Jak pozbyć się srok z ogrodu?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak pozbyć się srok z ogrodu?

Post »

Marconi_exe jak mówi przysłowie " uderz w stół , a nożyce się odezwą ".Czy ją w swoim poscie zwróciłam się do tej Ciebie personalnie że jesteś głupi ?! Proponujesz mi się dokształcic ,a proponuję czytanie że zrozumieniem ,ale skoro tak zrozumiałeś mój post :D

Człowiek bywa chyba większym szkodnikiem niz te sroki ,budując osiedla na terenach odrolnionych burzy się że zające obgryzają drzewka,a w pięknych kwietnikach robią sobie gniazda bażanty .To ludzie wchodzą na ich teren .To kto jest szkodnikiem ?
Tysiące hektarów lasu wycina się żeby przywrócić pustynię Błędowską ,czy ktoś pomyślał o tych zwierzętach i ptakach ??!!

Od wiosny do jesieni siedzę w domu na wsi ,w moim sadzie nie brakuje ani srok ,ani rudzików ,sikorek i innych ptaków ,więcej szkodników widzę jeżdżących traktorami po polach ,rozpylających w południe trucizny.

A do naszego kraju zostało " przywleczone " wiele , ludzi też ,czy to ma oznaczać że powinno się ich eksterminować .

Żyjmy i dajmy żyć innym ,zwłaszcza ptakom i zwierzętom

Poczytałam sobie o srokach ,i proponuję wszystkim zwolennikom ich tępienia też sobie poczytać ,zwłaszcza o ich pożywieniu .
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Od: 10 kwie 2010, o 00:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W jaki sposób sroka niszczy ekosystem lub zaburza w nim równowagę
- Dlaczego sroka jest groźnym drapieżnikiem? Jastrząb lub krogulec poluje na osobniki słabsze, ranne, chore lub niedołężne, co jest zrozumiałe, gdyż taka ofiara jest łatwiejszą zdobyczą niż osobnik silny i zdrowy. Tym samym łowcy odgrywają korzystną rolę w ekosystemie pozwalając przetrwać i rozmnażać się osobnikom zdrowym i silnym genetycznie. Natomiast sroka reprezentuje nieco odmienny typ drapieżnika, gdyż wybierając pisklęta z gniazd powoduje likwidację całego lęgu, czyli również osobników, które w przyszłości mogłyby zasilić zdrową populację własnego gatunku.
- Sroka jest drapieżnikiem dość groźnym. Wybiera jaja i pisklęta z gniazd pokrzewek, zięb, szczygłów, dzwońców, trznadli, zaganiaczy i wielu innych. W zasadzie żadne odkryte gniazdo drobnego gatunku ptaka nie jest bezpieczne na terenie patrolowanym przez sroki.
- Obecnie nadmierna liczebność srok ma wpływ na wymieranie na wsiach populacji kuropatwy i zająca, które są przez nie zabijane (zwłaszcza osobniki młode).
- W miastach ma wpływ na ginięcie populacji np. wróbla i mazurka. Potrafi wyrwać młode ze szczeliny z gniazdem. Podobnie pisklęta jeżyka itp.
- Sroka sprawnie chwyta nawet te młode ptaki, które już zaczynają naukę fruwania.
- Sroki podpatrują wiewiórki, które gromadzą zapasy na zimę i zapamiętują miejsca ich zakopania, a później same z nich korzystają.
- Nie trzeba żadnych szczegółowych badań, aby przewidzieć, że np. 10 par srok na danym obszarze dokona poważniejszego spustoszenia w ptasich lęgach niż 5 par. Ponadto znaczny przyrost liczebności sroki na danej jednostce powierzchni powoduje wypieranie niektórych gatunków ptaków z takiego obszaru.
Po spadku liczebności ptaków i drobnych ssaków np. jastrzębie wychowują tylko jedno młode w roku, natomiast sroka przerzuca się tylko na inny typ pokarmu gdyż jest wszystkożerna (nie następuje naturalna redukcja populacji).
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja mam kota i za płotem sroki. Tak celowo piszę za płotem ponieważ już wiele razy widziałem coś dziwnego sroka lecąc skręca przed granicą mojej działki i nawet w powietrzu ją nie narusza. Przyczyną tego mogą być jakieś wcześniejsze doświadczenia srok z moją kotką świadczyły o tym pióra i truchła tych ptaków znalezione przeze mnie w krzakach malin. Co dziwne Tośka (moja kotka) zupełnie nie interesuje się innymi ptakami regularnie posilającymi się w karmniku, który razem z dziećmi jak co roku zawiesiliśmy w ogrodzie.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13

Post »

