Rodzik 66
-
- 500p
- Od: 26 sie 2010, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rodzik 66
Hej
wg mnie nic nie zmieniaj bo to co pokazałaś jest super. Chciałaś kolorowo i jest. Bardzo ładny projekt.
wg mnie nic nie zmieniaj bo to co pokazałaś jest super. Chciałaś kolorowo i jest. Bardzo ładny projekt.
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Asiu fajny projekt, świerki Conika będą się prezentowały - moje ulubione
ale nie stać mnie na nie, trzmielina też fajnie wygląda z azaliami - wszystko posadzisz w kwaśnej ziemi, obsypiesz korą i będą bajki
Asiu kup sobie kwaśnego podłoża z dwa worki jak będziesz sadziła to zrób dziurę trochę większą jak doniczka z której będziesz wyjmowała roślinkę, nasyp do niej kwaśnej ziemi a najlepiej jak jeszcze kupisz nawóz do iglaków (nie są drogie ok 7zł za paczuszkę) wymieszaj z tą ziemią, troszkę podlej i znów wymieszaj i na to wysadź iglaki, azalie, wrzosy itp
Ja w ten sposób wysadziłam tuje, iglaki, róże i rhododendrona - tak mu się spodobało, że nareszcie zakwitł
bo w ubiegłym roku nie zakwitł ani jeden.

Asiu kup sobie kwaśnego podłoża z dwa worki jak będziesz sadziła to zrób dziurę trochę większą jak doniczka z której będziesz wyjmowała roślinkę, nasyp do niej kwaśnej ziemi a najlepiej jak jeszcze kupisz nawóz do iglaków (nie są drogie ok 7zł za paczuszkę) wymieszaj z tą ziemią, troszkę podlej i znów wymieszaj i na to wysadź iglaki, azalie, wrzosy itp
Ja w ten sposób wysadziłam tuje, iglaki, róże i rhododendrona - tak mu się spodobało, że nareszcie zakwitł

Pozdrawiam
- as1112
- 200p
- Od: 28 mar 2012, o 15:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Dzięki piękne za rady. Koniecznie muszę kupić kwaśną ziemię. Nawóz już mam - Pinivit 
Teraz jeszcze dojrzałam okrywowe róże - też są śliczne
Dziś będę na działeczce to sobie wszystko wymierzę zanim poczynię zakupy. Zaczynam się martwić czy te moje rabaty nie są za małe
Poszerzać za bardzo nie mogę bo mężyk walczy o trawnik, którego ciągle mu ubywa ;)

Teraz jeszcze dojrzałam okrywowe róże - też są śliczne

Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
- as1112
- 200p
- Kontakt:
Podłamałam się dziś swoim amatorskim podejściem. Zaczynam wszystko od złej strony. Pomierzyłam sobie z rana rabatki, podejrzałam średnice i rozstawy wybranych roślin i okazuje się, ze nie ma opcji aby tyle się tam tego zmieściło
Wsadzę co najwyżej świerki Conica i jałowce płożące. No może parę Berberysów czy tawuł uda się wcisnąć ;) Nie mogę bardziej rozszerzyć rabat bo zajmą połowę trawnika ;)
Projekt Kasi muszę wiec odłożyć, ale na pewno wykorzystam go w przyszłości, np do rabaty przy domku
Dobrze, ze nie pozamawiałam roślin bo bym musiała je na balkonie poustawiać
Wczoraj wsadziłam sobie boróweczki i poziomki a dziś znów nie ma wody
Wczoraj była czyli pewnie znów awaria - makabra
Poza tym zastanawiam się - jak zwykle po fakcie - czy iglaki nie będą się gryzły z drzewkami owocowymi
Część świerków miałaby być dookoła trawnika, na środku którego są drzewka owocowe. Co sądzicie 

Projekt Kasi muszę wiec odłożyć, ale na pewno wykorzystam go w przyszłości, np do rabaty przy domku

Dobrze, ze nie pozamawiałam roślin bo bym musiała je na balkonie poustawiać

Wczoraj wsadziłam sobie boróweczki i poziomki a dziś znów nie ma wody

Poza tym zastanawiam się - jak zwykle po fakcie - czy iglaki nie będą się gryzły z drzewkami owocowymi

Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
ja bym powiększyła rabatę by zmieścić na niej wszystko co chciałaś
A jak tak ciągle są awarie wody to może warto pomyśleć o jakiejś beczce? Na działce bez wody to jak bez ręki a jeszcze jak sa dzieci to już w ogóle kaplica. Jak byś miała beczkę miałabyś tak awaryjnie wodę do podlewania czy umycia.

- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
tak ,tak -ja bym też powiększyła, zreszta u siebie tez to robie non stop,powiększam ,tworzę nowe rabaty -w końcu gdzieś trzeba sadzić
co do beczki to tez się zgadzam-u mnie beczka stoi przy altance i albo napełnia sie samoczynnie z rynny jak pada ,albo od czasu do czasu napełniamu ją wodą ze studni

co do beczki to tez się zgadzam-u mnie beczka stoi przy altance i albo napełnia sie samoczynnie z rynny jak pada ,albo od czasu do czasu napełniamu ją wodą ze studni
- as1112
- 200p
- Kontakt:
Zgadzam się z Wami - beczka musi być. Maltretuję męża aby ja wreszcie przywiózł ale zawsze coś ważniejszego ma na głowie
Może i bym powiększyła te rabatki ale teraz to już w ogóle nie wiem co robić
Spisałam sobie z doniczek nazwy jałowców, które mam na stanie - kupiłam je bez żadnej wiedzy, parę dni po zakupie działki
, zdałam się na doradce szkółki ogrodowej. Okazuje się, ze mam 4 x jałowca Blue Carpet dorastającego po 10 latach do wys. 0,5m i szerokości 4 m oraz jałowca Pfitzeriane Aurea, wys. 1,5m i szerokości 3m
Przecież to jakieś olbrzymy jak na moje tereny
Co ja mam z nimi zrobić? RAAATUUUNKUUU!!!

Może i bym powiększyła te rabatki ale teraz to już w ogóle nie wiem co robić

-
- 500p
zawsze możesz przycinać i nie pozwolić się tak rozrosnąć 

- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
Asiu spokojnie! Zanim one podrosną do takich rozmiarów to może kupisz nową działkę albo hmm będzie koniec świata
Asiu po prostu mocniej przytniesz na jesień i wiosnę, ja swoje przycinam w zależności od wielkości od 5cm do 15cm, sadź co masz i tam gdzie sobie zaplanowałaś. Ja też dostałam "po głowie" od M za swoje rabatki, bo trawnika mu mało a i tak na nim nie leży tylko na basenie albo na leżaku, ale Asiu w sumie ty masz dzieci więc może to troszkę inaczej wygląda
Wczoraj była u mnie dwójka maluszków biegały po warzywniaku
czyli tam gdzie miały zakaz a trawnik oczywiście pusty 

Asiu po prostu mocniej przytniesz na jesień i wiosnę, ja swoje przycinam w zależności od wielkości od 5cm do 15cm, sadź co masz i tam gdzie sobie zaplanowałaś. Ja też dostałam "po głowie" od M za swoje rabatki, bo trawnika mu mało a i tak na nim nie leży tylko na basenie albo na leżaku, ale Asiu w sumie ty masz dzieci więc może to troszkę inaczej wygląda

Wczoraj była u mnie dwójka maluszków biegały po warzywniaku

Pozdrawiam
- as1112
- 200p
- Kontakt:
Ufff, no to troszkę mnie pocieszyłyście
Chyba tak zrobię, będę je systematycznie przycinać żeby się nie rozłaziły. A już myślałam żeby je opchnąć na all ;)
No właśnie, te dzieciaki
U nas dlatego warzywnik będzie ogrodzony i zakaz wstępu ;)
Jakiej szerokości macie rabaty?

No właśnie, te dzieciaki

Jakiej szerokości macie rabaty?
-
- 500p
Oj to rożnie. Pod oknem domku przy ścieżce tak na oko bo nie mierzyłam ma 35cm x 450cm. Dwie mają takie wymiary tylko jedna jest lewa a druga prawa i sa to rogi działek
, trzeci róg działki z kącikiem porzeczkowym ma głębokości ok 130cm i boki po 300-400cm, będzie jeszcze czwarty róg działki ale nie wiam jeszcze jak z wymiarami bo tam jest kompostownik i muszę go jakos wkomponować.
Pod drugim oknem mam jakieś 45cm x 180cm, i kolejna wzdłuż domku 70x450cm

Pod drugim oknem mam jakieś 45cm x 180cm, i kolejna wzdłuż domku 70x450cm
- as1112
- 200p
- Kontakt:
Dzięki bardzo. Tak myślę aby choć do 150 cm je poszerzyć.
Co do tych jałowców jeszcze to właśnie wyczytałam, ze fajnie wyglądają na wrzosowiskach ;) Za moimi wrzosami jeden jest posadzony więc będę go przycinać systematycznie i mam nadzieję będzie dobrze. Poza tym dwa postanowiłam wsadzić przed tarasem ( którego jeszcze nie ma ;) To już 3 rozdysponowane. Jeden jest jakiś padnięty a z czterema to już jakoś sobie poradzę
Modlę się żeby woda już była
Czekam na męża, wciągamy pizzę i na działeczkę. Codziennie jesteśmy po około 2 godzinki i po troszeczku ciupiemy ;)
Co do tych jałowców jeszcze to właśnie wyczytałam, ze fajnie wyglądają na wrzosowiskach ;) Za moimi wrzosami jeden jest posadzony więc będę go przycinać systematycznie i mam nadzieję będzie dobrze. Poza tym dwa postanowiłam wsadzić przed tarasem ( którego jeszcze nie ma ;) To już 3 rozdysponowane. Jeden jest jakiś padnięty a z czterema to już jakoś sobie poradzę

Modlę się żeby woda już była

-
- 500p
To smacznego i miłego ciupania 

- as1112
- 200p
- Kontakt:
Uschły mi poziomki a świerki Conica przyszły mniejsze niż miały być - 28 cm zamiast 40 cm
Dół!

-
- 500p
Pewnie liczyli z bryłą korzeniową
ja bym reklamowała