Kawon ( arbuz ) - część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 1

Post »

jaka jest odmiana crimson sweet ? czy nada się do gruntu?
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Post »

dwa lata temu, pod włókniną P17 uprawiałem Crimsona i byłem zadowolony; największy okaz ok.5,5kg, dużo owoców się wiązało, ale trzeba przyznać, że dosyć późno-nawet koło drugiej połowy sierpnia.
Przemek19
50p
50p
Od: 5 lut 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Harlej ma racje crimson późno wiąże owoce,ale za to zawiązaniu rosną w oczach a owoce są bardzo słodkie i ładnie wyglądają. :D
Wie ktoś może coś o odmianie charleston grey?
Alembik

Post »

A jak myślicie? Czy melona i arbuza mogę traktować tak samo? Czy lubią one swoje wzajemne towarzystwo, czy raczej nie? Bo zamierzam je hodować w tym samym miejscu :)
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A sugar baby lub złoto wolicy?
harlej1
200p
200p

Post »

Alembik pisze:A jak myślicie? Czy melona i arbuza mogę traktować tak samo? Czy lubią one swoje wzajemne towarzystwo, czy raczej nie? Bo zamierzam je hodować w tym samym miejscu :)
przeszkodą może być podatność tych dwóch gatunków na różne choroby; np: jeżeli Twoje melony dostanę mączniaka, to zakładając, że rosną obok arbuzów, to dość szybko może dojść do zakażenia także tych drugich, więc jeżeli masz miejsce, to możesz je trochę od siebie oddzielić :wink:
Przemek19
50p
50p
Od: 5 lut 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sugar baby i złoto wolic jak najbardziej nadają się do uprawy w gruncie.Sugar baby uprawiałem w zeszłym roku i byłem zadowolony dobrze owocuje owoce nie są duże ale za to bardzo słodkie ja pierwsze owoce zbierałem już w połowie sierpnia.Co do złoto wolic to rośnie podobnie jak sugar baby w smaku jet bardzo dobry. W zeszłym roku dużo arbuzów mi padło (uschło) a złoto wolic się dzielnie trzymał i z 11 sadzonek padła mi jedna.
harlej1
200p
200p

Post »

Przemek19, ja dwa lata temu uprawiałem kilka krzaków Charleston Grey, ale zbytnio mi nie wyszły, jeżeli chodzi o charakterystykę tej odmiany, to przede wszystkim podłużne owoce, których waga dochodzi do kilkunastu kilogramów, mi wyrosły wielkości przerośniętych ogórków, gdy tymczasem obok inne odmiany się udały; czyli to raczej nie była wina warunków, faktem jest że w tym roku nie zamierzam eksperymentować i sieję tylko sprawdzone odmiany :D
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Sprawdzone, czyli które jeśli można zapytać? Poza Sugar Baby i Złotem Wolicy oczywiście, które niemal wszyscy zachwalacie? :)
Pozdrawiam, Dorota
harlej1
200p
200p

Post »

osobiście zachwalam Crimson Sweet, Rosario oraz Janosik,
żeby to uzasadnić wstawiam zdjęcie na którym są odmiany Janosik i Rosario: http://img401.imageshack.us/img401/903/img0225la.jpg

Obrazek
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:shock:
Ależ miłe dla oka uzasadnienie ;:138

Dzięki serdeczne, w takim razie Janosika i Rosario wrzucam do koszyka, bo akurat obie są w sklepie int., w którym zamawiam :)
Crimson Sweet niestety nie ma :( :( :(
Jest jeszcze Bingo, ale on chyba bardziej pod osłony? Czy można spróbować w gruncie?
Mam raczej ograniczoną powierzchnię niestety, nie to co Twoje hektary :D
Pozdrawiam, Dorota
harlej1
200p
200p