W jaki sposób sroka niszczy ekosystem lub zaburza w nim równowagę
- Dlaczego sroka jest groźnym drapieżnikiem? Jastrząb lub krogulec poluje na osobniki słabsze, ranne, chore lub niedołężne,
Nie jest to pełną prawdą. Sytuacja jest zgoła odmienna.
- Jastrząb lub krogulec, jak każdy drapieżnik POLUJE.
- Poluje też na zdrowe zwierzęta.
- Drapieżnik, tak jak człowiek, lubi realnie popatrzeć na możliwości. Wybiera łatwiejszą zdobycz.
- Drapieżnik woli zaatakować zwierzę nie spodziewające się ataku (woli zdrowego zająca, wróbla czy innego ptaszka na szczerym polu od chorego wyciąganego z nory/krzaków).
- zwierzęta chore, słabe, nie dołężne, wolniej reagujące mają po prostu zmniejszone szanse ujść z życiem GDY zostaną . Drapieżnik nie pyta który chory "chce do lekarza", tylko atakuje. Jak ofiara silna i zdrowa ma bardzo duże szanse uciec, co najczęściej robi.

Czy robi dużą różnicę w populacji: pisklę zabrane z gniazda czy dorosły upolowany gdy lata? Różnica jest tylko wtedy, gdy, ten dorosły nie ma szans przeprowadzić lęgów.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Sroki są niebezpiecznymi drapieżnikami, niestety :(

Sroka rozdziobuje żyjącego jeszcze ptaka:
http://www.youtube.com/watch?v=VW9_AxIw ... r_embedded
Sroka zabija i porywa drozda śpiewaka:
http://www.youtube.com/watch?v=7hn_GeD9 ... r_embedded
Sroka dopadła małego ptaka śpiewającego i oskubuje go żywcem:
http://www.youtube.com/watch?v=tXLTd0SUDHQ
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p
Od: 28 mar 2014, o 23:24

Post »

Aż to takie piękne stworzenie. Orzeł też zabija i jest symbolem państwa polskiego, a że Sroka, jest cwańsza od wszelkiego stworzenia, no cóż, to nie jej wina.
Mam sentyment do tego króla podniebnych łowów, od urodzenia, bo przecież, ten zwierz nazywa się, jak ja mam na nazwisko ;:306 . No nie mogę, przeszedłem sam siebie. Mickiewicz byłby ze mnie dumny :;230
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S :)
Ten sprzęt śni mi się po nocach.
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tą różnicą, że orzeł nie stanowi plagi, jak sroka :wink: Nie pamiętam kiedy widziałam orła, a sroki owszem, na każdym kroku, całymi grupami. W zasadzie innych ptaków ostatnio nie ma w mojej okolicy - sroki wytłukły :evil: Nie chodzi o to, żeby robić im jakąkolwiek zamierzoną krzywdę, ale uważam, że nie powinny być objęte ochroną.
Awatar użytkownika
radekcezar
100p
100p
Od: 28 mar 2014, o 23:24

Post »

Bo Orzeł jest jest mięczakiem, a Sroka, to już prawdziwy kiler ;:163
Jak ktoś trafi szóstkę w Totka, to niech mi kupi Hondę CBF 1000, lub w ostateczności CBF 600 S :)
Ten sprzęt śni mi się po nocach.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Hmmm.. Radekcezar, postulujesz zmianę godła? Może i przydałoby nam się trochę sprytu zamiast puszenia się i patrzenia z góry :wink:
U mnie są i sroki i orły i, jakimś cudem, kupa drobiazgu też. Największe szkody, jakie powodują w moim ogrodzie sroki to kradzieże znaczników, które znajduję potem powtykane pod kamienie na skalniaku.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alania pisze:Z tą różnicą, że orzeł nie stanowi plagi, jak sroka :wink: Nie pamiętam kiedy widziałam orła, a sroki owszem, na każdym kroku, całymi grupami. W zasadzie innych ptaków ostatnio nie ma w mojej okolicy - sroki wytłukły :evil: Nie chodzi o to, żeby robić im jakąkolwiek zamierzoną krzywdę, ale uważam, że nie powinny być objęte ochroną.
Nie wiem gdzie mieszkasz , ale u mnie jest pełno srok ale też mnóstwo innych ptaków , bardzo lubię je przez okno obserwować i identyfikować , przez całe życie mieszkałam w mieście i mówiąc szczerze w ogóle ptaki mnie nie interesowały , siedem lat mija jak większość roku siedzę na wsi , i co zaobserwowałam to to , że z roku na rok widzę coraz więcej gatunków ptaków w moim sadzie , a ja je próbuje rozszyfrować , nie wiem czy to skutek dokarmiania w zimie czy całkowity brak używania chemii że ich przybywa , jest dużo jastrzębi na które szczególnie zwracam uwagę bo niestety ich łupem padają kotki , szczególnie młode i kurczaki , ale mam mnóstwo rudzików , sikorek , sójek , śliczne modraszki , dziecioły , na razie dwa różne gatunki zauważyłam i wiele innych , więc dajmy ludzie żyć innym a nie demonizujmy , nadgorliwość gorsza od faszyzmu .
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Kiedy widzę sroki to się gotuje we mnie, zamierzam się zamiarem napisania listu do ministerstwa środowiska o zniesienie ochrony gatunkowej na sroki. Jak listy nic nie dadzą to pójdę strajkować pod urząd...

