Wysiew orzecha laskowego

Drzewa owocowe
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Wysiew orzecha laskowego

Post »

Znalazłam torf (dokładnie taki, jaki polecali w instrukcji) w małych opakowaniach w kąciku marketu do którego nigdy nie zaglądałam- tam były odżywki, preparaty i podłoża do uprawy storczyków. Były też duże baloty, te to tylko wózkiem widłowym można było podnieść . Namoczyłam, wycisnęłam, ułożyłam orzeszki w pojemniku wg instrukcji, data zapisana.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Wg. instrukcji (w końcu mi dokładnie przetłumaczyli);
1- czas stratyfikacji = 4-5 miesięcy
2- sprawdzać co 3-4 tyg.wilgotność, ewentualnie dodać troszkę wody, na ściankach wewnątrz pojemnika powinno być widać wilgoć.
3- w 4 miesiącu sprawdzić orzechy czy nie pękają i pokazują się korzonki.
4- wsadzać do pojemników nie mniejszych niż 15 cm (6 cali) na głębokość 2.5 cm. Orzechy powinny skiełkować w ciągu 2 tyg.
5- doniczki z sadzonkami powinny być chronione przed przymrozkami i przetrzymywane wewnątrz pomieszczenia praktycznie do maja.
Aklimatyzacja:
- wystawić doniczki ( po przymrozkach) w miejscu zacienionym i osłoniętym od wiatrów,- nie piszą na jak długo.
- pilnować by miały ciągle wilgotno.
- przestawić doniczki do półcienia naokoło 2 tyg, następnie na pełne słońce na 1 tydzień,
Po tym okresie można wysadzać do gruntu ewentualnie do większych pojemników.
Do gruntu wysadzamy od połowy czerwca do września.
Miejsce, w którym będziemy sadzić sadzonkę powinno być dobrze nawodnione i odchwaszczone o średnicy 3 stopy. Kopiemy dołek większy od doniczki o 7 cali i głębszy o 2 cale, obsypujemy miałką ziemią, uciskamy i powoli, wolno podlewamy . Sadzonki mogą potrzebować palików, odchwaszczać, pilnować podlewania- raz w tygodniu lub nawet częściej itd, itp. trochę takich pierdółek.
Łomatko, instrukcja jest o wiele obszerniejsza, normalnie jak dla Amerykanów.
Pozdrawiam! Gienia.
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gienia no to trzymam kciuki :wit Zobaczymy co nam wyjdzie. Ja stratyfikuję bez łupiny.
A na orzeszki trafiłem przednie, po wyschnięciu dużo mięska i bardzo smaczne. Ty swojego suchego próbowałaś?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Osobiście nie próbowałam, nie mogę jeść orzechów ale rodzinka opyliła po parę szt, im smakowały. Dziś sprawdzałam czy na ściankach pojemnika widać wilgoć - jest, widać a więc jest ok.
W tej instrukcji, którą mam jest zaznaczone tylko by ściągnąć okrywę z orzecha.
No to czekamy co to nam wyjdzie. Trochę się niepokoję bo około 20 listopada przenoszę się na 3 miesiące do drugiego syna (a to jest dosyć daleko), nie będzie miał kto sprawdzić wilgotności w pojemniku.
Pozdrawiam! Gienia.
x-p-11
---

Post »

Gienia zajrzałem do swoich, bo mnie ciekawość zżerała. Spuchły jak kluski :D Nie pamiętam ile ich tam wrzuciłem. Podejrzewam, że gdybym wyjął z lodówki to zaraz by wykiełkowały. A u Ciebie jak?
Z lewej dla porównania orzech nie stratyfikowany w łupinie
Obrazek
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie mam pojecia co tam sie z nimi dzieje. Teraz jestem od nich dosyc daleko, prawie nad Atlantykiem, ale będę tam na Wigilii i sprawdze o ile przy calym zamieszaniu, gdy rodzinka sie zgromadzi nie zapomne o zagladnieciu do lodowki. Stratyfikuje rowniez roze (rosa rugosa) i obsadze plot po zewnetrznej stronie by sarnom utrudnic przeskakiwanie.
Pozdrawiam! Gienia.
x-p-11
---

