Siedlisko z sosnami cz.2
-
April
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Siedlisko z sosnami cz.2
Trudno zagospodarować taki wąski i długi pas ziemi ale widzę dajesz radę
Plany wykonane to teraz zostaje tylko realizacja 
- Sosenki4

- Od: 8 lut 2012, o 12:58
ciąg dalszy
z tarasu (którego nie ma, rośnie tu wszystko oprócz paru źdźbeł trawy)skręcamy w lewo
po drodze z prawej strony jestrabatahortensjowo-hostowa+ inne roślinki z prezentów

idziemy dalej i po prawej jest starodrzew, głównie dzikie śliwy, akacje, jest też jarzębina
po prawej mijamy ruiny starej obory

dochodzimy do brzegu działki, gdzie wiosną sadziłam 80 tui Brabantów, zarastają trawą i proszą o wysypanie kory

obracamy się w lewo i idąc wzdłuż siatki doszlibyśmy do szosy. Za krzakiem akacji jest stary dom

oto stary dom, fragmencik

i wracamy do cywilizacji, czyli zawracamy. w głębi taras z poprzewracanymi krzesłami- robota synka

po drodze z prawej strony jestrabatahortensjowo-hostowa+ inne roślinki z prezentów
idziemy dalej i po prawej jest starodrzew, głównie dzikie śliwy, akacje, jest też jarzębina
po prawej mijamy ruiny starej obory
dochodzimy do brzegu działki, gdzie wiosną sadziłam 80 tui Brabantów, zarastają trawą i proszą o wysypanie kory
obracamy się w lewo i idąc wzdłuż siatki doszlibyśmy do szosy. Za krzakiem akacji jest stary dom
oto stary dom, fragmencik
i wracamy do cywilizacji, czyli zawracamy. w głębi taras z poprzewracanymi krzesłami- robota synka
- sweety

- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oleż masz obszar do zagospodarowania

- Sosenki4

Jolu, działka aż tak wąska chyba nie jest, bo 60m to sporo. Jednak całości nie zagospodaruję, tak ok. 30-40 x 30-40 jak widok z tarasu będzie urządzone na ogród do podziwiania.
Wycieczki po siedlisku będą jeszcze w następnych odcinkach tego tasiemca
Wycieczki po siedlisku będą jeszcze w następnych odcinkach tego tasiemca
- sweety

Myślę, że powinnaś się na początek skupić na fragmencie przed domem i koło docelowego tarasu, altany, bo nie wyrobisz kobieto
A resztę kosić i tyle. Będzie ładnie
Ja nie pokazuje na razie ogrodu za domem, bo na razie nic tam ciekawego nie ma. I też będę miała ta co robić....
Ja nie pokazuje na razie ogrodu za domem, bo na razie nic tam ciekawego nie ma. I też będę miała ta co robić....
- Sosenki4

Aniu, właśnie z tym problem, bo koło domu w ruinach będzie robiony garaż i nie mogę tu sadzić, bo potem "fachowcy" zadepczą np.magnolię, którą bym chciala koło ganku.
No i nie napisałam, że taras mam od płd-zach. jak i całą działkę.
Nie pokazuję podwórka czyli od bramy, między starym domem, ruinami a domem, bo to pobojowisko
No i nie napisałam, że taras mam od płd-zach. jak i całą działkę.
Nie pokazuję podwórka czyli od bramy, między starym domem, ruinami a domem, bo to pobojowisko
- sweety

To na razie uporządkuj, wyrównaj (ja tak zrobiłam na początek), a część ogrodu przy tarasie odciełabym jakimiś iglakami lub czymś w tym guście. Będzie intymniej i ograniczy Ci na razie pole do popisu. Ale na razie to Ty masz co robić, a jak każdy po budowie (ja na pewno)- masz ograniczone fundusze ... Ale będzie dobrze 
- Sosenki4

dom ciągle niewykończony, więc na ogród muszę "podkradać" fundusze z budżetu domowego. Poza tym czasowe bezrobocie M nie pomogło, a bardzo zaszkodziło. Staram się choć z wyprzedaży na all niepotrzebnych rzeczy zbierać grosiki.
Kosić, kosić, kosić... tylko kiedy? Pamiętaj jestem najczęściej sama w domu z 3-latkiem i całym dobytkiem, a nasza kotka postarała się o powiększenie pogłowia

Kosić, kosić, kosić... tylko kiedy? Pamiętaj jestem najczęściej sama w domu z 3-latkiem i całym dobytkiem, a nasza kotka postarała się o powiększenie pogłowia
- sweety

