Zantedeschia elliottiana (Kalla kwitnąca latem )cz.2

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
ODPOWIEDZ
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Lilie - uprawa - cz.3

Post »

Kalia to nie lilia.Lilia ma cebule,kalia ma bulwy.Daj jej spokój,bliżej wiosny,ruszy. W trakcie
wzrostu ,lubi wilgotną ziemię.
_fox_

Re: Kalla Zantedeschia aethiopca cz.2

Post »

U mnie jak na razie rośnie na okrągło bez spoczynku, ale to młode kłącza i kwiatu nie wydadzą.
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p
Od: 25 gru 2009, o 13:09

Post »

_fox_, śliczny okaz ;:63 gratuluję :)

Moja kalia nieświadoma przedłużającej się zimy też zakończyła zimowanie i jakiś miesiąc temu została posadzona do donicy.
Dzisiaj wygląda tak:

Obrazek
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p
Od: 26 lis 2010, o 23:51

Post »

Ja będę sadzić w ten weekend. Część ma już spore kiełki. Natomiast chciałabym się Was poradzić - kupiłam jakiś miesiąc temu dwie bulwy. Są jasne i twarde i nie wykazują oznak życia mimo, iż trzymam je na jasnym oknie na wilgotnej ziemi. Czy to normalne?
I jeszcze jedno pytanie - czy takie kiełkujące bulwki można/trzeba moczyć w środkach owado- i grzybobójczych przed posadzeniem? Wielkie dzięki.
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

@Magdallena - ja miałem dokładnie tak samo rok temu. Wczesną wiosną dokupiłem 2 bulwy Zantedeschi Rehmanna. I miałem dokładnie tak jak Ty. Te starsze bulwy już miały kiełki po 1,5 cm, a nowe po ok. 2 mm i jakby cały czas były w głębokim zimowym śnie. Być może producenci traktują bulwy jakąś chemią, która ma za zadanie spowolnić kiełkowanie? Teraz to się wyrównało i wszystkie bulwy mają kiełki mniej więcej tej samej wielkości.

Jeśli chodzi o moczenie w różnych roztworach grzybobójczych to ja z tego zrezygnowałem - nie mam gdzie, nie mam kiedy itp. ;:224 Po prostu stwarzam im warunki w których rozwój grzybów i innych patogenów jest minimalny.

Aha, bym zapomniał - bulw nie trzyma się w zimnie na wilgotnej ziemi bo je szlak trafi, yyy tzn. grzyby zjedzą. Albo mają mieć spoczynek czyli sucho i niska temp. (ok 5-10st), albo rozwój czyli ciepło, woda i słońce i powinny być zakopane. ;:333
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

Dzięki Michale za odpowiedź ;:196 najważniejsze, że nie jest z nimi źle i mi wykiełkują. Położyłam je na ziemi, żeby zachęcić je do kiełkowania, ociągam się z posadzeniem, bo mało mam miejsca. Myślałam, że to skłoni ich do kiełkowania. Te, co nie chcą kiełkować to nie wiem, w jakich warunkach były przechowywane, bo je niedawno kupiłam. Ale te moje, co się budzą, były zimowane w chłodnym i suchym miejscu.
Może dla pewności wymoczę te bez kiełków? Boję się, że tymi z kiełkami takie moczenie może zaszkodzić, chyba, że zanurzę tylko samą "dupkę" ;:172
Awatar użytkownika
karminka
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 14:14

Post »

Też długo czekałam na kiełki z nowo kupionych bulwek. Stare były już dość duże zanim te młode "postanowiły ruszyć w górę". :D
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
Karolina86
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 lut 2013, o 14:57

Post »

Obrazek

Witam, chciałam Wam pokazać moją Kalle którą posadziłam 19 marca i powoli zaczyna nabierać kształtów :) Zdjęcie niezbyt ostre bo robione z telefonu.

Zdjęcie usunięto z hostingu.
bab...
? ?
Awatar użytkownika
Magdallena
1000p
1000p

Post »

No piękne maleństwo ;:138 Będziesz późniejsz przesadzać do większej doniczki czy w tej zostanie?
Awatar użytkownika
Karolina86
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Myślę, że będę musiała ją przesadzić bo już jest tam dosyć sporo korzonków i z czasem może zabraknąć im miejsca :) Zobaczymy co z niej będzie mam nadzieję że zakwitnie ;:215
? ?
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p

Post »

Orientuje się ktoś, czym mogą być spowodowane wiotkie liście, a właściwie łodygi kalii?
Awatar użytkownika
Karolina86
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witaj, nie mam zbytniego doświadczenia z tym kwiatem bo jest to moja pierwsza sadzonka :) ale jeżeli liście bądź łodygi robią się wiotkie to może jest to spowodowane zbyt nadmiernym lub niedostatecznym podlewaniem rośliny. To są tylko moje domysły więc może wypowie się ktoś bardziej doświadczony lecz w każdym bądź razie chciałam pomóc :) Może wstaw zdjęcie to będzie łatwiejsze do zdiagnozowania :)
? ?
Awatar użytkownika
Mike22
200p
200p
Od: 6 lis 2010, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeśli wilgoci ma w normie to chyba zbyt mało światła. Poszukaj, w wątku już ktoś też miał ten problem.
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Awatar użytkownika
karminka
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 14:14

Post »

Roślina jest wyciągnięta. Przestaw w widne miejsce :D
Pozdrawiam, Ania.
Awatar użytkownika
kamea
100p
100p

Post »

Dziękuję za odpowiedzi :)

Roślinka raczej ma odpowiednią ilość wody, więc chyba ta przyczyna odpada.

Możliwe jednak, że ma za mało słońca :/ dzisiaj sugerując się waszymi odpowiedziami wystawiłam ją na balkon :)

Zrobiłam jej też zdjęcia - wygląda tak:

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”