Potrawy Wigilijne

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
PESTKA@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3325
Od: 5 paź 2008, o 16:21
Lokalizacja: WLKP

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

WIGILIA;
barszcz z uszkami
karp smażony
śledzie w śmietanie(z ogóreczkiem kiszonym ,jabłuszkiem,cebulka i przyprawami)
ziemniaczki w mundurkach do śledzia(oczywiście obrane)
groch z kapustą
pierogi z kapustą i grzybami
makiełki
bułka pszenna(a la paryska)
kompot z suszonych owoców
Na Śwateczne dni nie podaje ,bo mam co roku,,latane,,ale szykuje schab ze śliwką ,karkówke z żurawiną,goloneczki,(gotowane z przepisu forumowego) galaretka z kurczaka,ryba w pomidorach,śledzie po kaszubsku,tradycyjne schabowe.
W Wigilię moja mama ma imieniny ,w pierwszy dzień Świąt wyprawia,w drugi brat ma urodziny ..no i jeszcze teścia należało by odwiedzić...Resztę rodziny po Świętach :;230
X_Ro-a

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Nasz zestaw wigilijny na ten rok to:
Pierogi z kasza gryczaną
Pierogi z pieca
Pierogi z pieczarkami
Uszka z grzybami
kulebiak
zupa grzybowa
barszcz
kapusta z grzybami

Pilaw
Kluski z makiem
Karp pieczony
Karp smażony
Ryba po grecku
śledź w śmietanie
śledź w oliwie
kartofle w mundurkach
2 rodzaje sałatek

Na święta
Zrazy
Kaczka pieczona
Kurczak w galarecie
ozór w galarecie
podłoże

3 gatunki ciasta.
sernik na zimno
Ja przygotowuję wszystko w kolorze zielonym
Kasia (moja córka) przygotowuje wszystko w kolorze lila :D
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3033
Od: 26 sty 2010, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bielsk Podlaski

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

A u mnie tradycyjną zupą wigilijną jest grzybowa , z dużą ilością grzybów ............. a w tym roku mam tylko garstkę ususzonych :( :( :( ............... cieniutka będzie .

Poproszę o dobry sprawdzony przepis na kapustę zasmażaną ;:180 ;:180
X_Ro-a

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Mirko. czerwoną czy białą :?:
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1596
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

U nas też tylko grzybowa, bo moi panowie nie lubią barszczu :shock:
Za to są jeszcze karp smażony na maśle, pstrąg, lub czasem inna rybka, śledzie w śmietanie, pierogi z kapusta i grzybami, pierogi z owocami, chleb i masło, pyrki w mundurkach, makiełki, faszerowane pieczarki, kapusta z fasolą (w wersji na słodko-kwaśno), groch z kapustą (tu kapusta kiszona) i hit wyjadany i wypijany do ostatka - kompot z suszu owocowego
A za dzieciaka jadano u nas zupę migdałową
Ja mam za to w święta urodziny, ale może wszyscy zapomną : :wink:
Roma a przepis na kulebiak możesz podać?
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2020
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Łódź

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

WIGILIA
Śledź w oleju.
Śledź w śmietanie.
Karp w galarecie.
Ryba smażona, po greckiemu, albo coś w podobnego. W tym roku będzie pstrąg.
Zupa grzybowa.
Pierogi z kapustą i grzybami.
Kluski z makiem, zapiekane.
Jakaś sałatka.
Makowiec.
Piernik.
Kompot z suszonych śliwek.
To repertuar żelazny. Pewnikiem coś więcej się pojawi.
ŚWIĘTA
Szynka prawdziwa, z kością.
Brzuszek z dużą ilością czosnku - pieczony.
Pasztet. W tym roku z zajca.
Suche wędliny.
Korniszony, śliweczki ze słoika, papryczka i takie inne duperele.
Z odpadów mięsnych nieśmiertelny podłoże, bo to zawsze można odgrzać i podać.

