Jukki ogrodowej nie ma na zdjęciu , ale hosta ma ładny pąk kwiatowy
Budujemy skalniak [Kalendarium foto]
-
limonkaa
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Budujemy skalniak [Kalendarium foto]
W tym roku też po raz pierwszy zakwitnie juka ogrodowa.[/quote]
Bożena
- portugalia
- 50p

- Od: 3 lip 2011, o 18:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jukki co prawda już przekwitły, ale to ich pierwsze kwiaty w tym miejscu więc warte pokazania

Sadzonka jedna z wielu podarowana od forumowicza Janusz100

Reszta wygląda tak w najlepszym czasie ich kwitnienia

Sadzonka jedna z wielu podarowana od forumowicza Janusz100

Reszta wygląda tak w najlepszym czasie ich kwitnienia

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;
- semper
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Witam
Muszę przyznać, ze po przeczytaniu pierwszych wpisów byłem trochę sceptycznie nastawiony do Twoich poczynań.
Efekt przerósł Moje oczekiwania.Gratuluję.
Dużo w tym zasługa Janusza.
Muszę przyznać, ze po przeczytaniu pierwszych wpisów byłem trochę sceptycznie nastawiony do Twoich poczynań.
Efekt przerósł Moje oczekiwania.Gratuluję.
Dużo w tym zasługa Janusza.
- laura_sara3
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 16 cze 2013, o 13:15
Witam bardzo serdecznie, Twój skalniak jest no brak mi po prostu słów..............cudo, wspaniały zakątek ogrodu, a rośliny rosną jak" na drożdżach ":lol: , moje gratulacje! Super. Janusz 100, wspaniały z Ciebie człowiek.Nie każdy podzieliłby się sadzonkami.........no cóż kupujemy rośliny, nie raz za dużą kasę i też nabijają nas w butelkę...
a tu proszę piękny gest.Gratuluję postawy.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Uprawiamy nasz malutki ogródek kwiatowy, ja , mój spaniel.......i krecik .
- portugalia
- 50p

Oczywiście podziękowania dla Janusz100
, ale większość tego co widać to jednak moja praca i mój wkład również i rośliny, tak więc proszę nie umniejszać mojego zaangażowania 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=27&t=45726" onclick="window.open(this.href);return false;
- Koleszko
- 500p

- Od: 14 wrz 2013, o 20:23
Podoba mi się Twój skalniaczek 
- portugalia
- 50p

Dzięki za wszystkie miłe słowa.
Kończy się już sezon ogrodniczy, moje pytanie do innych forumowiczów i ogrodników
ma ktoś z Was w swoich nadwyżkach jakieś trawy ozdobne?
Chętnie wszedłbym w ich posiadanie, dajcie znać na prv.
Kończy się już sezon ogrodniczy, moje pytanie do innych forumowiczów i ogrodników
ma ktoś z Was w swoich nadwyżkach jakieś trawy ozdobne?
Chętnie wszedłbym w ich posiadanie, dajcie znać na prv.
-
Janusz100
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 2 paź 2011, o 06:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli myślisz o trawach ozdobnych do ogrodu skalnego to w zasadzie można polecić tylko Festuca glauca Kostrzewę popielatą i to jej odmianę Blue Fox. Jest stosunkowo niska, tworzy zwarte, srebrzyste kępy.

Niestety z siewu może nie powtarzać cech rośliny matecznej, tylko z podzialu gwarantuje powtarzalność srebrzystego wybarwienia liści, stąd przekwitnięte kwiaty należy usuwać.
Jeśli chcesz tę trawę na skalniak mogę podzielić którąś z swoich kęp i przesłać Ci. Po roku w odpowiednich warunkach możesz ją sam podzielić na 3 - 4 nowe kępy. Jest moim zdaniem bardzo dekoracyjna na skalniaku.
Poza tym pragnę Ci zwrócić uwagę na roślinę podobną do trawy, zwaną "czarną trawą", chociaż z trawami poza podobnym wyglądem niema nic wspólnego to Ophiopogon planiscapus Konwalnik płaski odmiana Nigrescens . Rośnie niestety wolno, kwitnie biało. Jest jedną z roślin o najbardziej czarnych liściach. Nie mam jej w zestawie z Festuca glauca Blue fox ale mółby to być bardzo ciekawy zestaw (kolor czarny ze srebrnym ). Po trzech latach uprawy mam jednak zaledwie 4 rośliny.

Jest też Ophiopogon planiscapus "Minor" o liściach zielonych wysokości 10 cm.

Podobny wygląd do traw ma również Sisyrynchium angustifolium Miecznica wąskolistna - wysokości 15-20 cm. Ma z reguły kwiaty niebieskie i pokrtój kępiasty.

Wszystkie te rośliny są łatwe w uprawie i najbardziej nadają się do ogrodu skalnego. Innych gatunków traw poza Festuca glauca nie polecałbym na skalniak z uwagi na ich ekspansywność, wysokość i niezbyt interesujący wygląd w czasie lub po kwitnieniu. A co najważniejsze Festuca glauca i Ophiopogon planiscapus to rośliny zimozielone nie tracą liści na zimę, są ozdobne przez cały rok w przeciwieństwie do traw.

Niestety z siewu może nie powtarzać cech rośliny matecznej, tylko z podzialu gwarantuje powtarzalność srebrzystego wybarwienia liści, stąd przekwitnięte kwiaty należy usuwać.
Jeśli chcesz tę trawę na skalniak mogę podzielić którąś z swoich kęp i przesłać Ci. Po roku w odpowiednich warunkach możesz ją sam podzielić na 3 - 4 nowe kępy. Jest moim zdaniem bardzo dekoracyjna na skalniaku.
Poza tym pragnę Ci zwrócić uwagę na roślinę podobną do trawy, zwaną "czarną trawą", chociaż z trawami poza podobnym wyglądem niema nic wspólnego to Ophiopogon planiscapus Konwalnik płaski odmiana Nigrescens . Rośnie niestety wolno, kwitnie biało. Jest jedną z roślin o najbardziej czarnych liściach. Nie mam jej w zestawie z Festuca glauca Blue fox ale mółby to być bardzo ciekawy zestaw (kolor czarny ze srebrnym ). Po trzech latach uprawy mam jednak zaledwie 4 rośliny.

Jest też Ophiopogon planiscapus "Minor" o liściach zielonych wysokości 10 cm.

Podobny wygląd do traw ma również Sisyrynchium angustifolium Miecznica wąskolistna - wysokości 15-20 cm. Ma z reguły kwiaty niebieskie i pokrtój kępiasty.

Wszystkie te rośliny są łatwe w uprawie i najbardziej nadają się do ogrodu skalnego. Innych gatunków traw poza Festuca glauca nie polecałbym na skalniak z uwagi na ich ekspansywność, wysokość i niezbyt interesujący wygląd w czasie lub po kwitnieniu. A co najważniejsze Festuca glauca i Ophiopogon planiscapus to rośliny zimozielone nie tracą liści na zimę, są ozdobne przez cały rok w przeciwieństwie do traw.
Pozdrawiam Janusz100
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
- portugalia
- 50p

zdjęcia skalniaka z tegorocznej majówki