Śliwa - CHOROBY
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa - owoce częściowo obumierają. Co może być przyczyną?
przemyslawg Jeżeli owoce na śliwce dojrzeją i na skórce będą widoczne blizny a miąższ pod bliznami będzie z czerwonymi sklerocjami ,to na 100% szarka.Węgierki są na nią wrażliwe i często wszystkie owoce opadają nim dojrzeją .Takie drzewo trzeba wyciąć,bo i tak nie ma z niego pożytku i jest rezerwuarem choroby.Mam w.Wangenheima,liście w tym roku są mocno zaatakowane przez wirusa,ale owoce bez skazy.
http://forum.poradnikogrodniczy.pl/chor ... t2506.html
http://forum.poradnikogrodniczy.pl/chor ... t2506.html
- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
Dzięki ale dalej zielony w temacie jestem 

- maryann
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskaj Topsinem; a za rok trochę wcześniej...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- Robert ZMC
- 50p
- Od: 6 wrz 2011, o 11:35
Kolejna moja prośba o pomoc, podpowiedź .
Śliwki zachowują się dziwnie , miały piękne ukwiecenie i ładnie zawiązały się owoce , niestety od jakiegoś czasu zawiązki owoców wyglądają jak na zdjęciach i spadają , nazbierałem już tego bardzo dużo jak widać na zdjęciu . Proszę o jakąś podpowiedz co się dzieje z drzewem . Nadmienię jeszcze bo chyba nie widać tego na zdjęciach ale w niektórych miejscach zawiązki młodych liści usychają na gałęziach . Co sie dzieje ?

....
Śliwki zachowują się dziwnie , miały piękne ukwiecenie i ładnie zawiązały się owoce , niestety od jakiegoś czasu zawiązki owoców wyglądają jak na zdjęciach i spadają , nazbierałem już tego bardzo dużo jak widać na zdjęciu . Proszę o jakąś podpowiedz co się dzieje z drzewem . Nadmienię jeszcze bo chyba nie widać tego na zdjęciach ale w niektórych miejscach zawiązki młodych liści usychają na gałęziach . Co sie dzieje ?

....
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Znów problem ze śliwką zrzuca zawiazki
A oprysk był przeciwko chorobom sliwy?
To jest raczej torbiel sliwy. Teraz to zbierac zerwać z drzewa i zakopywac porażone owoce. Na przyszłośc pryskać Syllitem. Byc może część owoców opadła bo posiada larwy śliwkóweczki, no ale jak jest dużo owoców to owad sam przerzedza. Generalnie teraz to tez juz po ptokach.
Ja bym niczym nie pryskał, biorąc pod uwagę, ze to teraz nie wiele da, a owoce które zjesz będą spryskane. Okres karencji tych środków to ok 30 dni. Ochrona na wiosnę
podobnie jak z inymi drzewami owocowymi.
To jest raczej torbiel sliwy. Teraz to zbierac zerwać z drzewa i zakopywac porażone owoce. Na przyszłośc pryskać Syllitem. Byc może część owoców opadła bo posiada larwy śliwkóweczki, no ale jak jest dużo owoców to owad sam przerzedza. Generalnie teraz to tez juz po ptokach.

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
- Robert ZMC
- 50p
- Od: 6 wrz 2011, o 11:35
Re: Znów problem ze śliwką zrzuca zawiazki
Oprysk był na wiosnę ale tylko miedzianem. Nic dedykowanego specjalnie dla śliw. Nic też nie zapowiadało choroby niestety .
Dziękuję za wyjaśnienia i informacje
Dziękuję za wyjaśnienia i informacje

Śliwa, jak chronić przed gniciem na drzewie
Witam wszystkich i proszę o pomoc. Mam w ogrodzie taką śliwę jak na zdęciach. Śliwa owocuje w drugiej dekadzie sierpnia. Ale za nim owoce dojrzeją ponad 60% gnije i opada. Drzewko jest pryskane w marcu jak temperatura osiąga 10 stopni ciepła miedzianem 50, później w fazie białego pąka powtórka miedzianem 50. Pod koniec kwitnienie Mospilan od robaków, na początku czerwca powtórka Mospilanem. jak zawiązują owoce opryskuje dwa razy Topsinem od gnicia. Drzewko co roku jest dość mocno prześwietlane. jesienią grabione licie i resztki owoców sa usuwane z pod drzewa. Co mogę jeszcze zrobić, aby cieszyć się zdrowymi, żółtymi i bardzo smacznymi śliwkami?

-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Śliwa, jak chronić przed gniciem na drzewie
Fotki przedstawiają brunatną zgniliznę drzew pestkowych. Oprysk czy to Topsinem czy innym środkiem, np Bumper, Horizon powinien być przeprowadzony również w czasie kwitnienia, gdyż zakaża przez kwiaty. Środki miedziowe stosuje się w okresie bezlistnym /fitotoksyczne działanie miedzi/. Czy usuwasz zmumifikowane owoce z drzew?
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
To ważne. Patogen zimuje zarówno w mumiach na drzewie (w postaci sporodochiów), ale też w opadłych, gnijących owocach (jako pseudosklerocja). Te dwa źródła infekcji trzeba w pierwszej kolejności eliminować. Potem opryski.
Wszystkie mumie są usuwane wraz z przycinaniem drzewa na wiosnę, ziemia wkoło drzewa jest wygrabiona z lisci i wiekszych części owoców. Na pewno coś tam zostaje. Może tą ziemię pryskać czymś odkarzającym? Topsin można używać tylko dwa razy w sezonie. Dokupie wiec jeszzce jeden oprysk i zobaczymy. Dzięki za zainteresowanie tematem. drzewo w facie białego pąka jest bezlistne, myśle ze miedzian nie szkodzi.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Zadbaj by jak najszybciej usuwać mumie. Potem korzystaj z programu ochrony dla brunatnej zgnilizny drzew pestkowych.
Śliwa wiśniowa
Cześć,
bardzo proszę o identyfikację przyczyn deformacji liści na mojej śliwie.
https://www.dropbox.com/s/7kv954i8lvai9 ... 2.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/o64040d86qz9w ... 4.jpg?dl=0
Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję.
bardzo proszę o identyfikację przyczyn deformacji liści na mojej śliwie.
https://www.dropbox.com/s/7kv954i8lvai9 ... 2.jpg?dl=0
https://www.dropbox.com/s/o64040d86qz9w ... 4.jpg?dl=0
Za wszelkie odpowiedzi bardzo dziękuję.
Re: Śliwa wiśniowa
Kiedy sadzona, jaka gleba? Marszczenie się i nieprawidłowe wykształcanie się liści jest oznaką niewłaściwych warunków glebowych, ciężka i mało przepuszczalna gleba.Śliwy wiśniowe wymagają przepuszczalnych, lżejszych gleb.
Nie wiem czy dobrze widzę, ale chyba liście zaczynają zasychać od brzegów.To również objaw u roślin, które wymagają gleb przepuszczalnych a posadzono je na ciężkiej.
Na dodatek chyba jest tam włóknina i kamień co dodatkowo utrudnia życie korzeniom, a widać to na liściach.
Nie wiem czy dobrze widzę, ale chyba liście zaczynają zasychać od brzegów.To również objaw u roślin, które wymagają gleb przepuszczalnych a posadzono je na ciężkiej.
Na dodatek chyba jest tam włóknina i kamień co dodatkowo utrudnia życie korzeniom, a widać to na liściach.