Wiklinowy balkon Lilaska

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiklinowy balkon Lilaska

Post »

Czy ta "Kobieta i życie" z aranżacjami balkonów,o których mowa,to na pewno numer majowy ;:218 ?
Martika
Awatar użytkownika
lilasek
200p
200p
Od: 4 kwie 2012, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Martika68 pisze:Czy ta "Kobieta i życie" z aranżacjami balkonów,o których mowa,to na pewno numer majowy ;:218 ?
tak, ze pewnością numer 5, na okładce jest Krystyna Janda z córką, a te porady są na 96 stronie bodajże. Ja robię stolik, którego nie ma w tym numerze, dzisiaj go skończę i pokaże Wam, jak również co jest potrzebne do zrobienia i całkowity koszt realizacji ;)
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41

Post »

Kurde :twisted: ,aż szkoda,że nie mam balkonu ;:223 .Ale może na taras wykorzystam ;:224 .Czekam z niecierpliwością na zdjęcia :wit
Awatar użytkownika
lilasek
200p
200p

Post »

dziewczyny zrobiłam dziada! jestem umordowana po pachy, facet teraz odkurza balkon bo normalnie szok, jak już nie mam siły ;) poza tym balkonem jeszcze przymocowałam resztę wikliny po lewej stronie... podrapana jestem jakbym się z dzikimi kotami umówiła na lunch ;) W międzyczasie byłam 2 razy w casto, bo niestety mam tak denne ściany, że szok. Przez to że ocieplili wieżowiec nadbudowali tym samym 11 cm styropianem musiałam kołki kupić długie na 16 cm. Dobrze, ze mam takie długie wiertło...
Zdjęcia wstawię jutro, jak już powieszę kratkę, żeby dwa razy nie wstawiać zdjęć, jednakże jestem z siebie dumna jak diabli ;))
A Wy dzisiaj coś robiłyście czy leniuch?
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Awatar użytkownika
Lineta
1000p
1000p
Od: 15 mar 2012, o 21:02

Post »

Lilasku, jesteś wielka. ;:138
Też czekam na zdjęcia, ale dzisiaj rzeczywiście już odpocznij.
Ja dzisiaj tylko latałam z aparatem i trzaskałam zdjęcia. I siedziałam na forum.
Ogród tysiąca kwiatów i motyli. Serdeczne pozdrowienia, Gosia
Ogród Linety
Ogród Linety cz.2
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31

Post »

Witam :) w końcu i ja do Ciebie trafiłam - fantastycznie! Podoba mi się Twój leśny balkon, rób skalniaki, one zawsze są śliczne, a na kwiaty i tak kupisz jeszcze nie jedną doniczkę :wink:
A bonsai boskie :)
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
lilasek
200p
200p

Post »

jak słowo rzekłam tak tez niniejszym czynię i wstawiam zdjęcia z małego update'u swojego balkonu ;)

Lewą ścianę pokryłam w całości wikliną
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tutaj poczekalnia dla rojników, czekają na swój skalniaczek ;)
Obrazek

Stoliczek rozmiar 47,4 x 44,4 - sosna:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

w razie, gdyby ktoś był chętny i ciekawy z czego dokładnie się składa to moge rozpisać z przykładami foto. Nie jestem pomysłodawczynią tego stolika, bo podobne są na alegrooooo, ale ja wole zrobić sama, poza tym wyniosło mnie to o wiele taniej: front meblowy panelowy 19,39 zł; kawałek deski kantówki 1,5 m -4,66 zł, zawiasy 3 szt po 2,89 zł, 3 śruby z kołkami ( u mnie musiały być bardzo długie 16 cm bo mam ocieplony wieżowiec i niestety jest gruba warstwa styropianu, ale sądzę, że takie 6 cm długości to świat. Deska, do której mocuje się stolik powinna by takiej długości jak stolik, ale ja dałam ją pod cały parapet bo po pierwsze była dokładnie tej samej długości, a po drugie do niej sobie zamocuję różne doniczki z ziołami - tak planuję ;) Koszt realizacji 32,72 zł (nie liczyłam kołków). A no i jeszcze farby, ja pomalowałam akrylową półmatową w kolorze orzecha ;)

Swoją drogą powojnika musiałam okryć kamieniami bo mi Romek wykopał ziemię, czytałam że dobrze jest posadzić rośliny skalne, więc pojawił się tam rozchodnik ościsty ;)
Na kratkę posadzę sundaville czerwoną, mam nadzieję, że to to dość spore jest. A orientujecie się dziewczyny czy może być mniejsza donica do tego nie taka wielka jak do powojnika?

aaaa i zapomniałam dopisać, bo do stolika będą siedzenia, zastanawiałam się czy nie kupić sosnowych taboretów, ale przeca mogę mieć jeszcze kilka takich pni brzozowych ;) więc będą brzozowe pieńki do siedzenia, żeby pasowało ;)
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fajny ten stoliczek ;:63 .No i super,że się składa ;:333
A czy ta kratka na sundavillę odstaje trochę od ściany?bo słabo widać,a chyba musi-żeby mogła się okręcać roślinka.Tak sobie kombinuję ;:224 .
Podobają mi się te kolorki Twojego wystroju balkonu ;:215
Awatar użytkownika
lilasek
200p
200p

