Rodzik 66

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Rodzik 66

Post »

Hej
wg mnie nic nie zmieniaj bo to co pokazałaś jest super. Chciałaś kolorowo i jest. Bardzo ładny projekt.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

Asiu fajny projekt, świerki Conika będą się prezentowały - moje ulubione ;:oj ale nie stać mnie na nie, trzmielina też fajnie wygląda z azaliami - wszystko posadzisz w kwaśnej ziemi, obsypiesz korą i będą bajki :D
Asiu kup sobie kwaśnego podłoża z dwa worki jak będziesz sadziła to zrób dziurę trochę większą jak doniczka z której będziesz wyjmowała roślinkę, nasyp do niej kwaśnej ziemi a najlepiej jak jeszcze kupisz nawóz do iglaków (nie są drogie ok 7zł za paczuszkę) wymieszaj z tą ziemią, troszkę podlej i znów wymieszaj i na to wysadź iglaki, azalie, wrzosy itp
Ja w ten sposób wysadziłam tuje, iglaki, róże i rhododendrona - tak mu się spodobało, że nareszcie zakwitł ;:oj bo w ubiegłym roku nie zakwitł ani jeden.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Dzięki piękne za rady. Koniecznie muszę kupić kwaśną ziemię. Nawóz już mam - Pinivit :)

Teraz jeszcze dojrzałam okrywowe róże - też są śliczne :) Dziś będę na działeczce to sobie wszystko wymierzę zanim poczynię zakupy. Zaczynam się martwić czy te moje rabaty nie są za małe :shock: Poszerzać za bardzo nie mogę bo mężyk walczy o trawnik, którego ciągle mu ubywa ;)
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Podłamałam się dziś swoim amatorskim podejściem. Zaczynam wszystko od złej strony. Pomierzyłam sobie z rana rabatki, podejrzałam średnice i rozstawy wybranych roślin i okazuje się, ze nie ma opcji aby tyle się tam tego zmieściło ;:14 Wsadzę co najwyżej świerki Conica i jałowce płożące. No może parę Berberysów czy tawuł uda się wcisnąć ;) Nie mogę bardziej rozszerzyć rabat bo zajmą połowę trawnika ;)

Projekt Kasi muszę wiec odłożyć, ale na pewno wykorzystam go w przyszłości, np do rabaty przy domku ;:63

Dobrze, ze nie pozamawiałam roślin bo bym musiała je na balkonie poustawiać :;230

Wczoraj wsadziłam sobie boróweczki i poziomki a dziś znów nie ma wody :( Wczoraj była czyli pewnie znów awaria - makabra ;:134

Poza tym zastanawiam się - jak zwykle po fakcie - czy iglaki nie będą się gryzły z drzewkami owocowymi ;:218 Część świerków miałaby być dookoła trawnika, na środku którego są drzewka owocowe. Co sądzicie :?:
Moje początki: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55280" onclick="window.open(this.href);return false;
davussum
500p
500p

Post »

ja bym powiększyła rabatę by zmieścić na niej wszystko co chciałaś :heja A jak tak ciągle są awarie wody to może warto pomyśleć o jakiejś beczce? Na działce bez wody to jak bez ręki a jeszcze jak sa dzieci to już w ogóle kaplica. Jak byś miała beczkę miałabyś tak awaryjnie wodę do podlewania czy umycia.
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

tak ,tak -ja bym też powiększyła, zreszta u siebie tez to robie non stop,powiększam ,tworzę nowe rabaty -w końcu gdzieś trzeba sadzić ;:173
co do beczki to tez się zgadzam-u mnie beczka stoi przy altance i albo napełnia sie samoczynnie z rynny jak pada ,albo od czasu do czasu napełniamu ją wodą ze studni
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Zgadzam się z Wami - beczka musi być. Maltretuję męża aby ja wreszcie przywiózł ale zawsze coś ważniejszego ma na głowie :|

Może i bym powiększyła te rabatki ale teraz to już w ogóle nie wiem co robić :( Spisałam sobie z doniczek nazwy jałowców, które mam na stanie - kupiłam je bez żadnej wiedzy, parę dni po zakupie działki ;:14 , zdałam się na doradce szkółki ogrodowej. Okazuje się, ze mam 4 x jałowca Blue Carpet dorastającego po 10 latach do wys. 0,5m i szerokości 4 m oraz jałowca Pfitzeriane Aurea, wys. 1,5m i szerokości 3m ;:218 Przecież to jakieś olbrzymy jak na moje tereny :( Co ja mam z nimi zrobić? RAAATUUUNKUUU!!!
davussum
500p
500p

Post »

zawsze możesz przycinać i nie pozwolić się tak rozrosnąć ;:209
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

Asiu spokojnie! Zanim one podrosną do takich rozmiarów to może kupisz nową działkę albo hmm będzie koniec świata :;230
Asiu po prostu mocniej przytniesz na jesień i wiosnę, ja swoje przycinam w zależności od wielkości od 5cm do 15cm, sadź co masz i tam gdzie sobie zaplanowałaś. Ja też dostałam "po głowie" od M za swoje rabatki, bo trawnika mu mało a i tak na nim nie leży tylko na basenie albo na leżaku, ale Asiu w sumie ty masz dzieci więc może to troszkę inaczej wygląda ;:oj
Wczoraj była u mnie dwójka maluszków biegały po warzywniaku :twisted: czyli tam gdzie miały zakaz a trawnik oczywiście pusty :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Ufff, no to troszkę mnie pocieszyłyście :) Chyba tak zrobię, będę je systematycznie przycinać żeby się nie rozłaziły. A już myślałam żeby je opchnąć na all ;)

No właśnie, te dzieciaki :lol: U nas dlatego warzywnik będzie ogrodzony i zakaz wstępu ;)

Jakiej szerokości macie rabaty?
davussum
500p
500p

Post »

Oj to rożnie. Pod oknem domku przy ścieżce tak na oko bo nie mierzyłam ma 35cm x 450cm. Dwie mają takie wymiary tylko jedna jest lewa a druga prawa i sa to rogi działek Obrazek, trzeci róg działki z kącikiem porzeczkowym ma głębokości ok 130cm i boki po 300-400cm, będzie jeszcze czwarty róg działki ale nie wiam jeszcze jak z wymiarami bo tam jest kompostownik i muszę go jakos wkomponować.
Pod drugim oknem mam jakieś 45cm x 180cm, i kolejna wzdłuż domku 70x450cm
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzięki bardzo. Tak myślę aby choć do 150 cm je poszerzyć.

Co do tych jałowców jeszcze to właśnie wyczytałam, ze fajnie wyglądają na wrzosowiskach ;) Za moimi wrzosami jeden jest posadzony więc będę go przycinać systematycznie i mam nadzieję będzie dobrze. Poza tym dwa postanowiłam wsadzić przed tarasem ( którego jeszcze nie ma ;) To już 3 rozdysponowane. Jeden jest jakiś padnięty a z czterema to już jakoś sobie poradzę :)

Modlę się żeby woda już była ;:215 Czekam na męża, wciągamy pizzę i na działeczkę. Codziennie jesteśmy po około 2 godzinki i po troszeczku ciupiemy ;)
davussum
500p
500p

Post »

To smacznego i miłego ciupania ;:333
Awatar użytkownika
as1112
200p
200p
Kontakt:

Post »

Uschły mi poziomki a świerki Conica przyszły mniejsze niż miały być - 28 cm zamiast 40 cm :( Dół!
davussum
500p
500p

Post »

Pewnie liczyli z bryłą korzeniową :? ja bym reklamowała
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”