Kwiatki bergamotki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: kwiatki bergamotki

Post »

:wit
A mnie zauroczył cyklamen ;:138 powiedz co robić żeby był taki gęsty, wygląda jakby był przyniesiony przed chwilą z kwiaciarni. Mam jeden okaz (prezent od męża) ale nie jest taki gęsty, kilka liści na krzyż, a i kwiatów niewiele.
Pozostałe kwiatuchy też super. Pozdrawiam Baśka
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Piękne kwiatki. ;:138 Spodobała mi się ta pierwsza peperomia. Wciąż na nią poluję. :D
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

bergamotka pisze:A u Was też tak dziś potwornie wieje?
Witaj :) u nas tak wiało wczoraj :) dziś pięknie słonecznie , zauroczyła mnie Twoja gasteria brodawkowata śliczna :)
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p
Od: 14 wrz 2010, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pati gasteria ma koło trzech, a aloes ościsty około dwóch lat.

Basiu nie wiem czy to jest odpowiedni sposób na obchodzenie się z cyklamenami, ale ja robię to tak. Z końcem maja wyniosłam je do ogródka w miejsce półcieniste i podlewałam niezbyt obficie, ale tak, aby nie więdły. Gdy zaczęły zamierać im liście, po jakimś miesiącu, schowałam je pod schody, gdzie miały cień i nadal podłewałam, bardzo słabo, ale regularnie. Po około 2 - 3 miesiącach,gdy zaczęły wypuszczać listki, zabrałam je do domu i podlewałam bardziej obficie co jakiś czas nawożąc Florovitem. Wydaje mi się, że właściwe podlewanie jest najważniejsze w uprawie cyklamenów. Trzeba to robić regularnie, nie dopuszczając do zwiędnięcia liści, bo wówczas roślina doznaje szoku i zaczynają jej zamierać pączki kwiatów i liści, ale też nie wolno jej przelać. Podlewam oczywiście tylko na podstawkę. W czasie kwitnienia nawożę co 1 - 2 tygodnie. W teorii wydaje się to proste, ale mi też "udało się" zasuszyć jednego czerwonego cyklamena.

Natomiast roślinki kupowane w kwiaciarni, choć piękniej kwitną zaraz po zakupie, to są znacznie bardzie delikatne, a wszystko to spowodowane stresem jaki muszą przejść nim do nas trafią. Najpierw rosną sobie w ciepłej szklarni, gdzie mają idealne warunki. Pierwszy szok to transport do sklepu, zwłaszcza teraz zimą w niskich temperaturach, i dodatkowo liczne wstrząsy. Później trafiają na sklepowe półki, gdzie nie zawsze zajmują się nimi ludzie posiadający odpowiednią wiedzę. Dodatkowo owinięte są często folią, która nie przepuszcza powietrza i nie ułatwia właściwego podlewania. Jeśli już kupimy roślinkę, to znów musimy ją przetransportować. I na końcu taką wymęczoną stawiamy w suchym, ciepłym pomieszczeniu, gdzie też nie czuje się zbyt dobrze. W całym tym szoku roślina "myśli" aby tylko przeżyć, więc zrzuca kwiaty, które wymagają sporo "energii".

Nie myślcie sobie, że jestem jakimś fanatykiem, ale nie raz widziałam jak podlewa się kwiaty w supermarketach, a i nie jeden kwiatek z kwiaciarni padł mi po kilku dniach na chorobę grzybową, zwłaszcza begonie wielkokwiatowe i gerbery w doniczkach. Sama też kupiłam sobie na święta białego grudnika. Dwugodzinny transport komunikacją miejską (i podmiejską) w kilkunasto stopniowym mrozie pozbawił go wszystkich pączków w przeciągu tygodnia. Roślinka na szczęście ma się dobrze więc jest nadzieja, że na kolejne zakwitnie.

Na zakończenie mojego dzisiejszego wypracowania :lol: wklejam zdjęcia przekwitającego

Obrazek

i rozkwitającego cyklamena

Obrazek

oraz jego liczne pączki,

Obrazek

a także siewki mimozy i liczi.