Post »

nie martw się ja też mam niedużo miejsca na działce, 500m na całą Rodzinkę to zdecydowanie za mało :D Co do odmiany Crimson Sweet, to ja w ostatnich latach kupowałem ją w Makro; co do osłon, to wszystkie odmiany lepiej będą rosły pod osłonami, więc proponuję nabyć agrowłókninę P17, która nie jest jakaś bardzo droga, a efekty są duże. CO do odmiany Bingo, to z tego co pamiętam, dwa lata temu miałem kilka krzaków, ale owoce nie były zbyt duże, dlatego właśnie polecam tamte 3 odmiany...
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chciałabym mieć do dyspozycji 500m2...
A tu niecałe 100 uda mi się wygospodarować :(
Ale myślałam, żeby posadzić arbuzy (i cukinie - czy one mogą w ogóle obok siebie rosnąć?) w pierwszym rzędzie od trawnika i skierować zielone części w stronę trawnika, tak, żeby płożyły się częściowo po trawniku, w ten sposób nie zajęłyby mi aż tyle miejsca na samym warzywniku, można tak zrobić, czy lepiej nie kombinować i zostawić w spokoju?
Co do Crimson to spróbuję dorwać w Makro, a Bingo sobie odpuszczę - dzięki za rady.
Jeśli chodzi o białą agrowłókninę - to trzeba robić jej jakieś "rusztowanie" i kłaść dopiero na nim, czy wystarczy okrywać roślinki bezpośrednio w razie ochłodzenia?
Jeszcze mam jedno pytanko... Sorki, że tak truję, ale pierwszy raz będę siać arbuzy i jestem kompletnie zielona, więc jak mnie będziesz miał dość, to pisz :lol: Sprawa czarnej agrowłókniny - warto dawać? Czy rzeczywiście szybciej wtedy rosną? Bo różne opinie czytałam...
Pozdrawiam, Dorota
harlej1
200p
200p

Post »

jak już wcześniej pisałem, co do sadzenia dyniowatych obok siebie, to jedną z wad takiego rozwiązania może być szybsze rozprzestrzenianie się chorób grzybowych, ale niekoniecznie, jeżeli zapewnisz im odpowiednią przed mączniakiem itp. to powinno być dobrze; co do trawy, to uważaj, żeby ślimaki siedzące w trawie nie pozjadały Ci owoców :D Żebym lepiej mógł się zorientować jak chcesz je posadzić, to możesz w paincie jakiś schemacik namalować i mi na priva wysłać. Co do agrowłókniny to nie potrzeba żadnego rusztowania, ważne jest jednak żeby jej powierzchnia była trochę większa, niż obszar, na którym będą rosły arbuzy, ponieważ roślinki rozrosną się nie tylko wzdłuż i wszerz, ale także w górę, a niewskazane jest, żeby liście były przyciśnięte, proponuję też, żeby płótno było jak najdłużej, nawet do zbiorów; ewentualnie w gorący dzień można ściągać, żeby się przewietrzyły i żeby pszczoły i inne owady mogły zapylać owoce, ale w nocy lepiej, żeby były nakryte, bo nawet w lipcu zdarzają się duże spadki temperatury. Co do czarnej agrowłókniny, to nie miałem z nią nigdy do czynienia, kiedyś rozkładałem czarną folię, ale dosyć szybko po wysadzaniu roślin, ściągałem ją, więc nie wiem jaki ma wpływ na plony; zraziłem się trochę do niej, bo 3 lata temu, sadzonki, które rosły na foli, zostały zjedzone przez larwy chrabąszcza majowego, ale nie wiem czy to sprawka tej folii :D a co do pytań, to do tego właśnie służy forum ;:138
harlej1
200p
200p

Post »

w sumie mogło być więcej tych owoców, ale popełniłem duży błąd, ponieważ podłożyłem pod zawiązane owoce kawałki dykty, niestety po opadach deszczu, dykta zaczęła gnić, a ja wyjechałem w tym czasie na urlop, więc część owoców po prostu zgniła. Teraz szukam jakiegoś dobrego materiału, który można by podłożyć. W zeszłym roku próbowałem styropian. Na pewno jest lepszy od dykty, ale także zbiera się w nim woda i rosa, więc jeszcze nie wiem, co w tym roku podłożę.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”