przedstawiam poniżej zdjęcia nowej malinówki z mojego ogrodu , jest ona inna niż tradycyjna malinówka oberlandzka , wiem o niej to że jest krzyżówką starkinga z malinówka oberlandzką , sprowadzałem to drzewko aż z lubelskiego, różnice są zdecydowane , jabłko to ma bardziej sercowaty kształt niż oberlandzka , jest twardsze, dojrzewa później bo dopiero w październiku, łapie szybko kolor bo już w połowie września mają na całości karminowe rumieńce ale smaku nabierają dopiero w październiku , niemniej malinówka oberlandzka ma silniejszy aromat, pierwszy raz w tym roku to drzewko wydało owoc

a to jest nowa gruszka posadziłem ją jesienią 2010 roku a już w zeszłym roku zaowocowała , poniżej zdjęcia owocu , dodam że gruszka wydała 2 owoce , pierwszy skonsumowałem we wrześniu , a drugi na początku października , stwierdzam że gruszka dojrzałość osiąga dopiero na początku października , miała to być odmiana Konferencja , ale coś mi się zdaje że nie jest to konferencja , bo: konferencja dojrzewa w połowie września jest bardziej wrzecionowata i ma większe ordzewienie oraz nie ma tak aż zaznaczonego przedziałka tzw, dupki , podejrzewam 3 odmiany , ale nie chcę sugerować. Więc jeśli ktoś wie co to za gruszka proszę o sugestie ale jestem pewien że nie jest konferencja bo te gruszki bardzo dobrze znam ,
niemniej gruszka jest dobra i podoba mi się jest duża winno-słodka miąższ kremowy w drugim tygodniu października zmienia barwę z zielonej na żółtą
dodam że gruszkę tę kupiłem z tzw paszportem w renomowanej szkółce , a więc musiała im się pomylić przy oznaczaniu co Państwo na to nie mniej jest to dobry zakup chociaż konferencja to to nie jest proszę o rozwikłanie zagadki

a to jest pergola którą zrobiłem posadziłem tam 3 kiwi : jeden zapylacz i dwa żeńskie oraz jedną z zakupionych peonii , powiem tak kiwi mają się świetnie nawet po tych mrozach, natomiast peonia kłącze już latem jakoś zmarniało ale żyje, ale mam nadzieję że przeżyje zimę na wiosnę się okarze

a to zdjęcie Antonówki Zwykłej też zasadzona jesienią 2010 owoc piękny bardzo duży średnica 10 cm

a to zdjęcia malinówek na drzewie

a to brzoskwinie 2 odmiany co innego na drzewie i co innego w skrzynce

grusza Alfa

winorośl różowa chrupka zdjęcie z wiosny

borówka amerykańska odmiana Toro

a to duże bardzo duże drzewo Szarej Renety jakieś 10 m wysokości oczywiście w moim sadku

a to czub gruszki klapsy też jakieś 10 m wysokości