Jakoś to będzie
Sama wiem, jak to jest samej sobie radzić. Dasz radę, Marzka 
- Sosenki4

Nie użalam się nad sobą tylko powoli robię swoje. Dziś może, jak też ten żar pozwoli dokończę żywopłot z ligustra i go pokażę w całej okazałości. Dosadzę do niego tawułę szarą na rogach i kosaćce, żeby wiosną było ładnie. Parę lilii na lato i właśnie, co na jesień? poproszę o sugestie raczej bylinowe, żebym raz posadziła i miała spokój
. Może rozchodniki wysokie w kępach? Mam darmowe źródło rozchodników, nieużytek niedaleko mnie, to mogę sadzić go sporo.
- Wanda7
- -Moderator Forum-.

- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Marzka, czy to może być, że masz już drugi wątek
No popatrz, ledwo zniknęłam na parę dni, a tutaj ty cichcem założyłaś następny odcinek swojej opowieści. NIeobce mi są leśne klimaty, a więc podążam za tobą leśnymi drogami
Rozchodniki sadzaj w dużych ilościach, bo teraz wyglądają wprost cudnie
No popatrz, ledwo zniknęłam na parę dni, a tutaj ty cichcem założyłaś następny odcinek swojej opowieści. NIeobce mi są leśne klimaty, a więc podążam za tobą leśnymi drogami
Rozchodniki sadzaj w dużych ilościach, bo teraz wyglądają wprost cudnie
- skorpion811-51

- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marzenko ale jaka to satysfakcja dochodzić do wszystkiego samemu potem wszystko
jest bardzo cenne
jest bardzo cenne
Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
-
Ewa05
- 500p

- Od: 13 lut 2011, o 14:25
Ale super u Ciebie, u mnie patelnia, bez drzew.
Posadzę sumaki, a co tam potem wytnę.
Posadzę sumaki, a co tam potem wytnę.
- Sosenki4

Wandeczko
za odwiedzinki. jakoś tak wyszło, że mam już drugą część, Babuchna poprosiła i stało się. Sama się dziwię, że tak szybko.
Mam rząd rozchodników wzdłuż ściany domu, ale przewracają mi się. Pewnie sunie im w tym pomagają, albo zapłytko posadziłam
. Zrobiłam im kij na końcach i sznurek wzdłuż. Nie wygląda to cudnie, ale stoją.
Widziałam u Małgosi zdjęcia z Waszego spotkania. Pocichutk zazdroszczę zakupów, ale nie mog mieć wszystkiego na raz.
Stasieńko, frajda jest z samodzielnego robienia wszystkiego wielka, ale trwa to wieki. Chciałoby się od razu Rzym wybudować, ale się nie da
.
Halinko nie sadź sumaka, przyślę Ci akację. One też rosną jak szalone, po 4m/rok. Wiosną nie robią szybko cienia, Pięknie pachną, przyciągają pszczoły, jest miód akacjowy. Dają świetny ażurowy cień. Czy mam chwalić dalej czy już Cię przekonałam?
Basiu, podziwiam Twój zapał w pracy u Ciebie. Tutaj bym chciała taką mróweczkę jak Ty, szybko byś to uprzątneła
Mam rząd rozchodników wzdłuż ściany domu, ale przewracają mi się. Pewnie sunie im w tym pomagają, albo zapłytko posadziłam
Widziałam u Małgosi zdjęcia z Waszego spotkania. Pocichutk zazdroszczę zakupów, ale nie mog mieć wszystkiego na raz.
Stasieńko, frajda jest z samodzielnego robienia wszystkiego wielka, ale trwa to wieki. Chciałoby się od razu Rzym wybudować, ale się nie da
Halinko nie sadź sumaka, przyślę Ci akację. One też rosną jak szalone, po 4m/rok. Wiosną nie robią szybko cienia, Pięknie pachną, przyciągają pszczoły, jest miód akacjowy. Dają świetny ażurowy cień. Czy mam chwalić dalej czy już Cię przekonałam?
Basiu, podziwiam Twój zapał w pracy u Ciebie. Tutaj bym chciała taką mróweczkę jak Ty, szybko byś to uprzątneła
- Sosenki4

Taka nie jestem, siedzę w pracy, okno zasłonięte żaluzją i aż boję się wyjść na zewnątrz. na szczęście w aucie M jest klima
. w sumie dziś 1/4 siedliska pokazałam. Będą następne odcinki tego terenu