Mało jest ptaków na tego szatana ale dobrze jest, że ktoś się w ogóle znalazł
Kliknij tu.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nooo, proszę - uderz w stół...
Obrońcy srok - nie należę do osób krzywdzących zwierzęta, wręcz przeciwnie :!: , ale dlaczego tak panoszące się drapieżniki mają być objęte ochroną :?: Może uargumentujcie jakoś sensownie i rzeczowo, bo póki co to tylko bicie piany i zbędne zacietrzewienie, a problem ze srokami, które przyczyniają się do stopniowego wyginięcia rodzimych gatunków ptaków jest dość powszechnie znany - wystarczy poczytać, choćby w Internecie. Ten gatunek ptaków, niebędący naszym rodzimym niszczy rodzime gatunki - to Wam nie przeszkadza?
Renato - mieszkam w Małopolsce, gdzie sroki mają się nader dobrze i przyrost ich jest bardzo duży, co potwierdzić możesz w źródłach internetowych. Nie przeszkadza mi ich krzyk, ani inne sprawy. Zwracam uwagę na to, że niszczą małe ptactwo. Tej zimy nie widziałam ani jednego wróbla, a ziarno w karmniku wysypane do tej pory leży, bo nie było małych ptaków, które by zjadły. Jak tylko przyleciały sikorki (rzadko), to natychmiast pojawiały się sroki i płoszyły te małe. Takie zjawisko obserwują w mojej okolicy również znajomi.
Awatar użytkownika
Marconi_exe
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Tak samo i ja twierdzę, też nie mam nic przeciwko srokom ale nie w takiej ilości zagrażającej innym gatunkom. Tak samo bym był przeciwny orłom lub jastrzębiom gdyby ich było tyle co teraz srok - czyli za dużo. Nie czepiam się bezpodstawnie... a argumentacja że jastrząb może upolować kotka jest stricte subiektywna i niedorzeczna ponieważ koty są udomowione, karmione przez ludzi sztucznie rozmnażane (tzn w optymalnych warunkach). Populacja kotów zarejestrowanych w Polsce oscyluje w granicach 6 milionów.
Marek
Reposit-11
Konto usunięte na prośbę.
Od: 2 lut 2013, o 19:20

Post »

Chciałbym zauważyć że wróbel nie jest rodzimym gatunkiem, więc jeden obcy zjada drugiego :P
Też jestem z Małopolski, w karmniku (gdy leżał śnieg) miałem od groma różnych ptaków, głównie małych. Chociaż trafiały się sójki i dzięcioł na słoninie (oraz dzięcioł robiący dziury w ulach ;( - ale i tak nie postuluje niszczenia dzięciołów, podobnie jak sikorek niepokojących pszczoły).
W mieście całe stada kwiczołów, niewiele jest wróbli i mazurków - ale to efekt zmniejszenia ilości miejsc do gniazdowania. Bloki ocieplone, a dawniej każe łączenie wielkiej płyty to było miejsce na kolonie wróbli itp.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No cóż do niektórych żadne argumenty nie trafią , bo zdażyło się i przeczytali w internecie o zagrożeniu jakie niosą sroki :;230 ,ale już fakt że nasze otoczenie się industrializuje i urbanizuje to umknęło .To że ludzie niszczą dzikie środowiska ptaków też umyka?
Marconi _exe co ty liczysz koty udomowione ,zarejestrowane? ,na wsiach jest pełno kotów , które wcale domowymi nie są ( z nazwy są) , choć teoretycznie przy gospodarkach , ale polują w polach , ktoś je liczył ? Wątpię bo naturalna selekcja jest ogromna . Polska to nie tylko Warszawa .
Ponieważ teraz przebywam w mieście specjalnie poczyniłam obserwacje , widziałam 2 sroki i setki gołębi ,wron ,i kruków
Obrazek

Alania może nie szukaj w internecie a porozmawiaj z ornitologami .Nie widzisz u siebie w ogrodzie ptaków ?
U mnie jest ich mnóstwo , ale też mają mnóstwo jedzenia , winobluszcz ,rokitnik ,ogniki ,róże dzikie ,no i jabłka , nie mówiąc o karmnikach i wiszącej słoninie .Codziennie rano patrzę na ptaki w moim sadzie , na sroki też .
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”