Post »

Niestety.. :evil: trzy już mają kiełki, teraz nie wiem czy na parapet czy wsadzić w doniczkę i w grunt? ;:218
Ziemia w ogrodzie jest tylko z wierzchu lekko zmrożona..Co radzicie?
Obrazek
Gienia co tam u Twoich podopiecznych?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gdyby byly w skorupkach,kielkow by jeszcze nie bylo. Do gruntu chyba ich nie wsadzaj, kielki sa bardzo wrazliwe na mroz, mlodziutkie roslinki tez, zmarnieja i nic z nich nie bedzie. Dlatego w instrukcji jest napisane, ze na zewnatrz mozemy wystawic dopiero po przymrozkach. Lepiej juz pomeczyc sie z nimi na parapecie.
No to byle do wiosny!
Swoje orzeszki sprawdzalam w wigilie, troszke bylo za sucho, skropilam woda, nic sie wiecej nie dzieje.
Pozdrawiam! Gienia.
x-p-11
---

Post »

Masz rację Gieniu. Wczoraj szybka decyzja i poszły jednak do ziemi. Temperatura w ziemi na pół szpadla taka jak temperatura w lodówce, to może się uda, a jak nie to mówi się trudno.
No i nie ma tego złego - przynajmniej wiadomo, że bez łupiny stratyfikacja trwa ok. 8 tygodni czyli teoretycznie o połowę krócej niż w łupinie. Mam jeszcze trochę tych orzechów, to może obiorę i wrzucę do lodówki, wtedy powinno być w punkt.
x-p-11
---

Post »

Niestety :evil: kolejne też skiełkowały i musiały iść do doniczek,
Obrazek
Błyskawicznie rosną też korzenie, siewka ma kilka dni
Obrazek
Gienia zdjęcia dla Ciebie, żebyś wiedziała co Cię czeka :wit
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit :D :D Dzięki, mam przygotowane 1- litrowe doniczki i podłoże też, leży sobie to wszystko w piwnicy i czeka.
Pozdrawiam! Gienia.
x-p-11
---

Post »

Gienia to to rośnie jak chwast :lol: Nawet specjalnie się nie powyciągały, sadzić to ja chyba będę metrowe krzaki z dorodnymi liśćmi :lol: Mam jeszcze 4 z tej partii w lodówce i te nic, żadnego kiełka nie widać, dziwne to trochę..
Co tam u Twoich skorupek?
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nic, ale to nic się nie dzieje. Ziemia jest lekko wilgotna. Może nic z tego nie wyjdzie. Wcale mnie to nie martwi, będę mieć mniej roboty :D .
Pozdrawiam! Gienia.
x-p-11
---

Post »

Eee no jeszcze miesiąc, dwa, nie ciesz się za wcześnie. Wciśnij je dupkami :lol: w ziemię, tam zaczynają pękać i puszczać kiełki.
W razie czego służę swoimi skorupkami, dobrze się przechowują :wit
Awatar użytkownika
klakier7
200p
200p
Od: 21 cze 2014, o 19:23
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moim zdaniem, wszystko jest w jak w najlepszym porządku.Kiełkowanie orzechów w miejscu stratyfikacji jest niepożądane. Wskazane jest by nastąpiło dopiero po wysiewie, na skutek działania wilgotności i podniesienia się temperatury.Co prawda kolega @pelikano11 poradził sobie z problemem, przechodząc od razu z fazy stratyfikacji do sadzenia, pomijając siew [szapo ba].Nie wyobrażam sobie jednak następstw jakie niosło by za sobą zbyt wczesne skiełkowanie wielu tysięcy nasion w trakcie stratyfikacji.Pozdrawiam klakier.
x-p-11
---

Post »

Masz całkowitą rację. Do tej pory nie wiem co się wydarzyło, że kilka tak wystrzeliło.
klakier7 pisze:Nie wyobrażam sobie jednak następstw jakie niosło by za sobą zbyt wczesne skiełkowanie wielu tysięcy nasion w trakcie stratyfikacji.
Podobno trzeba natychmiast wrzucić w ok. -3*C
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”