W cieniu brzozy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka pod brzozą - Halina 2011

Post »

Iwonko lubię fotografować przyrodę. Do tej pory nie robiłam zdjęć kwiatom ale raczej owadom. Dlatego mam mało zdjęć kwiatów i ogródka. Ty za to jesteś mistrzynią robienia zdjęć wszystkiego co Cię otacza. Dla Ciebie ;:180
Pozdrawiam
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście nie domagam zdradzenia tajemnicy
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aleksandrze :oops:

-- 28 paź 2011, o 18:50 --

Aleksandrze tak naprawdę to tą tajemnicę zna moja córka, która jest mistrzynią obiektywu i która to zdjęcie wykonała.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W ten pochmurny dzień wybrałam się na działkę, aby wykopać pory. Było zimno, brzydko. Znowu naleciało mnóstwo liści z drzew owocowych. Nie mam już siły, aby je grabić ;:110 . O dziwo na dębach jeszcze mnóstwo liści ;:129 . Zwykle o tej porze działka była nimi usłana i był problem co z nimi zrobić, bo przecież nie nadają się na kompost.
Fotografować też nie ma co. Wszystko pożółkło albo zbrązowiało. Nie lubię tej pory roku. Nie lubię też zimy tzn. mrozu, zasp, śliskich chodników? Najlepiej jakbym na ten czas przeniosła się w cieplejsze klimaty. Dzisiejszej nocy przestawiamy zegary i ponownie będą dni krótkie. Aby do wiosny ;:106
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
SoniaM
100p
100p
Od: 3 paź 2011, o 19:32

Re: W cieniu brzozy

Post »

Od razu wpadłam z rewizytą bo mnie ciekawość zeżarła prawie co tam u Ciebie rośnie.:)
Jakie śliczne pierwiosnki!Muszę sobie takie kupić koniecznie.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie musisz, podaj na pw adres a wiosną Ci przyślę. Przypomnij się tylko.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
SoniaM
100p
100p
Od: 3 paź 2011, o 19:32

Post »

z góry dziękuję,ale zapraszam na wspólne sadzenie przy kawce,ciastku itp:)
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiaj od południa znowu pochmurno ;:110 . Tęskni mi się za takimi widokami:

szafirek
Obrazek

żonkil
Obrazek

i jeszcze jeden żonkil
Obrazek

cebulica
Obrazek

hiacynt
Obrazek

niezapominajka
Obrazek

tulipan peoniowy
Obrazek

i jeszcze jeden tulipan
Obrazek

zawilec leśny
Obrazek

wschodzące konwalie leśne
Obrazek

kwitnące jagody
Obrazek

Tej jesieni posadziłam dużo cebul: tulipanów, żonkili, krokusów, szafirków, czosnków ozdobnych. Ciekawa jestem ile z tego przetrwa zimę i czy nornice ich nie zjedzą. Co roku po zimie mam duże straty, pomimo iż sadzę cebulki w pojemnikach.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

Halino czy to nie za wcześnie łapią Cię takie tęsknoty ,nawet zimy jeszcze nie ma :?:
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nienawidzę zimy i chciałabym aby była już poza nami.
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

Cześć Halinko, widziałam na innym wątku jak pytałaś o dalie - jak przechowywać. Ja przechowuję w ciepłym pomieszczeniu bo niestety nie mam piwnicy. Mam je w skrzynce rozłożone i pilnuję tylko żeby tak dwa razy podczas przechowywania zwilżyć wodą (spryskiwaczem). Mam je w ciemnym suchym pomieszczeniu.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko :wit Dzięki za podpowiedz. Tak jak radzisz będę spryskiwać zimą. Może uda mi się chociaż trochę przechować.
Pozdrawiam i będę wdzięczna za dalsze rady i podpowiedzi
Pozdrawiam Hala
Miriam
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2011, o 12:31

Post »

