Moja ziemia pod stopami

Zdjęcia naszych ogrodów.
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja ziemia pod stopami

Post »

żeby nie było że śpię twardym snem zimowym :D na moim parapecie jest zielono

ukorzeniły się i rozszalały Datury - w sumie mam ich 9 3 różowe 3 żółte i 3 białe pełne
- teraz już są duuużo większe - białe troszkę się ociagały z ukorzenieniem więc są mniejsze od raszty
Obrazek

Pecherznica kalinolistna Diablo z nasion
tydzień po wysianiu zaczęły kiełkować
Obrazek
Obrazek
i po kolejnym tygodniu - mój błąd że nasypałam za mało ziemi do doniczki i teraz się wyciągają do światła ale w planie mam przyciąć doniczkę, żeby tylko siewek niezmarnować
Obrazek
Obrazek

są też ostróżki - teraz już większe ale też się wyciągają :( i nie wiem co z nich będzie na wiosnę
Obrazek

i jest niebieska trawa - tylko ma rzyzną ziemię więc jest zielona - przycinam ją regularnie żeby się rozkrzewiała - teraz jest jej duużo więcej
Obrazek
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Mineralka
200p
200p

Post »

i jeszcze moja nowa miłość - fiołeczki - są cudne - na razie takie NN z marketu żeby sprawdzić czy im u mnie będzie dobrze i czy będę umiała się nimi opiekować - no i wygląda na to że jest i będzie ok więc malutkimi kroczkami kolekcja będzie się poszerzać

Obrazek
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Mnie dopiero w styczniu łapki świerzbią i szukam co by tu można już wysiać a Ty siejesz już w listopadzie. ;:oj
Chryzantemę podziel, kawałek posadź do gruntu i przykryj stroiszem, w ten sposób się przekonasz czy jest zimująca w gruncie.
Mineralka
200p
200p

Post »

Comcia - ostróżka i trawa są wrześniowe :D - a pęcherznice siałam już teraz bo chcę ją mieć jak najszybciej - ale w przyszłym roku pewnie już się tak śpieszyć nie będę - to tak teraz na początek mojej zielonej pasji mnie nosi ....
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładnie Cię " nosi" :;230 oby nie tylko na początku. Swoje roślinki najbardziej cieszą. U mnie parapety już zastawione stoją ukorzenione koleusy i pelargonie, trzeba na czymś zaoszczędzić więc doniczkowce sama porodukuję. Tobie życzę powodzenia :D
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Mineralka
200p
200p

Post »

Dorotko - no właśnie jeszcze sama ze sobą walczę żeby koleusów nie posiać ale na razie trzymam się dzielnie :) myślę o nich jakie powyciągane brzydkie będą jak je teraz posieję i na razie daję radę - ale na wiosnę...... oj już się doczekać nie mogę tego co też mi tam z nich wyrośnie :D
Mineralka
200p
200p

Post »

kochani doradzi mi ktoś jak się pozbyć i zapobiegać białemu kożuszkowi (chyba pleśń) na powierzchni ziemi w doniczkach ? nie przelewam chyba kwiatów bo podlewam je do podstawki 1 raz w tygodniu, jak się zrobi sucho, a nalot pojawił się spory przy daturach i mały przy grudnikach ? A na fiołkach nie ma
Mineralka
200p
200p

Post »

Witajcie!
Pomału budzę się z długiego snu zimowego :)
Z parapetowych zdjęć powyżej zachowała się tylko niebieska trawka - teraz już dorosła :). Reszta niestety :( - ktoś życzliwy dosypał czegoś do studni szklarniowej u teściów oni tym zraszali ziemię, potem ja tą ziemię wrzuciłam do doniczek i wszystko co wykiełkowało to uschło :(. Niebieska trawa jest bo miała ziemię z worka.

