Termin sadzenia cebul tulipanów
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
cebule tulipanow
Chodzi mi o to .ze zamiast jednej cebuli posadzonej w tym miejscu wyrastają same liscie np 4 a w ziemi zamiast jednej cebuli są 4 małe
Sama nie mogę tego zrozumiec.To o czym piszesz to wiem o co Ci chodzi,ale własnie moje cebule jakby sie podzieliły.Oczywiscie nie dotyczy to wszystkich tulipanów ,ale sporej czesci

- Janek
- Przyjaciel Forum
- Od: 21 paź 2006, o 13:58
- Kontakt:
cebule tulipanów mają to do siebie, że mają kurcziwe korzonki, które "wciagają" cebule coraz głebiej...chatte pisze:Witaj Anulko
Zdarza się, że cebula tulipana "schodzi" głębiej w ziemię, dlatego byc moze widzisz tylko małe cebulki w miejscu sadzenia, ale to nie znaczy, ze tulipan nie zakwitnie. Poczekaj jeszcze, bo teraz chyba nawet u Mietka jeszcze nie kwitną ;)
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
cebulki tulipanow
To co piszecie o cebulkach to wiem ,ze uciekają,ale moje wypusciły duze liście pojedyncze i nic wiecej nie bedzie.Te cebule kupiłam jesienią.Pozostałe tulipany maja juz paki.To samo dotyczy żonkili.Wyszły tylko same liscie bez kwiatów,Jak wyrwałam te liscie to są małe cebulki.Inni maja piekne kwiaty a ja mam ten problem od kilku lat.Moze moja ziemia jest kiepska.Czesto po wsadzeniu cebul na jesieni i zaprawieniu wiosna wyciagam same "purchawki"Zonkile jak zakwitną po wsadzeniu w pierwszym roku to pózniej juz nie kwitną tylko wyrastaja same liscie a cebuli tej ,którą wsadziłam nie ma a są drobne małe cebulki.No nie wiem czy tylko ja mam taki problem? 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sty 2007, o 18:17
Dzielenie się cebulek to rzecz naturalna ,każda zakwita raz i dzieli się na mniejsze , możliwe że nie widzisz tych co mają kwitnąć bo one zanikają i wiosną można podziwiać tylko ich część nadziemną w postaci kwiatka a właściwej cebulki nie są tylko już młode które zakwitną za rok ,zdarza się że nornica zniszczy tą co ma zakwitnąć i na miejscu zostaną tylko te małe . Staraj się kupować dorodne cebulki bo jak będą małe to też nie zakwitną 

Ogrodnik
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 8 sty 2007, o 18:17
Cebulek nie musisz kupować tylko zapewnij im lepsze warunki a na pewno odwdzięczą się pięknym wybarwieniem i dorodnymi cebulkami . Jak jeszcze nie nawoziłaś swoich tulipanów to właśnie teraz jest najlepsza na to pora podsyp je nawozem wieloskładnikowym , lub przeznaczonym typowo do kwiatów rabatowych w ostateczności możesz zastosować jakiś nawóz typowo azotowy 

Ogrodnik
- Pauzalka
- 500p
- Od: 15 wrz 2006, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wykopywanie tulipanów
Jak to jest z wykopywaniem tulipanów na zime, czy to jest konieczne? Wszystkie cebulowe z rabaty zawsze wyciągam i przechowuję w piwniczce, ale mam w trawniku kilka tulipanów, które po przekwitnięciu są po prostu koszone z trawą i nic z nimi więcej nie robię. Co roku na wiosnę wschodzą i pięknie kwitną.
Mój ogród.
Pauzalka
Pauzalka
Tulipanów nie wykopuje się na zime!!!! Po kwitnięciu czeka się aż liście zaschną, poczym cebulki wykopuje się by na przełomie października i listopada z powrotem ją umieścić w ziemi. Pamiętaj, że przez liscie tulipan uzupełnia siły!!! Jeżeli nie wykopiesz cebulek to będą one coraz słabsze i coraz glębiej osadzone w ziemi. Tulipan pochodzi z Afryki stąd klimatycznie potrzebuje spoczynku (w Afryce przypada na porę suchą)
Broniusz