Witaj Halinko :D Nie wiem od czego zacząć,przejrzałam cały wątek i wiele ,począwszy od brzozy ,mi się podoba!Lilie cudowne i takie dorodne,róża,to po prostu jeden wielki bukiet!Życzę powodzenia w hodowli akanta,ja niestety ciągle rozgryzam,co on lubi.Po posadzeniu zakwitł w pierwszym roku a teraz to ledwo liśćmi mnie uraczył :cry: A jeśli chodzi o dębowe liście,to można nimi ściółkować wszystkie kwaśnolubne krzewy,tak gdzieś wyczytałam i w tym roku zamierzam to zrobić.Ja też żałuję kończącego się sezonu,już czekam na wiosnę i na efekty nowych ,cebulowych nasadzeń :heja
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Halinko ja też niestety nie cierpię zimy i tęsknię już za wiosną, a ona jeszcze tak daleko ;:223 szkoda, że nie mogę jej przespać tak jak niedźwiedź :;230. Przejrzałam Twój watęk i widzę, że już sporo ładnych bylinek zebrałaś, zauroczył mnie ten niebieski powojnik, czy on taki rzeczywiście jest czy zdjęcie troszeczkę przekłamuje kolor, znasz może jego nazwę? a propos nazw, raczej większość z nas zaczynała tak samo jak Ty, ja również do niedawna nie wiedziałam co mam i jak się nazywa, ale bywając codziennie (chyba juz uzależnienie) na tym forum poznałam je i nabawiłam się też wielu "chciejstw". Uwierz mi wystarczy jeden sezon, aby działka zmieniła się nie do poznania :;230 :;230 :;230 u mnie tylko w tym roku powstały trzy nowe rabatki, oczywiscie kosztem trawników.
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mireczko, Ilonko :wit Cieszę się, że do mnie zawitałyście i że podobają się Wam moje roślinki.

Miriam Mireczko bardzo lubię lilie orientalne ze względu na ich wygląd i piękny zapach. Co roku je sadzę i co wiosny mam ogromne straty. Dlatego w tym roku posadziłam je wiosną aby latem nacieszyć oczy. Z sześciu cebul powstał rzeczywiście bukiet, ale to chyba zasługa granulowanego obornika kurzego.
Zdjęcie róży zrobione jest w tamtym roku. W tym roku nie była taka okazała bo przemarzła. Przykryłam już obie moje róże liśćmi orzecha, tak jak to robi Aleksander z Łodzi. Ale chyba je trochę odgrzebię i jeszcze obsypię torfem.
Akant przykryłam gałązkami nachyłka okółkowego. Bardzo bym chciała aby przezimował.
A jeśli chodzi o liście dębu to do niedawna wyrzucaliśmy je na kompostownik przez co nasze plony były mizerne. Teraz grabimy je i wywozimy do lasu. Wiem, trochę to nieładnie ale co mamy zrobić.
Hortensje obsypane są kwaśną ziemią i przykryte geowłókniną. Nie wiem czy dobrze, nie mam doświadczenia.

ilona2715 Ilonko - niebieski powojnik- trochę zdjęcie przekłamuje, w rzeczywistości to ma kolor niebiesko fioletowy. Nazwy jego nie znam. Do tej pory kupowałam roślinki te które mi się podobały, nie zwracając uwagi na ich nazwę ani upodobania. Dużo roślinek mi padło. Myślałam, że powodem tego była słaba leśna gleba a tu dochodzą moje braki w pielęgnowaniu ich.

Och dziewczyny, chodząc po forum stwierdzam, że nie mam pojęcia o niczym :oops: . Ani nie umiem skomponować swojego kwietnika ani nie umiem pielęgnować roślinek. Wszystkie porady, które wyczytam w Waszych wątkach skrzętnie notuję. Uczę się nazywać moje roślinki. Zrobiłam też bardzo długą listę "chciejstw". Mam nadzieję, że w następnym sezonie ją zrealizuję.
Również uzależniłam się od forum.
Aby do wiosny :D
Pozdrawiam Hala
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”