Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
Unholy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 sie 2010, o 14:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY

Post »

Plamki wydają się coraz większe i grubsze , spróbowałam to przed chwilką zdrapać paznokciem...i idzie tylko że ta opuntia jest tak delikatna że jak zaczne dalej drapać to dziury porobie :D W takim razie co to może być??

Czy moge np oderwać w tej opunti jeden górny człon?? Bo chyba się wydłużył.

No i czy ktoś zna pełną nazwę opunti :)

Z góry dziękuje
i Pozdrawiam Aneta
Pozdrawiam, Aneta
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Plamy mogą być pozostałością po infekcji grzybowej, śladami po poparzeniu słonecznym lub zagojonymi ranami po uszkodzeniach mechanicznych. One tylko szpecą roślinkę nie czyniąc jej większych szkód.

Trudno określić dokładnie nazwę gatunkową bo opuncja ze zdjęcia jest jakąś formą monstrualną i pełna identyfikacja raczej jest niemożliwa z uwagi na fakt, że roślinka jest dziełem jakiegoś ogrodnika a nie pochodzi z natury.

Oczywiście można oderwać człon i potraktować go jako sadzonkę.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Unholy
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 sie 2010, o 14:33

Post »

Dziękuje :)
Pozdrawiam, Aneta
Awatar użytkownika
zulek84
100p
100p
Od: 26 mar 2010, o 21:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witam

Mam nadzieję, że piszę w odpowiednim wątku :) Może ktoś z forumowiczów miał podobny problem, a mianowicie, dzisiejszej nocy podczas burzy dosyć obficie napadało mi do donic z kaktusami :( Kaktusy stały na balkonie. Mimo tego, że balkon posiada zadaszenie, a kaktusy były osłonięte wiatr zrobił swoje. Osłona została zmieciona, a deszcz lał się strumieniami, niestety nie mogłam zareagować na czas ponieważ wszystko działo się podczas mojej nieobecności. Poranny krajobraz po burzy na balkonie nie wyglądał zbyt optymistycznie:( Nadmiar wody, na tyle na ile było to możliwe usunęłam, niemniej jednak niektóre rośliny mają donice nasiąknięte woda, wskazuje na to ich waga. Dodam jeszcze, że w większości są to Opuncje, Mammillarie, Tephrocactusy i jedna Parodia. W związku z tym mam pytanie co powinnam w takiej sytuacji zrobić, zostawić na dworze kaktusy żeby się wysuszyły? Czy może zabrać do domu? A może powinnam wyjąć je z ziemi? Bardzo proszę o radę :cry:

Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie, Iza
Moja mini-kolekcja kaktusów
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Kwestia tego jakie mają podłoże, jeśli odpowiednie to substrat powinien w niedługim czasie wyschnąć przy sprzyjających warunkach pogodowych. Jeśli jednak mało przepuszczalne to nie wiem czy tak szybko ziemia wyschnie... O ile dobrze pamiętam to Tomek wspominał, że przez tydzień kaktusom w z wilgotną ziemią nic nie powinno się stać.
Osobiście zostawiłbym je na balkonie tylko porządnie zamocował ta ochronkę przed deszczem by kolejny raz nie zleciała targana wiatrem. W najbliższym czasie szykują się rozpogodzenia także przy słoneczniej pogodzie wyschną.
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
zulek84
100p
100p

Post »

Dziękuję za pomoc. Jeśli chodzi o podłoże to na dnie jest dość gruba warstwa keramzytu oraz ziemia do kaktusów wymieszana ze żwirkiem akwarystycznym, w takim razie zostawię je na balkonie i będę czekała na rozwój wydarzeń. W tym momencie się rozpogodziło więc mam nadzieję, że ziemia trochę przeschnie.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Kontakt:

Post »

W tym okresie roku to ja bym się tylko cieszył. Nie będziesz musiał roślin podlewać. Masz mniej roboty. Podlały się same. Usuń tylko nadmiar deszczówki jeśli znajduje się w pojemnikach, w których stoją donice (o ile takich pojemników używasz).
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
zulek84
100p
100p

Post »

W takim razie nie ma powodów do zmartwień :D Nadmiar wody usunięty, a rośliny na świeżym powietrzu. Bardzo dziękuję wszystkim za cenną pomoc i obalenie kolejnego mitu o wstręcie kaktusów do wody :wink:
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

tez mam ten probem. Moja oslonke wiatr porwał do nieba.. Jak zapowiadaja deszcze do niektóe kaktusy po prostu wnosza do domu, bo boje sie ze jak napada deszcz do mi zgnija
Awatar użytkownika
zulek84
100p
100p

Post »

Też tak zawsze robiłam, ale akurat tego dnia nie było mnie w domu i nie udało mi się dopilnować moich podopiecznych :) Na szczęście moje roślinki jakoś to przeżyły i są wciąż w dobrej formie. Więc nic takiego się nie stało, ale ile było strachu :wink: A osłonka... cóż, przeminęła z wiatrem, teraz muszę wykombinować coś innego :)
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Dziewczyny nie jesteście osamotnione w temacie ,,osłona kaktusów przed deszczem".Ostatnio też mi się porwała i jestem na etapie kombinowania co dalej?Bo to wnoszenie i wynoszenie na balkon jest trochę uciążliwe.Jak jestem w domu to ok ,ale jak mnie nie ma to rodzina jest zaangażowana :D
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

Ja na dworze trzymam tylko agawę. Zrobiłem jej bardziej mineralną mieszankę. W następnym sezonie planuję wywieźć część kaktusów na działkę. Chyba zrobię wtedy jakąś prowizoryczną szklarnię albo tunel nieduży.
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Awatar użytkownika
Justynek
200p
200p
Od: 26 lip 2010, o 21:39

Post »

Bardzo proszę o radę w sprawie mojej opuncji. Dziś ją kupiłam, ale jest w strasznym stanie- zasuszona właściwie. Dodam, że ona nawet pion słabo trzyma. ;:174 Czy jeśli włożyłabym doniczkę do jakiegoś pojemnika z wodą, żeby ziemia porządnie nasiąkła to nie zaszkodzę roślince. Czy może lepiej od razu ją przesadzić i obficie podlać. :roll:

Obrazek
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Awatar użytkownika
k-arolka
1000p
1000p
Od: 1 sie 2007, o 21:54

Post »

a gdzi ekupiłam te ztyłu tez kupilas i z aile?:D
Awatar użytkownika
Justynek
200p
200p
Od: 26 lip 2010, o 21:39

Post »

Kupiłam je w kwiaciarni. Raz się właścicielce zdarzyło przywieźć i je wypatrzyłam. Ale nie ma chętnych na nie więc pieką się na wystawie. Wieczorem wstawię fotki na wątek o identyfikacji bo kupiłam aż 6 szt. po 4 zł za sztukę. Kupiłabym więcej ale pozostałe to nawet na moje laickie oko nie miały szans na przeżycie. :(
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”