A na dzień dzisiejszy sprawa wygląda tak :)
- budowa się skończyła
- od listopada już mieszkamy w swoim domku
- od stycznia mam znowu internet i od tamtej pory nie mam czasu nawet na gotowanie :D tylko ciągle czytam i się uczę - oczywiście na FO
- roślinki zadołowane siedzą sobie z doniczkami w ziemi bo niestety cały ubiegły rok nie miałam ani chwili czasu dla roślinek i ogrodu - wykańczanie domu wykończyło też mnie :)
- za to na parapetach już tłoczno - dzielnie się trzymałam i wysiałam dopiero w tym tygodniu - głównie byliny, za tydzień będą jednoroczne a za 2 tygodnie warzywka, bo to na nich się w tej chwili najbardziej koncentruję

Po wnikliwych obserwacjach mojego trawnika :D (ciężko nazwać to wszystko ogrodem) dochodzę do wniosku że po piaskach na razie nie ma śladu - owszem leży on sobie gdzieś pod spodem w jednych miejscach 70 cm w innych tylko 20 cm pod powierzchnią ale myślę że będzie mi troszkę łatwiej.
Mój sad jest niestety na wymarciu - nawiezienie 70 cm ziemi na te mokradła nie wiele dało - jest tam bardzo wysoki poziom wód gruntowych i drzewa jak dotąd nie bardzo sobie dawały z tym radę - zobaczymy co będzie w tym roku.
W miejscu warzywnika na razie stoi woda więc jeszcze kilka dni muszę poczekać z przekopywaniem :/ a szkoda bo już mnie nosi :tan
Za to czekamy teraz na wolny dzień męża i zabieramy się za budowanie tunelu ma mi on służyć głównie do hodowli pomidorów i papryki ale liczę też na to że znajdzie się w nim troszkę miejsca na hodowlę roślinek od nasionka czy tam patyczka.

Troszkę się już nauczyłam cierpliwości i nie jestem już takim raptusem. Nie gonię już jak szalona żeby mieć wszystko naraz. Tylko cierpliwie małymi kroczkami planuję swój ogródek już nie całościowo tylko pojedynczymi grządeczkami. Swój zielony zapał na razie uwalniam w szklarni teściów pomagając i ucząc się przy jednorocznych roślinkach na sprzedaż.

Teraz grzecznie czekam na wiosnę by realizować swoje plany ;:130

Pozdrawiam :wit
Mineralka
200p
200p

Post »

Nie wiem czy ktokolwiek tu zagląda ale jeśli zaglądnie to może doradzi mi w sprawie obwódki na planowanej grządce:
grządka wygląda tak - wystawa pułnocna ale od rana ma kilka godzin pełnego słońca:
Obrazek

taką "kratkę sobie zaprojektowałam i małżonek ma mi ją wykonać - będzie ona potrzebna pod czerwoną różę pnącą flammentanz która tam będzie rosła (wysokość kratki 160 cm i do takiej wysokości będę chciała ją prowadzić i pilnować, niech sobie rośnie na boki (2 metry))
Obrazek

przed różą będzie rosła lawenda, przed lawendą różanecznik (muszę jakiś wybrać taki do 80 cm) przed różanecznikiem hakonechloa smukła lub stokłosa bezostna a obwódki mam ochotę wysadzić hostami lub żurawkami - i tutaj pojawia się problem bo jeśli hosty to tylko w odcieniach zieleni no i na zimę one znikną - ale za to dowolną ilość mogę mieć za darmo od mamy
jeśli wybiorę żurawki to mogę kombinować do woli - ale wolałabym obsadzić dookoła jedną odmianą - myślałam o Berry smothie - ale nie wiem czy nie będzie się gryzł z różą w czasie kwitnienia i różanecznikiem (myślałam o fioletowym)

co wy na to ? doradźcie jaką obwódkę wybrać
Obrazek

Obrazek
Mineralka
200p
200p

Post »

Raduje się serce, raduje się dusza
Kiedy na spacerek po ogrodzie ruszam :)