Post »

jola1313 pisze:Fajny ten stoliczek ;:63 .No i super,że się składa ;:333
A czy ta kratka na sundavillę odstaje trochę od ściany?bo słabo widać,a chyba musi-żeby mogła się okręcać roślinka.Tak sobie kombinuję ;:224 .
Podobają mi się te kolorki Twojego wystroju balkonu ;:215

a dziękuję bardzo... a wiesz, zabrzmię jak laik, ale ona ma odstawać? szczerze powiedziawszy wszędzie gdzie widziałam , kratki były przylegające do ściany, może to moje błędne założenie... nie wiem jak ta sundavilla się pnie i po czym ;) jak coś moge ją puścić w dół a tam walnąć powojnika lub bluszcz lub cokolwiek co się bedzie po tym wspinać, bo możliwości z ta ściana steropianową mam słabe, chyba że pokombinuję z jakimiś prostopadłymi do ściany szczebelkami gdzieniegdzie ;) ...nie znam się na tych pnących roślinkach ...
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Pięknie! Aż mi wstyd, że mój balkom to na razie takie pobojowisko :;230
Bardzo ładne roślinki na skalniaczek, u nas jest kiermasz ogrodniczy w sobotę to mam nadzieję, ze sobie jakieś kupię na balkonik. Stoliczek rewelka, z pieńkami brzozowymi będzie super klimat.
Jola ma racje - - pnie się okręcając łodyżki naokoło podpory - u mnie pieknie rosła na zwykłej bambusowej podpórce ale musi mieć troszke miejsca za kratka aby się owinąć.
Kicia pieknie pozuje na parapecie ;:196
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam małą sadzonkę tej roślinki (przezimowałam mi ;:138 ) i z tego co widzę to ona się owija wokół patyczka.To chyba taka kratka musi trochę odstawać,żeby ta roślinka miała jak rosnąć.Myślę,że wszystkie pnącza w podobny sposób się oplatają i musi być miejsca trochę od ściany.Ja mam w ogródku wiciokrzewy i clematisy-na kratkach ,które są pod kątem do ściany ;:215 :wit
hugomir_a
200p
200p
Od: 18 mar 2012, o 18:56

Post »

No kochana jak powiedziałaś tak zrobiłaś i wyszło Ci świetnie :) Zazdroszczę samozaparcia, ja musiałabym wyszlifować, zabejcowć i polakierować swój komplet balkonowy (sosnowy), który po remoncie mieszkania nie wygląda za dobrze, ale...mi się nie chce :) Dlatego tym bardziej podziwiam :wink:
Nieśmiało, skromnie, balkonowo... Zapraszam! :)
Pozdrawiam Alicja
baiana
200p
200p
Od: 11 maja 2008, o 15:31

Post »

Niezły klimacik się robi :) Podoba mi się bardzo.
Miałam kiedyś sundaville i też się pięła po kratce, która lekko odstawała od ściany i raczej dobrze jej bylo :wink:
Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
Awatar użytkownika
lilasek
200p
200p

Post »

Niunia1981 pisze:Pięknie! Aż mi wstyd, że mój balkom to na razie takie pobojowisko :;230
Bardzo ładne roślinki na skalniaczek, ...
Jola ma racje - - pnie się okręcając łodyżki naokoło podpory - u mnie pieknie rosła na zwykłej bambusowej podpórce ale musi mieć troszke miejsca za kratka aby się owinąć.
Kicia pieknie pozuje na parapecie ;:196
dziękuję bardzo ;)
za Kicię szczególnie, znaczy Bazyl ogólnie zawsze się wtrynia do zdjęć :)
jola1313 pisze:Ja mam małą sadzonkę tej roślinki (przezimowałam mi ;:138 ) i z tego co widzę to ona się owija wokół patyczka.To chyba taka kratka musi trochę odstawać,żeby ta roślinka miała jak rosnąć.Myślę,że wszystkie pnącza w podobny sposób się oplatają i musi być miejsca trochę od ściany.Ja mam w ogródku wiciokrzewy i clematisy-na kratkach ,które są pod kątem do ściany ;:215 :wit
no macie rację, już wiem jak go przyczepię, na szczęście jestem z tych co chomikują pewne rzeczy na zasadzie "lubię mieć to w domu" i zrobię odstęp kratki od ściany. mam nadzieję że jakieś 5 cm wystarczy :)
hugomir_a pisze:zabejcowć i polakierować swój komplet balkonowy (sosnowy)
ojej, toż to piękna zabawa... ja tam uwielbiam coś fajnego tworzyć, czy naprawiać... bo potem jest satysfakcja, a takie zmęczenie mi służy bardzo... za dużo człowiek siedzi przed komputerem ;)
Jakub_ pisze:Bardzo pięknie zaaranżowany balkon :D
aj witam bardzo w moich skromnych progach i z miejsca dziękuję za miłe słówko ;)
Pozdrawiam Lila
Mój wiklinowy balkon
Awatar użytkownika
Martika68
200p
200p
Od: 7 gru 2011, o 09:14

Post »

Tak,stoliczek jest bardzo ładny.Masz smykałkę do takich robótek.A myślałam,że to tylko panowie takie rzeczy potrafią.Ja to jedynie sweterki na drutach itp. :oops:
Martika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”