzecia świetlówka świecąca w UV by co nieco wyeliminowała? Tak jak w szpitalach, zakładach spożywczych i inne. Oczywiście wówczas nie można przebywać w takim pomieszczeniu, i co gorsza - nie widać gdy świeci taka świetlówka.
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

jode22 pisze:Zrobiłam lampy doświetlające z przeznaczeniem dla storczyków, ale sadzonkom pomidorowym też się przydadzą (zaznaczam, że nie jestem elektrykiem, ale sobie poradziłam :heja ). Mianowicie kupiłam oprawy świetlówkowe podwójne 1mb. typu belka z odbłyśnikiem, do tego dołączony kabelek z włącznikiem, u góry jak są takie dwa otworki z każdej strony to przełożony mocny sznurek. Nad oknem wkręcone dwa kołki z haczykami w odległości około metra do powieszenia lampy. Zakupione dwie świetlówki, jedna ze światłem zimnym, niebieskim, druga z ciepłym i można doświetlać ;:108. ...
Uważaj, światło widać z daleka, jakiś "dobry sąsiad" doniesie i przyjda u Ciebie szukać sadzonek marychy :wink:
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

artur1968 pisze: może trzecia świetlówka świecąca w UV by co nieco wyeliminowała?
Ja myślę, że tak.
Wszystko łącznie z pomidorami :lol:
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przepraszam forumowicz, że tak Ci marudzę w różnych tematach, ale jesteś taki "oblatany" w różnych dziedzinach i cierpliwy, że zadam Ci jeszcze jedno pytanie Jaka ilość Asahi na 10 l wody i na ile metrów wystarcza taki oprysk?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

perdii pisze:Jaka ilość Asahi na 10 l wody i na ile metrów wystarcza taki oprysk?
Nie jest to wiedza tajemna. Tu masz wszystko. To jest etykieta rejestracyjna

http://www.arysta.pl/etykiety_minrol/ASAHI_SL.pdf
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35

Post »

Zanim przeczytałam Twój post obliczyłam że na 500m2 potrzeba 25l i 1ml środka. Czy dobrze ?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

No to jeszcze powiedz co to za uprawa ?
perdii pisze:obliczyłam że na 500m2 potrzeba 25l i 1ml środka. Czy dobrze ?
No to przeliczmy 25 litrów to jest 25000 ml. W procentach [ 1/25000 ] x100 = 0,004 % a ma być O,1 % wg instrukcji

Musi więc być na 500 m2 25 l/ i to się zgadza/ ale w tych 25 l musi być 25 ml środka a nie 1 ml.
Awatar użytkownika
krismiszcz
500p
500p
Od: 20 cze 2011, o 20:47

Post »

forumowicz ach Ty, męczysz tylko ludzi - lepiej było wytłumaczyć proporcją ;-)

25l - 25l - 100%
25l - 2.5l - 10%
25l - 0,250l - 1%
25l - 0,025l - 0,1%
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”