Witam się znowu. Minęło troszkę czasu i mój ogród zaczyna nabierać kształtów. Nikt tu do mnie nie zaglądał, więc i ja siedziałam cicho jak myszka. Jednak dzisiaj postanowiłam dać głos ;:303 . Zrobiłam dzisiaj szczegółowy obchód w moim ogrodzie i jestem tak bardzo uhahana że muszę się tym z kimś podzielić. Mam tunel taki sobie troszkę duży troszkę mały zależy od punktu widzenia, ot taki 4/8 metrów. W tym tunelu jakieś 50 pomidorków rośnie i wszystkie kwitną jak szalone a na kilku z nich już znalazłam zdrowe cudne centymetrowe pomidorki. Moje pierwsze w życiu własnoręcznie wyhodowane pomidorki, ba pierwsze w życiu warzywa :). Ależ to cieszy. Są tam też papryki takie zwykłe żółte i czerwone. Niedawno wysadzone ale też już kilka kwitnie. Są też 3 papryczki chili i 8 ogórków szklarniowych. Mam tam również ślimaki które codziennie rano i wieczorem zbieram i niszczę i w głowę zachodzę jak te ch.... tam wchodzą. A kiedyś w nocy mój M. złapał kilka jak wspinały się po folii wysoko na tunel ;:oj . Za tunelem mam warzywniak taki 11/11 metrów. A w nim to co lubimy czyli sałaty (w tunelu też są i już kilka zjedliśmy), rzodkiewki, duużo cebuli, marchewka pietruszka, buraczki fasolka szparagowa, kukurydza słodka, cukinia, pory, 30 poziomek i 200 truskawek przy czym z około 50 już w tym roku będziemy zbierać pomału rumiane truskawki.Na wysadzenie czekają jeszcze niestety za późno wysiane ogóraski, ale co tam ważne że będą - na dzień dzisiejszy jest to 80 kubeczków z 2-3 ogórkami, będę je uprawiała na sznurku. konstrukcja już stoi i czeka :). Za warzywniakiem jest kilkanaście krzewów owocowych sadzonych wczesną wiosną ale już cieszą oko porzeczki i duża ilość agrestu. A za krzaczkami sad. Sad o którym 3 miesiące temu pisałam że jest na wymarciu, a tu niespodzianka. Wczesną wiosną do naszego sadu wprowadziły się krety, były dni że rano można było się doliczyć kilkunastu nowych kopców. Robotę jednak wykonały świetną i woda po ostatnich opadach nie stała tylko grzecznie krecikowymi tunelami/drenażami wpłynęła sobie głęboko pod ziemię ;:138 . W sadzie dzisiaj po dokładnym przeglądzie radość mnie wielka opanowała. Mam tam jakieś 40 drzew owocowych, rosną tam już 3 lata i przyznam że po cichu liczyłam, że drzewa które przeżyją wydadzą wreszcie jakieś owoce. I nie pomyliłam się, drzewka są młode więc i zbiory nie wielkie, ale są. Będą śliwki, będą wiśnie i czereśnie i będzie może nawet 3 skrzynki jabłek (tak na moje oko) o ile nic ich nie zeżre w między czasie.
40 krzaków malinek rośnie i tam też będą na pewno owoce :)

Przed domem powstały dwie rabaty: łezka w kostce jest całkiem inna niż planowałam, wysypałam ją kamyczkiem i obsadziłam różnymi krzewinkami, trawami, jest tam też sosna na pniu i perukowiec. Jak się rozrosną myślę że będą cieszyć oko.

Powstało również wrzosowisko. A na nim różaneczniki, azalie, hortensje, iglaki, magnolia, szczodrzeńce i oczywiście wrzosy, ale tych mam na razie tylko 9 , ale pomalutku będę kupować i dosadzać. Brakuje tam jeszcze tylko jodły kalifornijskiej, ale coś ciężko ją dostać u nas. owszem bywają ale tylko maleńkie, a ja chciałabym już coś konkretniejszego.

Obok domu powstała dość duża rabata bylinowa, a na niej totalny miszmasz, który na razie nędznie wygląda bo się ukorzenia.

Wzdłuż ogrodzenia w tej chwili powstaje długa rabata na której znajdą swoje miejsce hosty jako obwódka, a w środku przeróżne krzewy, a za nimi drzewa ozdobne.

W planach pozostaje jeszcze duża rabata kwiatowa z krzewami, piwoniami, goździkami i wieloma innymi, powalającymi zapachem i barwami kwiatami. I jeszcze rabata z trawami przy studni, pomalutku realizowana - muszę się wybrać na spore trawiaste zakupy :)
Mineralka
200p
200p

Post »

W moim magicznym domku.... ;:224

Obrazek

Obrazek