Majka 411 - róże 2012 cz.3 (bliżej jesieni)

Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Majka 411 - róże 2012 cz.3 (bliżej jesieni)

Post »

Maju u Ciebie wszystkie róże kwitną,pięknie masz u siebie ;:138
Można się rozmarzyć,a Aleksandra jest na mojej liście już na 100% ;:108
Moja Heidi Klum w pierwszym roku miała kilka kwiatków,ale po tej zimie siedzi i nic nie wypuszcza tzn wypuściła tylko listki,a żadnych przyrostów.
Może ją przesadzę,spróbuję,a nuż się uda ;:224
Awatar użytkownika
gajowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2011, o 07:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Twoja różanka kwitnąca :D A obwódki z cegieł, och, to jak u mnie - żeby jeszcze zawartość rabaty chciała byc podobna... :;230
Alexandra też została zapisa :) na
pozdrawiam - Ewa
Moje wątki
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Maju, ale pokazałaś ślicznotki, normalnie czarujesz tymi różami ;:180
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Agnieszka73
100p
100p
Od: 8 cze 2012, o 09:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystko zostało już napisane ... ;:oj ;:167
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Majeczko, te Twoje róże przechodzą same siebie w kwitnieniu - coś cudownego... czy na przedostatnim zdjęciu jest krzew Golden Celebration? Moja teraz przekwita, ale bardzo bym chciała, żeby to nie było jej ostatnie słowo w tym sezonie... jest piękna ;:167
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43

Post »

Majeczko - zajrzałam, żeby tu wytropić, co Ty tam podżerasz, ale nic nie znalazłam :;230
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Majka, różanka kwitnie w najlepsze, jakby była pełnia lata :D Wspaniałe widoki, oby jak najdłużej ;:138
W dalszym ciągu nie mogę wyjść z podziwu i zachwytu nad zestawieniami kolorystycznymi Twojej różanki ;:131 Kolory pozornie tak przeciwstawne (róż, żółty) które nie mają prawa dobrze wyglądać razem - u Ciebie rzucają na kolana. Myślę, że to zasługa całości kompozycji, większych plam kolorystycznych, bylin towarzyszących też, ale przede wszystkim zdrowiutkich liści i kwiatów, które onieśmielają urodą i obfitością kwitnienia.
Nie wiem jakie masz tam ziemie, ale to chyba muszą być jakieś tłuste czarnoziemy i niepowtarzalny mikroklimat. W dodatku nie mieszkasz na miejscu, więc siłą rzeczy nie możesz doglądać róż codziennie, sprawdzać czy nic im nie dolega, obrywać kwiatostany etc., a mimo to kwitną tak pięknie. Nie wiem jak to robisz, ale jest bosko :lol:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Majeczko, Twoja różanka strasznie mnie zainspirowała, no i wpadłam, zamówiłam 25 róż i teraz zastanawiam się jak je rozmieścić, bo opisy opisami, a rzeczywistość zazwyczaj pokazuje coś innego. Chciałabym, aby te najwyższe były z tyłu, później średnie i najniższe, no i żeby również kolorystycznie współgrały. Jak znajdziesz troszkę czasu, zerknij proszę do mnie i jak możesz napisz proszę w jakich odległościach powinny od siebie rosnąć i które z nich powinny być w mniej nasłonecznionym miejscu, za wszystkie rady będę bardzo wdzięczna. Chcę zrobić rabatę różaną, ale wszystkie i tak mi się chyba na niej nie zmieszczą, więc te, co będą mniej pasowały lub potrzebowały innych warunków, pójdą w inne miejsce, bo tam gdzie ma powstać jest wciąż słońce. Powtórzę za Kasią, że kolory, które nie mają niby prawa dobrze wyglądać razem u Ciebie wyglądają bosko i sama nie wiem czy iść w jedną tonację czy na zasadzie kontrastów.
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Witaj,róże cudne aż dech zapiera. Wpisuję się w nowym wątku żeby nie zgubić Cię i pozdrawiam :)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Miłeczko, sezon był dość udany, ale wiele róż ma dużo mniej kwiatów niż w ubiegłych latach. Tak jest za sprawą zimy. Obrzeże na rabatce, to mniej do pielenia. :D

