Pachypodium lamerei (palma madagaskarska)

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wyczytałam w pewnej książce o roślinach pokojowych, że gubienie wszystkich liści jest typowe dla tej rośliny i podlewanie należy wznowić dopiero jak pojawią się nowe liście.Mojej "palemce" w zeszłym roku opadły wszystkie liście, ale za to potem było ich o wiele więcej i z boku wypuściła parę odrostów.Teraz wygląda tak:
Obrazek
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

chmara3 daj zdjęcie rośliny. :D
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Witam
Ok już wstawiam fotke:

Obrazek Obrazek

Chciałabym ją jeszcze uratować ale czy sie da???
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09

Post »

Moja kiedyś też tak wyglądała, a na wiosnę powypuszczała z boku odrosty :shock:
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
x-C-j
---

Post »

chmara3 po pierwsze rośnie w nieprawidłowej zdecydowanie za mokrej ziemi po drugie widać rozwijającą się chorobę grzybową spowodowaną błędami w hodowli, Możesz spróbować uratować swoją roślinę ale nie gwarantuję na 100% że się uda. Zmień jej ziemię na kaktusową wymieszaną pół na pół z żwirem i dodatkiem 10% gliny (na całość ziemi jaka przygotujesz) a następnie opryskaj bardzo dokładnie preparatem Kuprikol 30 ewentualnie Novozir MN 80 lub Dithane M 45, ustaw ją na najsłoneczniejszym parapecie i podlewaj jak przeschnie ziemia dopiero, roślina dostawała zdecydowanie za dużo wody przy zbyt małej ilości światła. :D
Awatar użytkownika
chmara3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2007, o 00:18

Post »

Witam!!!
Przemobardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz spróbuję ją uratować choć może być troche trudne bo ona nie jest moja rosnie u mnie w pracy i żal mi się jej zrobiło ale spróuje się dogadac bo wydaje mi się, że ciężko będzie ustalić właściciela.
Może uda mi się przenieść ją w odpowiednie dla niej miejsce, a czy niema koniecznosci scinania czubka??
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki :)
Kiedy coś uparcie gaśnie zaufaj iskierce nadziei ~~~~ Pozdrawiam Aga
Moje storczyki :)
Moje kaktusiki:)
x-C-j
---

Post »

Nie ścinaj bo narazisz roślinę na kolejną infekcję. :D
Awatar użytkownika
Agatek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 gru 2008, o 19:56

Pachypodium....heeelpp!!!!!

Post »

Mojemu Pachypodium chyba coś się dzieje. Wypuściło mi na czubku kilkanaście młodych listków a dziś zauważyłam, że te właśnie listki coś mi zaczęły obsychać. Czubeczki zwłaszcza. Nie jest to raczej żadna pleśń. Podejrzewam jedną przyczynę......a mianowicie otwieranie okna okna wieczorami w celu przewietrzenia mieszkanka. Nie ma wtedy przeciągu ale na parapecie stoi moja roślinka. Czy to mozliwe by to było przyczyną?? Załączam fotki ....niezbyt wyrazne niestety;/;/;/ :roll: Obrazek Obrazek. Będę wdzięczna za pomoc;)
x-C-j
---

Post »

Oczywiście że to najprawdopodobniej efekt tego że roślina dostała zimnego powietrza by wietrzeniu. :D
Awatar użytkownika
Agatek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 4 gru 2008, o 19:56

Post »

...a jak zaprzestane tego wietrzenia to mam nadzieję , że wróci do siebie?? Będzie zdrów?? :cry:
gostek125
50p
50p
Od: 22 lut 2009, o 16:27

Moja "palma Madagaskaru" (Pachypodium lamerei)

Post »

Oto mój kwiatuszek :) Pachypodium lamera (Pachypodium lamerei) zwana też palmą Madagaskaru lub gwiazdą stepową. Przed zrobieniem zdjęcia dokonałem pomiarów - ma 92 cm wysokości i 36 cm obwodu (bez kolców) w najszerszym miejscu. Wiek ok. 4 lat.
Kiedyś nie wiedziałem co to za roślinka i nie znałem jej zwyczajów, dlatego myślałem, że skoro usychają jej na dole liści i odpadają, to znaczy, ze roślinka padnie :D Dopiero później wyczytałem, że to normalne u tej roślinki
;:10

Obrazek Obrazek Obrazek
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 18:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam,niezły okaz,ile lat ma?
gostek125
50p
50p
Od: 22 lut 2009, o 16:27

Post »

Napisałem :P Chyba 4 lata, ale może 5 :) P.S. Od niego był taki odrost, który ukorzeniłem i mam kolejne pachypodium, ok 15 cm ma :)
edit:
Dodam tylko, że problemów hodowlanych nie sprawia, a jedyną zmorą są tarczniki, które uwielbiają "gniazdować" na wewnętrznych stronach liści w zakamarkach. Dlatego co jakiś czas robię przegląd, wykałaczką niszczę żyjątka i przecieram później te miejsca denaturatem :)
Awatar użytkownika
Caro
100p
100p
Od: 17 wrz 2008, o 14:44

Post »

Bardzo ładne pachypodium, podobne do mojego :D tyle, że moje jest dużo starsze. Bardzo lubię tę roślinkę. Gratuluję :D
Krzysztof N
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2009, o 18:26

Post »

gostek125 pisze:Napisałem :P Chyba 4 lata, ale może 5 :) P.S. Od niego był taki odrost, który ukorzeniłem i mam kolejne pachypodium, ok 15 cm ma :)
edit:
Dodam tylko, że problemów hodowlanych nie sprawia, a jedyną zmorą są tarczniki, które uwielbiają "gniazdować" na wewnętrznych stronach liści w zakamarkach. Dlatego co jakiś czas robię przegląd, wykałaczką niszczę żyjątka i przecieram później te miejsca denaturatem :)
pytałem ile ,bo niewierzyłem że tak szybko ;:63
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”