Moje roślinki zimą. Początki fascynacji kwiatami.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
Brechtacz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 gru 2011, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje roślinki zimą. Początki fascynacji kwiatami.

Post »

Kupiłam dzisiaj w Biedronce dwa kwiatuszki i nie wiem jak się nazywają, wiem tylko, że są to sukulenty. Czy ktoś mógłby mi doradzić co to za jedne? Czy kiedykolwiek kwitną?
Obrazek
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Też je widziałam w biedro dzisiaj, ale niestety nie kupiłam, rozsądek odradził..
To są eszewerie, ale dokładnie nie podam.
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Ciekawe roślinki , niech Ci dobrze rozrastają się no i niech pięknie kwitną wypuszczając pęd z kwiatkami :D
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

:wit
U dane zakupy niech ładnie i szybko Ci rosną . ;:138
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Eszewerie śliczne, one kwitną tu można o nich poczytać http://www.google.pl/search?q=eszewerie ... =firefox-a
Awatar użytkownika
Brechtacz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję wszystkim za tyle pięknych słów:) Dobrze, że jest więcej takich kwiatowych maniaków :heja

Po przejrzeniu różnych stron na Internecie wyszło mi, że ta eszeweria po lewej z małymi włoskami to chyba echeweria ieucotricha, a ta druga to eszeveria lauii :) Niestety nie mogę ich jeszcze przesadzić, bo nie ma u nas w ogrodniczym podłoża dla sukulentów:/ Ostatnio doszłam do wniosku, że nic u nas nie ma... Wszystkiego muszę szukać w większych marketach:] ehh...

To jeszcze mam pytanie odnośnie owadożernych, jeśli ktoś by czytał akurat mój wątek:)
Nie mam zwykłego torfu, tylko taki substrat jak na zdjęciu poniżej - czy mogę go użyć do owadożernych? Nie spalę im korzeni?
Znalazłam następujące proporcje:
1. Dzbanecznik
torf:piasek:perlit
5:1:1

2. Muchołówka
torf:piasku
3:1

3. Rosiczka
sam torf lub 3:1 z piaskiem
Oprócz pytania o ten substrat torfowy mam jeszcze pytanie o piasek - czy mogę użyć piasku gruboziarnistego z budowy? Zalałam go wrzącą wodą i teraz schnie.
Obrazek
sadam8806
100p
100p
Od: 30 lis 2011, o 00:40

Post »

Oczywiście że to będzie złe podłoże do owadożerów( popali korzenie). Ma być torf a nie substrat wzbogacany do tego nawozami. Jak już dostaniesz czysty torf, bez nawozów pH 3,5-4,5, to następnie: dla dzbaneczników najlepiej jest stworzyć mieszankę 1:1 z perlitem bez żadnego piasku bo będzie za ciężkie i zamęczy korzenie, dalej dla muchołówki: mieszanka 2:1 torf : piasek, ale piasek to raczej ten do akwarium, dość drobny, żaden z budowy :) Rosiczki śmigają bardzo dobrze w samym torfie, bez żadnych dodatków. Zalecał bym, jeśli nie doświetlasz swoich roślin przesadzanie dopiero koło kwietnia, teraz może im to sprawić problemy z braku słońca. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Brechtacz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dziękuję dziękuję :) takie konkretne rady są nieocenione:D w takim razie będę wytrwale szukać zwykłego torfu:) Do tego postaram się powstrzymać jeszcze przez jakiś czas, może uda mi się wytrzymać do marca:P;) Nie doświetlam kwiatków, stoją na razie na parapecie południowego okna.
sadam8806
100p
100p

Post »

