Stewia (Stevia rebaudiana)
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: herbata lub stevia(stewia)
jak tam Wasze stevie? moje bardzo powoli rosną:( jakie powinnam zapewnić im warunki?
Iwonko.
Przepszczalna ziemia, lepiej za sucho niż za mokro. Mi najlepiej rosnie w mieszaninie torfu z piaskiem . Jak najwięcej słonca. Uszczyknięta ładnie się rozkrzewiła, puszczona samopas strasznie ciągnie do gory
Ps. mam ją pierwszy rok.
Przepszczalna ziemia, lepiej za sucho niż za mokro. Mi najlepiej rosnie w mieszaninie torfu z piaskiem . Jak najwięcej słonca. Uszczyknięta ładnie się rozkrzewiła, puszczona samopas strasznie ciągnie do gory
Ps. mam ją pierwszy rok.
-
- 200p
dzięki..moja chyba ma za mokro przez te deszcze. I nie uszczknełam. A listki ma rzeczywiście słodkie dziś smakowałam
w przyszłym roku wsadzę ją wyżej i dodam piasku do ziemi.

w przyszłym roku wsadzę ją wyżej i dodam piasku do ziemi.

Ja też na razie próbuje, tak wyglądają w tej chwili.Pierwsza z lewej wygięta jak paragraf,druga z lewej coś choruje zasychają jej końcówki liści na łodydze pojawił się brunatny nalot. Trzecia pięknie rośnie ale jak widać czwarta (uszczyknięta) ma niewiele mniej masy liściowej nie ma problemu z oginaniem się roślinki, a czubek można ukorzenić.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jak dostanę nasiona, to spróbuję też w przyszłym roku ze stewią na balkonie. Widzę po papryce: na balkonie rośnie świetnie, a na działce jakieś takie zamorzone. Chyba stewia ma podobne wymagania jak papryka?
Waleria
Mam wsadzoną w gruncie też jedną, radzi sobie całkiem dobrze. Ale z tego co czytałem stevia ma bardzo słabo rozwinięty system korzeniowy więc doniczki jak najbardziej. Mam nadzieję że na jesien uszczknę je tak 10 cm nad ziemią i przechowam do przyszłego roku.
-
- 200p
wat między moimi też są takie rożnice we wzroście. jedna wysoka, druga mała, jakby chora. Spróbuję zebrać nasiona i w przyszłym roku popróbuję w foli, w doniczce i gruncie. Zobacze gdzie się uda najlepiej.
Iwona pamiętaj że listeczki mają najwięcej steviozydu tuż przed kwitnięciem i wtedy powinno się je zbierac;D. Albo dobry słodzik albo nasionka. Idealnie by było gdyby udało się stevie przetrzymac zimą w piwnicy. W przyszłym roku na wiosnę by poszła że hohoho.
A na czym polega ta choroba u mnie na łodyżce są plamki brązowe częsciowo zajeło to całą łodygę (trochę jakby plesniała)i listeczki na koncach zasychają jakby były spażone. Wygląda mi to na jakiegos grzyba.
A na czym polega ta choroba u mnie na łodyżce są plamki brązowe częsciowo zajeło to całą łodygę (trochę jakby plesniała)i listeczki na koncach zasychają jakby były spażone. Wygląda mi to na jakiegos grzyba.
Re: Stewia
Pięknie ci wzeszły nasionka Esmeraldo, mi z wielu wysianych wzeszło zaledwie kilka,
ale to podobno normalka przy tych nasionach.
Napisz, jakie warunki zapewniłaś jej, ze masz taki sukces.
Może spróbuję jeszcze raz?
Patrząc na twoje widzę, że swoje powinnam przepikować do pojedynczych pojemników.
ale to podobno normalka przy tych nasionach.
Napisz, jakie warunki zapewniłaś jej, ze masz taki sukces.
Może spróbuję jeszcze raz?
Patrząc na twoje widzę, że swoje powinnam przepikować do pojedynczych pojemników.
When nothing goes right, go left.
Pozdrawiam, Kasia
Pozdrawiam, Kasia
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przemek-bardzo ładne. Możesz sobie na probę w kilku uszczknąc czubek, zobaczysz jak ładnie się rozkrzewi.
Witam Was 
Mi stewie wyrosly dwie (bardzo blisko siebie) i nie rozdzielilam ich jeszcze (mam pewne obawy, że mogę je stracić). Stewia chyba trochę obumiera (usycha). Nie mogę jej zapewnić pełnego słońca - może dlatego jest jej źle? Oto zdjęcie:

Mi stewie wyrosly dwie (bardzo blisko siebie) i nie rozdzielilam ich jeszcze (mam pewne obawy, że mogę je stracić). Stewia chyba trochę obumiera (usycha). Nie mogę jej zapewnić pełnego słońca - może dlatego jest jej źle? Oto zdjęcie:

Pozdrawiam, Monika
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=47082" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=47082" onclick="window.open(this.href);return false;
Po co wysiewałaś pod koniec lata?
Trzeba było to uczynić na początku marca, a nie teraz.
Moje krzaczki wysiane w marcu mają teraz ponad metr wysokości i rosną w gruncie. Niebawem będę mieć zbiory liści i trzeba będzie wykopać krzaczory i przenieść do domu.
Myślę, że nic u Ciebie z tego nie będzie, bo nie ta pora.
Sam się zastanawiam, czy moje rośliny przetrwają zimę w domu, bo zbyt krótki dzień, a co dopiero u Ciebie. Nie dość, że roślinki maleńkie, to jeszcze w Norwegii zimą dzień znacznie krótszy niż u mnie.
Trzeba było to uczynić na początku marca, a nie teraz.
Moje krzaczki wysiane w marcu mają teraz ponad metr wysokości i rosną w gruncie. Niebawem będę mieć zbiory liści i trzeba będzie wykopać krzaczory i przenieść do domu.
Myślę, że nic u Ciebie z tego nie będzie, bo nie ta pora.
Sam się zastanawiam, czy moje rośliny przetrwają zimę w domu, bo zbyt krótki dzień, a co dopiero u Ciebie. Nie dość, że roślinki maleńkie, to jeszcze w Norwegii zimą dzień znacznie krótszy niż u mnie.
Wysiewałam pod koniec czerwca "na próbę" bo akurat dostałam nasionka. Ot, prosta sprawa...
A jak nic nie będzie to nie... trudno. Tylko pytałam

A jak nic nie będzie to nie... trudno. Tylko pytałam

Pozdrawiam, Monika
Stewia ma 4 najpopularniejsze odmiany : Criole, Eirette, Morita , Katupy, z czego najcenniejsza jest Morita bo jest najsłodsza i najlepiej toleruje krótki dzień. Ale Morita prawie zupełnie nie wykształca nasion. Przeciętnie nawet najlepsze nasiona pozostałych odmian kiełkują w 5..6 % i jeśli są starsze niż 3..4 miesiące to praktycznie nie kiełkuja zupełnie . Dlatego właśnie nie ma sensu kupowac starych nasion lub nasion nieznanego pochodzenia. Morite i Eirette lepiej kupować w postaci sadzonek bo tutaj nasiona daja marne efekty. I generalnie czas na sadzonki to kwiecień a nie teraz.
Sprzedawcy nasion zazwyczaj nie wiedzą jakie odmiany sprzedają bo najczęsciej kupują w internecie " kota w worku" w dużym opakowaniu i
przepakowują w małe paczuszki bez zwracania uwagi na wiek nasion i odmianę.
Stewia spokojnie zimuje w miejscach o dodatniej temperaturze / garaż piwnica itp .. / wystaczy ja wykopać przed mrozami i schować . Więcej szczegółów na wwwe-stewia.pl Pozdrawiam Grzegorz
Sprzedawcy nasion zazwyczaj nie wiedzą jakie odmiany sprzedają bo najczęsciej kupują w internecie " kota w worku" w dużym opakowaniu i
przepakowują w małe paczuszki bez zwracania uwagi na wiek nasion i odmianę.
Stewia spokojnie zimuje w miejscach o dodatniej temperaturze / garaż piwnica itp .. / wystaczy ja wykopać przed mrozami i schować . Więcej szczegółów na wwwe-stewia.pl Pozdrawiam Grzegorz