Obrazek

Obrazek
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Niech szybciutko rosną te siewki ;:108
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Post »

Elu i Trzynastko cieszę się, że podobają Wam się moje kwiatki. Wasze posty dotarły do mnie, gdy byłam zajęta pisaniem wcześniejszej odpowiedzi. Obydwie peperomie wychodowałam ze szczepków "pożyczonych" z sali biologicznej mojego byłego liceum, gdzie byłam głównym klasowym ogrodnikiem. :heja Obecne na zdjęciach są już drugim pokoleniem, bo tamte były zbyt wyciągnięte.
Aluniu też nie mogę się doczekać, aż będą duże ;:65
Awatar użytkownika
trzynastka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2009, o 18:42

Post »

Masz rację to co przechodzą roślinki w marketach to czysta mordęga :( ale nikt przecież się nimi nie przejmuje, kupisz padnie...przyjdziesz po nowy tak to działa.... Podziwiam twoją pasję do cyklamenów mnie one nie lubią :;230 i trzymam kciuki za siewki :)
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00

Post »

Cudny aloes :) Pozwolę sobie na komentarz w sprawie traktowania roślin w hipermarketach. Mnie najbardziej przeraża to, że czasem są poukładane na kilkustopniowych wózkach, co prawie zupełnie pozbawia niektóre z nich (te na niższych półkach) światła. Sprzedawcy tym sposobem sami "strzelają sobie w stopę", bo kwiatuszki w takim układzie marnieją w bardzo krótkim czasie. Ale za to uwielbiam zabierać do domu takie zmaltretowane, wymęczone, przecenione "brzydactwa", bo najczęściej szybko mi się odwdzięczają i wracają do formy w moim domowym szpitalu. Daje mi to dużą frajdę, kiedy odratuję takiego "zdechlaka". :heja
Awatar użytkownika
fiskomp
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 wrz 2010, o 21:22

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź w sprawie cyklamena. :D Właściwie to postępuje podobnie, różnice wystepują w podlewaniu (nie dotyczy to podstawki- bo do podstawki oprócz cyklamentów, fiołków afrykańskich i skrętników, podlewam tak też gloksynię i wszelkie begonie). Podejrzewam, że to było niewielkie przesuszenie (dla pączków wystarczyło). Obejrzałam mojego z lupą i rzeczywiscie ma sporo obuszonych pączków ;:223
Co do szoku transportowego w pełni sie zgadzam. ;:108 Sposób obchodzenia z kwiatami w supermarkecie wynika ze sposobu rozliczania się z dostawcą (na ogół płacą tylko za kwiaty, które się sprzedały reszta wraca do dostawcy lub śmietnika, zreszta to dotyczy różnych zagadnień supermarketowych). ;:196 Baśka.
Zieloni podopieczni u Fiskomp'a
Pozdrawiam - Baśka :)
mroofka
500p
500p
Od: 7 lut 2011, o 19:00

Post »

Sposób obchodzenia z kwiatami w supermarkecie wynika ze sposobu rozliczania się z dostawcą (na ogół płacą tylko za kwiaty, które się sprzedały reszta wraca do dostawcy lub śmietnika, zreszta to dotyczy różnych zagadnień supermarketowych). ;:196 Baśka.[/quote]

Ech, to ja bym chciała dorwać ten śmietnik, na który trafiają kwiaty z hipermarketów :heja Wszystko bym zniosła do domu i otoczyła czułością :D :D :D
Awatar użytkownika
mojsze
200p
200p
Od: 18 sty 2011, o 19:45

Post »

Śliczne sieweczki, ja tez oszalałam na punkcie wysiewania nasion w tym roku, dobrze, ze mam tylko jednoroczne bo musiałabym roślinkom oddać moja sypialnie... ;:14 :;230
Awatar użytkownika
bergamotka
100p
100p

Post »

Uf, w końcu można odłożyć (na całe dwa tygodnie) książeczki i zająć się roślinkami. Połowa lutego za nami, więc to już najwyższy czas, aby pomyśleć też o ogródku ;:108 ,ale na razie zaprezentuję Wam kolejne doniczkowe.

Oto bluszczyk,
Obrazek

grubosz
Obrazek

i zroślicha
Obrazek

Dziś postaram się zrobić zdjęcia pozostałym roślinom.
Awatar użytkownika
mojsze
200p
200p
Od: 18 sty 2011, o 19:45

Post »

Masz pieknego grubosza, jest taki... idealny!!! ;:138
alunia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lis 2010, o 18:31

Post »

Piękne kwiaty pokazałaś ;:138
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Mimoza!? ;:167 ;:138
ja też mam juz liczi, mam nadzieję,że ładnie sie utrzymają :D o twoje również :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”