Beatko, zwiastun jesieni widać szczególnie nad ranem, mgła i rosa. Bardzo chłodne noce już się zaczynają, a to spowolni zapędy różyczek. :wink:

Kasiu, dziękuję i zapraszam jak tylko masz czas. :D

Aniu ? Annes, jeszcze na rabatkach mam lato, ale pewnie już nie długo tak będzie. Alexandrę polecam, mam ja pierwszy rok, a już dała się poznać od dobrej strony. Najpierw musiała się zadomowić, a później zaczęła kwitnąć i tak ma do tej pory. Kwiaty dość długo się utrzymują, a ich wielkość jest uzależniona od ilości paków na gałązce. Róża jest zdrowa.
Heidi Klum lubi słonko, może faktycznie coś jej nie leży i dlatego nie rośnie. ;:108

Ewciu - gajowa, nie narzekaj sobie na zawartość swoich rabatek, bo są śliczne. ;:180

Renatko, ja je bardzo lubię i się nimi zwyczajnie chwalę :;230

Agnieszko73, dziękuję ;:196

Aga, róże kwitną, bo one tak mają, a nie dlatego, że rosną na mojej rabatce. Róża o którą pytasz, to Bernstein Rose. Zdjęcia były robione jak było już ciemno, bo nie wyrobiłam się wcześniej. Nie są zbyt ostre. Golden Celebration już mi przekwitła, w tym roku miała mało kwiatów. :)

Małgosiu, podjadłam, to co Ty pokazałaś na patelni ?. :;230

Kasiu - robaczku, jest mi bardzo miło jak czytam co piszesz o kolorach na różance. ;:108
Tak naprawdę tu chodzi tylko o odcienie poszczególnych kolorów. Na przykład żółty, nie jest chłodnym odcieniem żółtego, a ciepłym wpadającym w pomarańcz. Z kolei odcienie różu zawsze się dobrze będą komponować z zielenią, a tej jest dużo. Przyroda ma tyle pięknych barw, że aż się prosi żeby je pokazywać. Powiem tak, nie będę zbyt skromna, ale zdjęcia nie wiele oddają z palety barw, które się wzajemnie przenikają na rabacie różanej. Ja tak lubię, ale jest jeden warunek nie ma takiego skupienia kolorów już nigdzie w całym ogrodzie. Pozostała część ogrodu jest mocno zielona, tylko w donicach mam nasadzenia, ale dość stonowane. Kasiu u mnie nie czarnoziem tylko mazowieckie piachy. Na rabatkę stosuję dobrą ziemię ogrodnicze i próchnicę. Dobra sadzonka róży sama rośnie , to prawda. :D

Ilonko, witam Cię ponownie. Byłam u Ciebie, na spokojnie Ci napiszę na pw.
Masz podobne podejście do koloru w ogrodzie jak ja. ;:oj

Monika, zapraszam i bardzo dziękuję. :D

Mam fotki, zaraz coś wstawię

Lady of Megginch, róża liliputek, tak było, a teraz proszę ma już około 40 cm i nawet zbudowała gałązkę z trzema kwiatkami. Teraz jestem z niej dumna, jednak sobie poradziła. Jest piękna.

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Majeczko, :wink: masz jeszcze mnóstwo kwitnacych róż. ;:oj Czy u Ciebie też jest taka susza ?
U mnie wprawdzie kilka dni temu spadł 5-io minutowy deszcz , ale od tej pory jakoś więcej nic.
Trochę się gubię ;:223 , te fotki to z różanki w miastowym domu , czy tym na wyjeździe ?
:wit
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, :;230 :;230 róże i zdjęcia są z mojej działeczki :D . W mieście mam tylko logię, stąd drugie miejsce na wsi do wypoczynku.
Któregoś dnia trochę popadało, ale pod krzakami było sucho wiec lałam wodę, a niech sobie piją ile chcą. ;:108
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

cudne i zdrowe te różyczki ;:167 zachorowałam już wcześniej u Ciebie na przetacznika różowego i jest na mojej liście na wiosnę:)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniczko dlaczego nie masz wątku, tak fajnie jest oglądać poczynania innych w ogrodzie.
Przetaczniki ścięłam po pierwszym kwitnieniu, teraz ponownie zakwitły. :D
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

No widzisz Maju, tyle wątków i w końcu mnie zakręciło :;230
:wit
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”