Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Francesca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Post »

Arum? :wink: Allium-czosnek też wydał mi się dziwny :wink:
Pozdrawiam - Agata :)
Mój ogród na mazowieckich piaskach część 1, część 2 - aktualna
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Agatko chyba tak chyba Arum, dzięki coś mi ostatnio te nazwy uciekają wczoraj zbierałam nasionka rozwaru a zapisałam sobie jak zawciąg ;:223 normalnie masakra chyba jestem przemęczona, dobrze, że się zreflektowałam, bo ale bym dumała wiosną, bo przecież zawciąg mam i nasion nie zbieram. A tak a propos masz może Agapanta (chyba tym razem nie przekręciłam nazwy :;230), bo go też dostałam, wiem tylko, że nie zimuje, ale kiedy trzeba go wyjąć i co dalej, bo na razie ma jeszcze ładne zielone listki.
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

ILONKO.......mój taras będzie dość wysoki szczególnie od strony podwórza i orzecha, sobie tak myślę, że potrzebna będzie rabata piętrowa....ale róże są w założeniach tym bardziej że jest tam podłoże gliniaste a jak podczytuję forum to róże to lubią....
uważaj na Agapanta ja swojego zmroziłam w ubiegłym roku ....miałam w donicy i za późno wstawiłam pod dach....
zajrzyj do mnie pokażę wysokość tarasu od strony orzecha i okna na taras....
Awatar użytkownika
gosia22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sty 2009, o 09:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ilonko , potwierdzam to Arum :D .
Napisałam do ciebie na pw.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

No to teraz jestem w domu...
Kiedyś posadziłam Obrazki włoskie (Arum Italicum) i na tym się skończyło. Nie doczekałam się nawet liści :?
Zobaczymy, czy Twoje przezimują.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu dzięki ;:196

Iwonko, tak zapobiegawczo zrobiłam sobie już sadzonkę, którą wezmę na zimę do domu, bo szkoda by mi było gdyby wymarzły, a obrazki włoskie to bardziej znana mi nazwa :;230 też kiedyś już zamówiłam i nic nie było, ani listka.

Sorry, że wciąż z takim opóźnieniem odpisuję, ale dopóki można chcę jeszcze coś porobić, a niewiele czasu po pracy mi zostaje, bo po siódmej już się ciemno robi, masakra ;:223, a wieczorami planuję rabatkę z różami i wciąż zmieniam, póki co na rysunku, by potem już sadzić bez zastanawiania się godzinami.

W niedzielę miałam gości więc już z aparatem po ogrodzie nie latałam, ale to musiałam uwiecznić nad moim ogrodem
Obrazek

a te z dnia dzisiejszego, ostatnia rabatka z białym kamykiem, robiona od soboty w doskoku
Obrazek

Obrazek

i prezencik od Marzenki06, dostarczony do domu, dzięki ;:196 jak ja się cieszę :tan
Obrazek

i takie tam jesienne
Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Jagusia
1000p
1000p
Od: 24 lis 2007, o 18:02
Kontakt:

Post »

śliczności oczko :D mruga do nas :wink:
Nie traktuj życia serio i tak nie wyjdziesz z niego żywy!
Wątek Jagusi w 2015 r tradycyjnie niezupełnie ogrodowy - zapraszam Wszystkie moje linki
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

...chyba te rabatki z białym kolorem bardzo rozświetlają ogród szczególnie w jesienne dni a chryzantema jaki wyrazisty ma kolor..
ILONKO...a jak się nazywają Twoje trawy...przypominają mi rozplenicę ale moja ma bardzo wąskie i ostre listki....
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagusiu, dzięki ;:196, cel został osiągnięty, to właśnie miało być oczko, teraz zawsze będzie do Was mrugać.