Pobawię w proroka :) Dzbanecznik zgubi dzbanki i będzie wolniej rósł, rosiczce klapną trochę liście i może zgubić rosę a muchołówka nie zimowana nie bedzie wytwarzać pułapek tylko same gołe liście :) Wszystko się odmieni z nadejściem wiosny, przy dłuższym słoneczku :) :wit
Awatar użytkownika
Brechtacz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Tak smutno tutaj na forum w tym zimowym czasie... Odświeżę nieco temat:)
Dzbanecznik i rosiczka dostały zimowe doświetlanie:) Około 15 załączam na kilka godzin, czyli mają trochę światła dziennego i trochę sztucznego:)
Mój phalaenopsis zaczyna kwitnienie:D Wypuścił nowy pęd ze starego:D Ostatnie kwitnienie skończył około połowy października.
Obrazek

Uratowałam też ostatnio biednego grudnika z Tesco:) Za 5 zł:D Niestety przekwitnięty, ale nie szkodzi, za rok znów zakwitnie;)
Obrazek

A z takich mniej sympatycznych wiadomości...
Ziemiórki mimo opryskiwania Nomoltem ciągle buszują mi po doniczkach i mają się całkiem dobrze... Będę chyba musiała zastosować się do innych środków, czyli opryskiwania wywarem z czosnku...
Cmentarzysko ziemiórek:
Obrazek

Alokazja też nie reaguje na opryski środkami grzybobójczymi;( jest coraz gorzej...
Obrazek

U mojego mirtu odnowił się też przędziorek... Wczoraj opryskiwałam wodą z mydłem, postawiłam na pojemniku z wodą dla zwiększenia wilgotności, ale chyba nie da się go odratować... Urwałam więc młode pędy, włożyłam do ziemi z perlitem i nakryłam słoikiem... Może uda się ukorzenić nowy mircik...
Awatar użytkownika
Stokrotkania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2011, o 12:50
Kontakt:

Post »

U mnie ziemiórki też fruwają, na początku próbowałam z nimi walczyć, teraz w sumie już mi tak nie przeszkadzają.
A roślinkom, raczej z tego co widzę nie szkodzą.
Awatar użytkownika
mmaryla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lut 2011, o 13:24

Post »

Ja tez mam z nimi problem. Nie pomaga pryskanie preparatem "OWADUM domowe " i patyczki Brossa,wiec chyba spróbuje zrobić nalewkę z czosnku jak wyczytałam na forum.
Mimo tych szkodników masz pięknie kwitnący storczyk, a grudnik wcale nie taki mizerny.
Szkoda Alokazji bo to bardzo dekoracyjna roślinka, myślę ze uda Ci się ja uratować ;:196
Domimika
500p
500p
Od: 20 kwie 2011, o 16:37

Post »

Ja też naszukałam się podłoża do swoich owadożernych, w końcu znalazłam na bazarku w malutkim sklepiku ogrodniczym, choć wcale się nie spodziewałam. Jednak jak wstawiam zdjęcia roślin to czasem ludzie pytają w czym rosną i żebym zmieniła podłoże, bo wygląda kiepsko :roll: A roślinki rosną i chyba im dobrze. Jeśli nigdzie nie znajdziesz tego torfu, to chyba najlepszym rozwiązaniem będzie zakupić przez internet, na alledrogo widziałam, około 1 zł za litr, tylko niestety dochodzi przesyłka.
sadam8806
100p
100p

Post »

Na allegrooo totalnie się nie opłaca, w sklepie/centrum ogrodniczym kupisz 80litrów za 9-12zł, są też mniejsze opakowania jak dobrze pamiętam zaczynają się od 10 litrów. Lepiej mieć ten wór 80litrowy, zawsze można go wykorzystać jako składnik podłoża do innych roślin jako obniżacz pH :)
Awatar użytkownika
Brechtacz
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Zapomniałam napisać, że taki ładny woreczek torfu 80 kg dostałam od męża na walentynki:D W lutym zdobył dla mnie zamarznięty jeszcze i rzucony gdzieś w kąt w sklepie ogrodniczym:) Sprzedawczyni powiedziała, że jak uda mu się oderwać ten przymarznięty worek od pozostałych i nie narobić szkód, to sprzeda go za 7 złotych:) Oderwał więc i zdobył za 7 złotych:D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”