Dzięki za pochwały "węża krokusowego", mam nadzieję, że za rok będzie bardziej okazały, a u nas znów zimno i nie przyjemnie, na weekend zapowiadają ładniejszą pogodę to może uda mi się posadzić resztę bulw i powysiewać co nieco, niestety nie zrobiłam nowych zdjęć, ale pokażę Wam moja trawkę z ubiegłego roku w trzech odsłonach
No właśnie i tu pojawiał się swojego czasu problem, gdyż ja ją kupiłam pod taką nazwą (Moudry), ale jest to chyba Pennisetum alopecuroides 'Black Beauty', są osoby, które znają się na trawach i myślę, że mają rację , Moudry ponoć nie zakwita u nas.
Ilonko jestem z rewizytką pięknie. A trawa zainwestuję w taką koło mojego oczka. A jak ona zimuje??? napisz mi proszę jak możesz jak powstał twój kamienisty klomb z jukami i trytomą??? chetnie zrobiłabym coś takiego obok oczka...ale nie bardzo wiem jak się do tego zabrać
repas200 pisze:Hym zaintrygowała mnie ta trawa ;) To jak ona się nazywa ?? Bo coś czuję że dojdzie ona do mojej listy chciejstw
repas200 znowu nie czytasz!!! ;)
ilona2715, kiedyś już byłam w Twoim ogrodzie, ale nie miałam już czasu się wpisać, muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba, masz ciekawe pomysły i piękne okazy, pozwolę sobie oglądać Twoje dzieło regularnie .
Bardzo się cieszę, że trawka Wam się podoba, mam nadzieję, że w tym roku mnie nie zawiedzie, gdyż nic jeszcze nie widać, ale z tego co pamiętam ona wschodziła dość późno. Atma ona zimuje w gruncie i szczerze mówiąc nigdy jej nie przykrywałam, bo sama nie wiedziałam, że ona taka jest. Na poczatku, gdy na wszystko brakuje czasu człowiek tak bardzo nie zwraca uwagi na gatunki z czasem to się zmienia. Wiesz co masz, czego nie masz co ci się podoba, a co nie, masz inne wizje i "latamy", przesadzamy, ale to nasz żywioł. Ten kamienisty klomb to prościzna i bardzo łatwy w utrzymaniu, po przygotowaniu terenu i wyznaczeniu miejsc dla roślin kładziesz agrowłókninę nacinasz (lub wycinasz dziury) sadzisz rośliny i kładziesz kamienie, można też najpierw posadzić rośliny, a później wyłożyć agrowłokninę co komu wygodniej.