Krysiu moja trawka to prawdopodobnie Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty', kupiłam ją pod nazwą Moudry, ale ta ponoć u nas nie kwitnie, tak napisał mi kiedyś Mariusz Surowiński. Jak chcesz zerknij tutaj Krysiu i zobacz jak ona potrafi wyglądać o różnych porach dnia http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 9&start=42
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ILONKO....obejrzałam tą trawę w trzech odsłonach i zaraz wpisałam na listę przyszłych zakupów....a jaką wysokość ona osiąga :?: i chyba potrzebuje sporo miejsca .....
Awatar użytkownika
kasik 69
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 maja 2010, o 15:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ilonko,super ta nowa rabatka.A co ta za róża przy pergoli?
Zapraszam do mnie,
Moje wątki
Nasz Ogród
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ilonko, nowa rabatka wygląda elegancko, a różyczki kwitną w najlepsze ;:173 Graham wspina się po pergoli, dzielny chłopak ;:333
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Ilonko! :wit Ja też pozwoliłam sobie zaglądnąć do Twojego ogrodu. Z zapartym tchem śledziłam ogrom prac jakie wlożyliście w urządzanie swojego ogrodu. Efekt rewelacyjny. ;:138 Podziwiam piękne , różnorodne rośliny, które zagościły w Twoim krolestwie , a szczególnie ogromne kępy trytomy. Trzeci rok z rzędu wymarza mi , mimo okrywania liśćmi i agrowłókniną. Podpowiedz jak Ty to robisz? Zapraszam do mojego ogrodu!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu nie mierzyłam jej, ale około 1 metra będzie miała, z tym miejscem to różnie, bo teraz kiedy zaczyna kwitnąć jest dość szeroka, ale wiosną zanim wypuści (a wypuszcza dość późno) jest długo gołe miejsce. Korzeń ma bardzo zwarty i zbity, w tym roku po raz pierwszy ją rozsadzałam, gdyż w zeszłym roku była mało ciekawa niż pozostałe lata, troszkę się bałam, ale się udało. Tu na forum dowiedziałam się, że należy zrobić to wiosną, musiałam wykopać ją całą i podzielić siekierą. Dałam świeżej ziemi połowę wsadziłam z powrotem, a pozostałą część podzieliłam na sadzonki jedną wsadziłam sobie resztę chciałam podchować dla dziewczyn i wyobraź sobie, że tylko ta moja przeżyła. Pozostałe po prostu padły być może to wina miejsca, moją wsadziłam na tej samej rabacie w pełnym słońcu, pozostałe w bardziej zacienionym miejscu. Ta rabata zawsze do lata była w zasadzie nijaka, ale w tym roku wsadziłam pośrodku różanecznika, a wczoraj wsadziłam 50 tulipanów, więc mam nadzieję, że w przyszłym roku będzie inaczej. Jak pstryknę fotkę to wstawię.

Kasiu różyczka przy pergoli to Graham Thomas, super róża, wsadzałam ją na wiosnę, pięknie się rozrosła i wciąż kwitnie.

Kasiu robaczku ;:196, dzisiaj zaczęłam działać z rabatką, która powstaje dzięki Twojej inwencji

Bogusiu, dzięki za tyle miłych słów, wpadłam z rewizytą, a jeśli chodzi o trytomę to zimowała mi tylko jedna chyba dwie zimy, pozostałe też zawsze wymarzały, ostatniej padła ta ślicznotka i dałam sobie jak na razie z nią spokój.

kilka zdjęć z dnia dzisiejszego

iglaczek prawdopodobnie jodła koreańska została przeniesiona z miejsca, gdzie powstanie rabata różana w ten narożniczek, a przy okazji mój M razem z synem zrobili mi taki płotek (wykorzystując to co było bez wkładu finansowego), żeby zasłonić ten okropny widok u sąsiada i jego przewracający się płot.

Obrazek

płotek został już przemalowany, a raczej zabezpieczony, jutro wysypie korę i będzie już całkiem całkiem.
Obrazek

a to miejsce szykowane dla moich różyczek, część dali przeniosłam, a część jeszcze została, na razie wytyczyłam jej kształt i to co mogłam pousuwałam. Za radą dziewczyn kupiłam obornik granulowany, teraz muszę przekopać poddać obornik i wyznaczyć miejsca, no i muszę zadbać o trawkę, bo tutaj akurat nie jest za ciekawa.

Obrazek

Obrazek

szarłat, uwielbiam go
Obrazek

hibiskus bylinowy szaleje
Obrazek

i pierwsza moja chryzantema, od Krysi ;:196
Obrazek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

:wit Ilonko jaka wesolutka ta żółta chryzantema ;:168 Od razu cieplej się robi :D
Mróweczko :D ciężko pracujesz, nowa rabatka jedna, druga i trzecia na różyczki. ;:oj
Ładnie komponujesz igliczki. ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”