Ktoś mi się tu odgraża, że będzie jeszcze chleb domowy.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3795
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Romciu, ja też poproszę o przepis kapusty zasmażanej (białej i czerwonej) ;:196
Pozdrawiam Hala
X_Ro-a

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Aga, bardzo proszę przepis na Kulebiak
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
ok.1 szkl. mleka
5 dkg. drożdży
2 jajka
2 żółtka
3 łyżki masła
1 łyżka cukru
szczypta soli
tłuszcz, bułka tarta do formy
Nadzienie
mała główka białej kapusty (ok.1 kg)
3 jajka ugotowane na twardo
2-3 cebule
2 łyżki masła
4-5 suszonych grzybków
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Wykonanie

Rozrobić drożdże w kilku łyżkach ciepłego mleka, wymieszać je ze szklanką mąki, cukrem i solą,postawić w ciepłym miejscu.
Gdy zwiększą objętość ,dodać do nich żółtka ,1 jajko,pozostałą mąkę, resztę mleka i stopione masło.
Ciasto starannie wyrobić,przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Namoczone dzień wcześniej grzyby ugotować do miękkości,przecedzić,pokroić w cieńkie paseczki i podsmażyć na maśle razem z posiekaną cebulą. Wywar zachować
Kapustę oczyścić, drobno poszatkować, sparzyć,odsączyć i włożyć do dużego rondla. Dodać podsmażony z cebulą grzyby,wlać wywar
Dusić do miękkości, na koniec odparować i ostudzić a potem wymieszać z posiekanymi jajami i doprawić do smaku solą, pieprzem( dość obficie)oraz startą gałką muszkatołową.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 35x25 cm i grubości ok 1 cm.
Z farszu uformować wałek, przenieść go na środek ciasta, dłuższe boki zawinąć tak by zakryć farsz,zlepić krawędzie.
Jeśli pozostanie trochę ciasta, uformować wałeczki i udekorować nimi kulebiak.
Przełożyć go do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką z wierzchu posmarować roztrzepanym drugim jajem.
Pozostawić jeszcze na godzinę w ciepłym miejscu a potem piec ok 1 godz. w średnio nagrzanym piekarniku ok 150-160 stopni
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 13363
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wrocław

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Podpatrzyłam u teściowej i wprowadziłam u siebie.
Na Wigilię nie robię pierogów tylko krokiety.
A najlepiej wszystkim smakują krokiety z nadzieniem ruskim :)
Barszcz, grzybowa, fasolowa, krokiety, pstrąg, groch z kapustą, kapusta z grzybami, kompot z suszu to żelazne pozycje na Wigilię.
X_Ro-a

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Mirko, Halinko! a to dla Was ;:196

Kapusta szmurowan
Składniki:
1 szt kapusta czerwona,
- - rodzynki
- - goździk
- - cukier,
- - pieprz czarny ziarnisty t świeżo mielony,
- - maggi,
- - mąka,
- - smalec lub olej,
- - ocet winny

niedużą kapustę pokroić-poszatkować i zalać wrzątkiem

po paru minutach odlać wodę

w rondlu rozpuszczam smalec i dokładam kapustę

dorzucam rodzynki,goździki

pod koniec "szmurowania" daję cukier,pieprz, maggi i ocet winny /ilość wg uznania/

zdejmuję rondel z gazu i wierzch posypuję ciut mąką /ok. 1 łyżki/

dokładnie zamieszam i jeszcze na chwilę stawiam na gaz mieszając

Biała kapusta zasmażana
małą główkę kapusty posiekać drobno , zalać wodą z dodatkiem dużej ilośći kminku , ugotować do miękkości w osolonej wodzie , odcedzić zostawiająć ciut wody z gotowania na dnie garnka , zrobić zasmażkę z mąki i tłuszczu dodać do kapusty , teraz doprawić do smaku solą , pieprzem , i octem , podawać gorącą!!SMACZNEGO

albo wersja bez kminku

Kapustę oczyścić,drobno poszatkować . Następnie zalać ją wrzątkiem, gotować do miękkości. Kapustę odcedzić, jednak zostawić na dnie ok. 2 cm wody z gotowania.
Mąkę rozrobić z wodą, zagęścić nią kapustę.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać do kapusty.
Wszystko razem wymieszać, doprawić.
x-k-k
Konto usunięte na prośbę.
Posty: 221
Od: 28 paź 2011, o 22:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Baryczka pisze: mam nadzieję, że zrobię kompot jaki robi Jego Mama (albo lepszy :) ).
:;230 :;230 Słonko, czemu chcesz strzelić sobie "samobója"? Nigdy i pod żadnym pozorem nie należy "być lepszą od teściowej" ;:14 :;230 Należy powiedzieć mężowi: "Kochanie, wiem, że nie dorównam Twojej mamie, ale postaram się, żeby ta zupa możliwie najbardziej przypominała tę, którą robila Twoja mama. Zadzwonię i poproszę ją o przepis" I masz męża " z głowy". Nawet jak coś nie wyjdzie i tak będzie zachwycony, bo to według przepisu MAMUSI :D Poczekaj jakieś 20 lat, to usłyszysz, że "tak to nawet mamusia nie potrafi ...(czegoś tam) przyrządzić" :) .
Wierz mi, że wiem co mówię - 25 lat mieszkałam z teściową w jednym domu i nigdy się z nią nie kłóciłam :heja Mąż owszem, a ja nie. Bo po co :heja Jak "zaczniesz uprawiać ten sport", tzn rywalizację z teściową, stoisz na straconej pozycji. Są ciekawsze zajęcia ;:11 .
Mój dom, to była moja twierdza i teściowa wiedziała, że "nie ma wsadzać nosa" a w zamian wstawiłam ją na piedestał i ... nie miałam obowiązku próbować jej dorównać, bo ... po co? Jeden ideał w rodzinie to aż nadto :;230 :;230

