Termin sadzenia cebul tulipanów

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

cebule tulipanow

Post »

Chodzi mi o to .ze zamiast jednej cebuli posadzonej w tym miejscu wyrastają same liscie np 4 a w ziemi zamiast jednej cebuli są 4 małe :?: Sama nie mogę tego zrozumiec.To o czym piszesz to wiem o co Ci chodzi,ale własnie moje cebule jakby sie podzieliły.Oczywiscie nie dotyczy to wszystkich tulipanów ,ale sporej czesci
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

myślę, ze jak pokażesz zdjęcia to wszystko sie wyjaśni a jak na razie to stawiam na to samo co eMZet
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Zawsze najpierw wychodzą liście, a potem dopiero pojawiają się pączki kwiatowe.
Waleria
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Anulko :D
Zdarza się, że cebula tulipana "schodzi" głębiej w ziemię, dlatego byc moze widzisz tylko małe cebulki w miejscu sadzenia, ale to nie znaczy, ze tulipan nie zakwitnie. Poczekaj jeszcze, bo teraz chyba nawet u Mietka jeszcze nie kwitną ;)
Awatar użytkownika
Janek
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 21 paź 2006, o 13:58
Kontakt:

Post »

chatte pisze:Witaj Anulko :D
Zdarza się, że cebula tulipana "schodzi" głębiej w ziemię, dlatego byc moze widzisz tylko małe cebulki w miejscu sadzenia, ale to nie znaczy, ze tulipan nie zakwitnie. Poczekaj jeszcze, bo teraz chyba nawet u Mietka jeszcze nie kwitną ;)
cebule tulipanów mają to do siebie, że mają kurcziwe korzonki, które "wciagają" cebule coraz głebiej...
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

cebulki tulipanow

Post »

To co piszecie o cebulkach to wiem ,ze uciekają,ale moje wypusciły duze liście pojedyncze i nic wiecej nie bedzie.Te cebule kupiłam jesienią.Pozostałe tulipany maja juz paki.To samo dotyczy żonkili.Wyszły tylko same liscie bez kwiatów,Jak wyrwałam te liscie to są małe cebulki.Inni maja piekne kwiaty a ja mam ten problem od kilku lat.Moze moja ziemia jest kiepska.Czesto po wsadzeniu cebul na jesieni i zaprawieniu wiosna wyciagam same "purchawki"Zonkile jak zakwitną po wsadzeniu w pierwszym roku to pózniej juz nie kwitną tylko wyrastaja same liscie a cebuli tej ,którą wsadziłam nie ma a są drobne małe cebulki.No nie wiem czy tylko ja mam taki problem? :cry:
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

Piszesz o zaprawianiu cebul przed sadzeniem. Czym zaprawiasz? Może tu jest przyczyna problemu.

Kiedyś zaprawiłem środkiem grzybobójczym cebule korony cesarskiej. Na wiosnę miałem zero wschodów.
Mietek.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

tulipany

Post »

Zaprawiam najczęściej miedzianem albo innym srodkiem grzybobojczym
Ogrodnik111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sty 2007, o 18:17

Post »

Dzielenie się cebulek to rzecz naturalna ,każda zakwita raz i dzieli się na mniejsze , możliwe że nie widzisz tych co mają kwitnąć bo one zanikają i wiosną można podziwiać tylko ich część nadziemną w postaci kwiatka a właściwej cebulki nie są tylko już młode które zakwitną za rok ,zdarza się że nornica zniszczy tą co ma zakwitnąć i na miejscu zostaną tylko te małe . Staraj się kupować dorodne cebulki bo jak będą małe to też nie zakwitną :wink:
Ogrodnik
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

tulipany

Post »

Moze tak rzeczywiscie jest czyli co roku trzeba kupowac nowe cebule.Słyszałam tez o nawożeniu cebul(ja tego nie robię) nawozem ,ale nie wiem jaki to ma byc i kiedy sie to robi?
Ogrodnik111
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 sty 2007, o 18:17

Post »

Cebulek nie musisz kupować tylko zapewnij im lepsze warunki a na pewno odwdzięczą się pięknym wybarwieniem i dorodnymi cebulkami . Jak jeszcze nie nawoziłaś swoich tulipanów to właśnie teraz jest najlepsza na to pora podsyp je nawozem wieloskładnikowym , lub przeznaczonym typowo do kwiatów rabatowych w ostateczności możesz zastosować jakiś nawóz typowo azotowy :wink:
Ogrodnik
Awatar użytkownika
wronek89
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 mar 2006, o 13:40

Post »

Tulipany nawozimy trzykrotnie, po posadzeniu, po pokazaniu się pierwszych liści oraz podczas kwitnienia. :) Cebule mateczne zawsze zanikają, a w ich miejsce powstaje cebula zastępcza, tych samych rozmiarów lub wieksza. U Ciebie jakby ta cebula nie powstawała. Nie wiem czemu :(
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

Tylko nie nawozem z dużą zawartością azotu. Tulipany nie potrzebuja dużej ilości azotu, więc wybierajcie takie z małą ich ilością!!!!
Broniusz
Awatar użytkownika
Pauzalka
500p
500p
Od: 15 wrz 2006, o 09:44

Wykopywanie tulipanów

Post »

Jak to jest z wykopywaniem tulipanów na zime, czy to jest konieczne? Wszystkie cebulowe z rabaty zawsze wyciągam i przechowuję w piwniczce, ale mam w trawniku kilka tulipanów, które po przekwitnięciu są po prostu koszone z trawą i nic z nimi więcej nie robię. Co roku na wiosnę wschodzą i pięknie kwitną.
Mój ogród.
Pauzalka
Awatar użytkownika
broniusz
---
Od: 24 mar 2006, o 21:18

Post »

Tulipanów nie wykopuje się na zime!!!! Po kwitnięciu czeka się aż liście zaschną, poczym cebulki wykopuje się by na przełomie października i listopada z powrotem ją umieścić w ziemi. Pamiętaj, że przez liscie tulipan uzupełnia siły!!! Jeżeli nie wykopiesz cebulek to będą one coraz słabsze i coraz glębiej osadzone w ziemi. Tulipan pochodzi z Afryki stąd klimatycznie potrzebuje spoczynku (w Afryce przypada na porę suchą)
Broniusz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”