A w wątku: Tytuł: Re: Nasze Najlepsze Przepisy - SAŁATKI, PRZEKĄSKI, INNE NA ZIMNO na str. 13 jest przepis na "Sałatkę mojego taty", może skorzystasz, a na str. 14 przepis na Wychodzący jabłecznik (bo zawsze i każdemu "wychodzi") i nie jest czasochłonny. Masz tam również kilka opinii na jego temat. Powodzenia.

-- 5 gru 2011, o 23:01 --
:wit :wit
Powiedzcie proszę, jak się "klaruje" masło.
Kiedyś dostałam słoiczek takiego klarowanego do usmażenia karpia na wigilię. Rewelacja, nie ma "pryskania" podczas smażenia, nie przypala się i karp ma inny smak.
A ja smażę więcej karpia, część układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję "na bogato" podsmażonymi pieczarkami i wstawiam na 15 min do piekarnika. I mam dwa rodzaje karpia - jeden prosto z patelni a drugi z pieczarkami :;230
X_Ro-a

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Alu!, bardzo proszę ;:196
Klarowanie masła to pozbawienie go białka, czyli mleka, / bo przecież masło robione jest z mleka/. Niestety białko powoduje, że masło szybko się przypala. Żeby można było na nim smażyć trzeba go troszeczkę "przerobić".

Na czym polega owo klarowanie? Wrzucamy masło do garnuszka i powolutku rozpuszczamy. Nie może to być masło słone. Gdy rozpuści się całkowicie, zmniejszamy gaz i pracowicie łyżką zbieramy z powierzchni tworzącą się zawiesinę, farfocelki i pianę. Robimy to dotąd, aż pokaże się nam czysty złotawy płyn. Na pewno zostanie jeszcze troszkę białka, ale odstawiamy garnuszek na chwilę z gazu i czekamy żeby pozostałe białko opadło na dno. Delikatnie przelewamy masło do drugiego naczynia uważając, aby szumowiny z dna pozostały. Gdy jednak i tak coś wpadnie to zbieramy małym sitkiem.

Jest to żmudna praca, ale się na pewno opłaca. Można zrobić sobie takiego masła więcej ponieważ w lodówce przetrzymywać go można nawet do dwóch tygodni.

Takim sklarowanym masłem możemy nawet smażyć potrawy nie bojąc się, że się przypalą. Potrawy smażone na nim podkreślają ich smak.

Poza tym jest ono delikatniejsze i zdrowsze. Tak więc warto dla tych walorów trochę popracować.
Awatar użytkownika
agucha432
500p
500p
Posty: 578
Od: 3 lis 2011, o 10:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Świnoujście

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Bardzo fajny wątek, ciekawe przepisy i bardzo pomocne :D
Moje doniczkowe Moje storczyki
Sprzedam-wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=67556" onclick="window.open(this.href);return false;
Robótki Aguchy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=63&t=71851" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mirdem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3033
Od: 26 sty 2010, o 11:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Bielsk Podlaski

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Romo dzięki :lol: :lol: będzie raczej bez boczku u nas wigilia jest bardzo postna , nawet bez jajek( ciasto do pierogów i racuchy są bez jajkowe) i majonezu :wit

Co do menu wigilijnego to u mnie tradycyjnie :
Zupa grzybowa
Pierogi z grzybami ( w tym roku to z pieczarkami będą)
Karp smażony
Szczupak faszerowany
Rybka po węgiersku
Dwa rodzaje śledzia ( korzenny i jeszcze jakiś)
podłoże
Jakas sałatka
Kluski z makiem
Racuchy
Kompot z suszu
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 1596
Od: 29 maja 2009, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Potrawy Wigilijne

Post »

Ale się smakowicie zrobiło. Już wyobraziłam sobie ten zapach korzenno-grzybowo-kapustny... I w tle jeszcze świerk i mięsiwa pieczone...
I to oczekiwanie...
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”